Επιτέλους, ποιος κυβερνά αυτόν τον Δήμο; Του Γιώργου Καράμπελα

Αγία Παρασκευή 27/05/12

 

Γιώργος Καράμπελας, Πολιτικός Μηχανικός

Δημότης Αγίας Παρασκευής από τα γεννοφάσκια του…

 

Δεν επρόκειτο να ασχοληθώ με την προσπάθεια απόκρυψης της αλήθειας που επιχείρησε το γραφείο Τύπου του Δήμου με ανακοίνωσή του στις 27/04/2012 σχετικά με την υπόθεση του 4ου Νηπιαγωγείου (4ουΝΓ), παρά το γεγονός ότι γίνεται αναφορά στο όνομά μου και επομένως θα είχα κάθε δικαίωμα να απαντήσω.

Εξ’ άλλου, θύελλες έχουν ενσκήψει στη χώρα μας, με το 4ο ΝΓ θα ασχολούμαστε ακόμα; Εν τούτοις, κάτι το πρόβλημα με το Ο.Τ. 118 (που έχει σημαντικές ομοιότητες με το 4ο ΝΓ), κάτι οι συντοπίτες μου που εξακολουθούν να με ρωτούν για το σχετικό δημοσίευμα, με υποχρεώνουν να ξεκαθαρίσω κάποιες στοιχειώδεις, απλές αλήθειες…

 

Ας δούμε λοιπόν τα γεγονότα, αυτά που αποσιωπά το Γραφείο Τύπου του Δήμου.

 

Το Μάρτιο του 2010 το «τμήμα αρχιτεκτονικού σχεδιασμού κτηρίων» της τεχνικής μας υπηρεσίας, με αφορμή δυο μπετοσίδερα που φάνηκαν λόγω εισροής υγρασίας στον αρμό επαφής του 4ου ΝΓ με το 10οΔ.Σ., διαγιγνώσκει ότι:

 «ο στατικός φορές της αίθουσας έχει υποστεί σε σημεία του βλάβες (όχι μία, αλλά πολλές και σε πολλά σημεία, σ.σ.) οι οποίες κατά την άποψή μας δημιουργούν επικινδυνότητα στην στατικότητά του» (αριθμ. πρωτ. 5118/1.3.10).

Εξαιτίας αυτής της… εμβριθούς και… αναλυτικής διάγνωσης παρασύρεται ο τότε Δήμαρχος Β.Γιαννακόπουλος να σταματήσει τη λειτουργία του σχολείου και να το απομονώσει με σιδερόφραχτη περίφραξη, λες και από στιγμή σε στιγμή θα κατέρρεε!

Μετά ένα χρόνο ακριβώς, το ίδιο τμήμα, με τις περγαμηνές της… αντισεισμικής τεχνογνωσίας που διαθέτει, ξαναχτυπά. Αυτή τη φορά το προχωράει στα άκρα, παρασύροντας τον σημερινό Δήμαρχο να ανακοινώσει στον ΟΣΚ ότι ‘’προσανατολίζεται στη κατεδάφιση’’ (!) του 4ου ΝΓ με το ακόλουθο σκεπτικό (βλ. έγγραφό προς ΟΣΚ, αριθμ. Πρωτ.6526/01.03.11):

«…έχει υποστεί σοβαρή βλάβη στον φέροντα οργανισμό του λόγω κακού σχεδιασμού… μετά από αυτοψία μηχανικών της Τεχνικής Υπηρεσίας διαπιστώθηκε ότι δεν εφαρμόστηκε η εγκεκριμένη στατική μελέτη. Το αποτέλεσμα ήταν ένα από τα υποστυλώματα να έχει αστοχήσει λόγω ανεπαρκούς διατομής του και έλλειψης  απαιτούμενου σιδηρού οπλισμού…».

 Σ’ αυτό το χρονικό σημείο αντέδρασα με τεχνική μου έκθεση, που την κοινοποίησα μόνο στο Δήμαρχο και στην Τεχνική του σύμβουλο, χωρίς να δημοσιοποιήσω το θέμα, θέλοντας να καταδείξω ότι δεν κινούμαι από αντιπολιτευτικά ελατήρια. Στην προσπάθειά μου αυτή συνεπικουρήθηκα από τους εξέχοντες συνδημότες μας, διακεκριμένους πολιτικούς μηχανικούς:

  1. Θεόδωρο Βουδικλάρη (ο κανονισμός τεχνολογίας σκυροδέματος φέρει την υπογραφή του)
  2. Μανώλη Σφακιανάκη (επίκουρο καθηγητή του μπετόν στο Πανεπιστήμιο Πατρών)
  3. Τάσο Παπαγεωργίου ( στέλεχος της Τεχνικής υπηρεσίας του ΥΠΠΟ)

Και οι τέσσερείς  γνωματεύσαμε, με κοινό μας πόρισμα, ότι :

«Ουδεμία βλάβη εμφαίνεται σε οποιοδήποτε στατικό στοιχείο της φέρουσας κατασκευής» και ότι «η αίθουσα του 4ου ΝΓ είναι στατικά ασφαλής», δώσαμε δε και πάλι  χρόνο στην Δημοτική Αρχή και τους τεχνικούς της συμβούλους, να αναθεωρήσουν τις απόψεις τους, μη δημοσιοποιώντας τις δικές μας.

