ΒΙΛΑ ΙΟΛΑ – Η δικαστική απόφαση δείχνει το δρόμο στον Δήμο

Β Ι Λ Α  Ι Ο Λ Α.  Η ΔΙΚΑΣΤΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΔΕΙΧΝΕΙ ΤΟ ΔΡΟΜΟ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ. ΑΜΕΣΗ ΕΠΑΝΕΠΙΒΟΛΗ ΑΠΑΛΛΟΤΡΙΩΣΗΣ.

 

Η δικαστική απόφαση που εκδόθηκε για την πολύκροτη υπόθεση ΒΙΛΑ ΙΟΛΑ αναχαιτίζει προς το  π α ρ ό ν  τις απαιτήσεις του ιδιοκτήτη – κατασκευαστή Σ.Γεωργίου και κρατεί  την υπόθεση ζωντανή. Ταυτόχρονα όμως υποδεικνύει στο Δήμο να πράξει αμέσως αυτό ακριβώς, το οποίο οι σύλλογοι, οι κάτοικοι αλλά και η «Ν Ι Κ Η  ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΓΙΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ» ζητούν επίμονα και διαρκώς.  ΑΜΕΣΗ ΕΠΑΝΕΠΙΒΟΛΗ της απαλλοτρίωσης, για να μην χαθεί άλλο ένα ακίνητο στο Δήμο Αγίας Παρασκευής με παγκόσμια πολιτιστική υπεραξία.

Συγκεκριμένα, την 13η Ιουνίου 2012 στο Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθηνών δικάσθηκε η προσφυγή του ιδιοκτήτη – κατασκευαστή Σ.Γεωργίου για τον αποχαρακτηρισμό της Βίλας Ιόλα (ακίνητο έκτασης 6.683 τ.μ., με κτίσμα).

Το κτίσμα χαρακτηρίστηκε το 1998 ιστορικό διατηρητέο μνημείο και με το Π.Δ. της 10.8.2000 το ακίνητο χαρακτηρίστηκε   ΚΕΝΤΡΟ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΩΝ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΩΝ. Τον Νοέμβριο 2001, το Δημοτικό Συμβούλιο (Δήμαρχος Β. Γιαννακόπουλος) ανακάλεσε την υφιστάμενη τότε απαλλοτρίωση και τον Φεβρουάριο 2002 το Υπουργείο Πολιτισμού επέβαλε νέα απαλλοτρίωση για τους σκοπούς της Πολιτιστικής Ολυμπιάδας, η οποία όμως και αυτή ανακλήθηκε τον Ιούλιο 2004. Εκτοτε ο ιδιοκτήτης επιδιώκει τον αποχαρακτηρισμό του ακινήτου, για εκμετάλλευση και οικοδόμηση του.

Χάρις στην έγκαιρη κινητοποίηση των συλλόγων, των κατοίκων και της «Ν Ι Κ Η  ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΓΙΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ»,

ο Δήμος παρενέβη στη δίκη της 13.6.2012. Το αποτέλεσμα (απόφαση 14472/02.11.2012) απορρίπτει την προσφυγή του ιδιοκτήτη, δέχεται την παρέμβαση του Δήμου και καταλήγει «… η ανάκληση της απαλλοτρίωσης δεν αποκλείει τη δυνατότητα επανεπιβολής απαλλοτρίωσης του ακινήτου για τον σκοπό που δεσμεύτηκε, εντός βεβαίως ε υ λ ό γ ο υ χρόνου».

Οσοι εργάστηκαν προς την κατεύθυνση της διάσωσης της Βίλας Ιόλα, αισθάνονται προς το παρόν ανακουφισμένοι.

Το μήνυμα όμως της δικαστικής απόφασης είναι σαφές.

Ή θα κινηθούν ταχέως και πάλι οι σχετικές διαδικασίες ή την επόμενη φορά τα πράγματα θα δυσκολέψουν για τον Δήμο.

Συνεπώς, το ερώτημα είναι. Τι θα πράξει η Δημοτική Αρχή ?  Θα επανεπιβάλει την απαλλοτρίωση ?

Θα αναζητήσει εναλλακτικές πηγές, όπως π.χ. την αναζήτηση ευρωπαϊκής χρηματοδότησης για ένα ακίνητο ευρωπαϊκής και παγκόσμιας πολιτιστικής αξίας και υπεραξίας ? Πληρώνουμε τόσα και τόσα στους δανειστές μας. Ας μας βοηθήσουν σε αυτό, τουλάχιστον. Οι πολίτες αναμένουν.-

ΣΩΤΗΡΗΣ  Α.  ΠΑΠΑΜΙΧΑΗΛ

Δ Ι Κ Η Γ Ο Ρ Ο Σ

Μέλος Διοικητικού Συμβουλίου

 ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥ – ΑΘΛΗΤΙΚΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ

ΔΗΜΟΥ ΑΓΙΑΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ

Δημοτικός Σύμβουλος 2002 – 2010