Ἡ Ἐκκλησία μας πρέπει νὰ δίδῃ μαρτυρίαν ἁγιότητος καὶ ἤθους

.

1/11/2012

Η στάση της εκκλησίας στο σύγχρονο κόσμο είναι διαλεκτική και κριτική. Αυτό σημαίνει ότι δε βρίσκεται στο περιθώριο των κοινωνικών εξελίξεων, δεν τηρεί αρνητική στάση στα ιδεολογικά, κοινωνικοπολιτικά και φιλοσοφικά συστήματα, αλλά ούτε και ταυτίζεται με αυτά.

Κάποτε ο ιερέας ήταν το σύμβολο μιας κοινωνίας αγάπης και ενότητας. Μήπως όμως έχει αρχίσει να χάνει τον προορισμό του ή απλά διανύει μια περίοδο κρίσης από τις πολλές που έχει περάσει η Εκκλησία στο παρελθόν;

Δεν εξηγούνται διαφορετικά κάποιες κινήσεις που γίνονται το τελευταίο διάστημα στην πόλη μας και συζητιούνται κατά κόρον. Μάλλον κάποιος/οι παρεξήγησαν την προσπάθεια του αείμνηστου Aρχιεπισκόπου Χριστόδουλου να πλησιάσει το ποίμνιο και κοντεύουν να φτάσουν στο άλλο άκρο.

Λυπάμαι γι’ αυτό που θα πω, αλλά για να πλησιάσει ο ιερέας τους πιστούς δεν είναι απαραίτητο να περιφέρεται ο ίδιος ωσάν «μαϊντανός» κατά τα τηλεοπτικά πρότυπα.

Αντί να συμμετέχει σε όλες τις εκδηλώσεις που λαμβάνουν χώρα στην πόλη και μάλιστα στην πρώτη γραμμή, θα ήταν προτιμότερο να ασχοληθεί με τους ενορίτες και τα προβλήματά τους. Ο ρόλος του ιερέα δεν είναι να είναι «σταρ» και να συμμετέχει σε ίντριγκες, αλλά να είναι ταπεινός και διακριτικός. Με τα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι πολίτες, με την κατάθλιψη και την σύγχυση να τους απειλούν, εκείνο που χρειάζονται είναι ο «παπάς» που θα σταθεί πλάι τους και θα τους ηρεμίσει, που θα τους γαληνέψει την ψυχή και το μυαλό. Θέλουν κοντά τους τον αντιπρόσωπο του Θεού που θα τον εμπιστευθούν και θα συζητήσουν μαζί του τα προβλήματά τους.

Η Εκκλησία ως ενοποιό στοιχείο σε μια κοινωνία αποδέχεται την ύπαρξη κομμάτων χωρίς να ταυτίζεται με ένα από αυτά, επειδή δεν πρέπει να δημιουργούνται αντιθέσεις και αντιπαλότητες μεταξύ των πιστών που ανήκουν σε διάφορα κόμματα. Η Εκκλησία δεν έχει την πολυτέλεια να δημιουργήσει με τη στάση της ρήξη στο σώμα του Χριστού, την Εκκλησία.

Στα σημεία των καιρών, στο σύγχρονο κόσμο που καλείται η Εκκλησία να συμμετέχει ανήκει και το Διαδίκτυο. Στην εισήγηση του Αρχιμ. Συμεών Βενετσιάνου στην Ημερίδα Υπευθύνων Εκκλ/κού Τύπου (6/6/2006) με θέμα: «Το Διαδίκτυο στην υπηρετική υποστολή της Εκκλησίας:
Από τον ζήλο της ιεραποστολής μέχρι και την ευθύνη της ισορροπίας»
αναφέρεται:

… Η χρήση και ραγδαία εξάπλωση του Internet στις μέρες μας είναι όχι απλώς δεδομένη, αλλά μια πραγματικότητα που καλεί όλους μας σε προβληματισμό και αφύπνιση. Δεχόμαστε και θαυμάζουμε το επίτευγμα, ανησυχούμε και αγωνιούμε για τους κινδύνους που διαφαίνονται

Ο δε Χριστόφορος Αρβανίτης Δρ. Κοινωνιολογίας της Θρησκείας αναφέρει:

Ο ιερέας, στηριζόμενος στα σύγχρονα μέσα επικοινωνίας μπορεί να κάνει γνωστή τη ζωή της εκκλησίας, να την υπερασπίσει, να βοηθήσει τους σημερινούς ανθρώπους να ανακαλύψουν το πρόσωπο του Χριστού, συνδυάζοντας την κατάλληλη και σωστή χρήση αυτών των εργαλείων με την αναγκαία θεολογική προετοιμασία και πνευματικότητα. Ο ιερέας, μέσω του ψηφιακού διαδικτύου, δίνει ενεργή παρουσία της καρδιάς του στην ποιμαντική διακονία και στην επικοινωνιακή παρουσία.

Σήμερα στο Διαδίκτυο υπάρχουν περισσότερες από 200 σελίδες ορθοδόξου περιεχομένου.

Πείτε μου λοιπόν εσείς σε ποια από τις ιστοσελίδες των Ιερών Ναών  τουλάχιστον, έχετε δει να παρουσιάζονται πολιτικά θέματα, προβολές εκδηλώσεων που δεν αφορούν τον συγκεκριμένο ναό, αποτελέσματα εκλογικών αναμετρήσεων, πρόσκληση & θέματα του Δημοτικού Συμβουλίου, μετακινήσεις δημοσίων υπηρεσιών κ. α. όμοια δημοσιεύματα, όπως γίνεται σε ιστοσελίδα ναού του Δήμου μας;

Εχτές στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου  κατηγορηθήκαμε από μέρος της αντιπολίτευσης ότι στο άρθρο μας: Τα παραλειπόμενα της παρέλασης της 28ης Οκτωβρίου (29/10/12), προσβάλαμε συγκεκριμένο ιερέα! Εμείς περιγράψαμε απλά τα γεγονότα που δεν τα αμφισβήτησε κανείς, χωρίς να αναφέρουμε ονόματα.  Ο συγκεκριμένος ιερέας έσπευσε να μας διαβάλει σε πολιτικά πρόσωπα της πόλης σε σημείο που τα λεγόμενά του να φτάσουν στο δημοτικό συμβούλιο!!!

Σας ρωτώ πάλι, είναι αυτή αντίδραση ιερέα;

Εμείς φταίμε πάλι που το αναφέρουμε;

Ήταν σωστή η δική του συμπεριφορά στα γεγονότα που αναφέρουμε;

Ως ιστοσελίδα αλλά και η γράφουσα προσωπικά, σεβόμαστε την Εκκλησία και ότι αυτή πρεσβεύει και γι’ αυτό το λόγο δεν μπορούμε να ανεχθούμε κάποια πράγματα που την προσβάλουν. Ακόμα και τώρα όσα αναφέρουμε συζητιούνται σε πηγαδάκια και εμείς τα αναδημοσιεύουμε πιο πολύ για να επιστήσουμε την προσοχή. Δεν κρατάμε κακία σε κανέναν και δεν ζητάμε να δημιουργήσουμε αντιπαραθέσεις. Όμως δεν μπορούμε να κλείνουμε όμματα και ώτα προς κολακεία ορισμένων.

 

Λένα Μαρκή

 

.