 

Εν τέλει, η Δημοτική Αρχή, παρά και την τελική γνωμάτευση  τριών ανώτατων στελεχών του ΟΣΚ ότι το κτήριο «δεν είναι επικίνδυνο από πλευράς στατικής επάρκειας» (αρ.πρωτ.17542/13.09.11), προχώρησε στην ανάθεση στατικής μελέτης σε ανεξάρτητο μελετητή της απολύτου αρεσκείας της (στον Πολιτικό Μηχανικό Ζ. Ταμπάογλου), ο οποίος κατέληξε στα κατωτέρω συμπεράσματα:

  1. 1.      «Βάσει των ευρημάτων της ενδελεχούς τεχνικής αυτοψίας και δομικής-στατικής αποτυπώσεως, καταλήγουμε, με ασφάλεια, στο συμπέρασμα ότι δεν κρίνεται ως τεχνικά σκόπιμη ή απαραίτητη, η υλοποίηση οποιωνδήποτε επεμβάσεων γενικής και καθολικής ενισχύσεως, είτε ελαφρού, είτε βαρέως τύπου, επί των ραβδωτών μελών του Φέροντος Οργανισμού του εξεταζόμενου κτιριακού υποτμήματος»
  2. 2.      «οι στατικοί και αντισεισμικοί υπολογισμοί απέδειξαν ότι η μελέτη σχεδιασμού και διαστασιολόγησης του Φ.Ο., κατά το στάδιο της κατασκευής του, πληροί 100%, τις προδιαγραφές και τις κανονιστικές απαιτήσεις, εκ των οικείων δομικών κανονισμών, έτσι όπως αυτοί ίσχυαν, κατά την εποχή της μελέτης και κατασκευής του (αντισεισμικός κανονισμός του Β.Δ. 1954)»
  3. «ουδεμία άλλη ένδειξη δομικού προβλήματος εντοπίστηκε σε ολόκληρο το συγκεκριμένο κτιριακό υποτμήμα, είτε στην οροφή του, είτε στο δάπεδο του. Επίσης καμία αιτία ανησυχίας δεν υφίσταται και για τον φορέα θεμελίωσης, καθότι δεν παρατηρήθηκαν οποιαδήποτε ίχνη σχετικών προβλημάτων (π.χ. διαφορικές ή απόλυτες καθιζήσεις, αστοχίες ή αποσαθρώσεις στους πόδες των υποστηλωμάτων, κτλ)» (από το κείμενο του συν. Ταμπάογλου «Συμπεράσματα και προτάσεις» ).

 

Ο κόλαφος, βέβαια, είναι βαρύς και ασήκωτος.

Ούτε κατεδάφιση, ούτε καν ενίσχυση, ούτε σοβαρές βλάβες, ούτε ανεπαρκείς διατομές ή έλλειψη οπλισμού, παρά μόνο μία τοπική μικροεπισκευή στο σημείο που αποκαλύφθηκαν τα δύο μπετοσίδερα.

Και αντί να σιωπήσουν, ώστε να εκτιμήσουμε κι εμείς οι συνάνθρωποι ότι δεν έχει χαθεί εντελώς το αίσθημα  της αιδούς σ’ αυτόν τον πολύπαθο τόπο, τη μια βγαίνει ο Δήμαρχος και ισχυρίζεται  ότι δεν… υπογράψαμε (!) τις απόψεις μας  και την άλλη σπεύδουν οι ραφτάδες του Γραφείου Τύπου να ντύσουν με τον πέπλο της αναλήθειας τις δήθεν «επιστημονικές» απόψεις όσων από τη Τεχνική Υπηρεσία παρέσυραν δύο Δημάρχους να κλείσουν ένα νηπιαγωγείο για δυόμιση σχολικές χρονιές, με «ραφτικά», τόσο την αφόρητη διαστρέβλωση των δικών μου απόψεων (και των τριών συναδέλφων μου), όσο και την αναιδή απόκρυψη των ουσιωδών συμπερασμάτων της μελέτης Ταμπάογλου!

 

Αγαπητοί μου συνδημότες, πρέπει επιτέλους να το πάρουμε χαμπάρι!

Ο βασιλιάς είναι γυμνός!

Και όσα πέπλα και αν προσπαθούν να υφάνουν οι κακότεχνοι ραφτάδες του Γραφείου Τύπου του Δήμου μας, μάταιος ο κόπος τους!

Εν τω μεταξύ, η ιστορία επαναλαμβάνεται με το Ο.Τ.118…

 Το  ερώτημα όμως παραμένει:

Επιτέλους,  ποιος κυβερνά αυτόν τον Δήμο;