1963-2013: 50 Χρόνια απο την επίσκεψη “ΝΤΕ ΓΚΩΛ” ΣΤΗΝ Αγία Παρασκευή

Του Μίμη Καφατάκη

Την επίσκεψη ΝΤΕ ΓΚΩΛ στην Αγία Παρασκευή δεν την θυμάμαι. Πως μπορεί να θυμάται ενα τέτοιο γεγονός, ένα παιδί οκτώ χρονών όπως ήμουν τότε εγώ;

Εκείνο που θυμάμαι είναι ο απόηχος αυτού του γεγονότος , που για μεγάλο χρονικό διάστημα ήταν το προσφιλές θέμα συζήτησης των Αγιοπαρασκευίτων. Συζήτησης που συνήθως κατέληγε στην διαπίστωση οτι “στην συγκέντρωση συμμετείχαν οι πάντες” , “απο την συγκέντρωση δεν έλειψε κανείς”, κ.λ.π.

Και επειδή η διαπίστωση αυτή πάντα με προβλημάτιζε, και ερωτήματα του τύπου “πώς επιτεύχθηκε μια τόσο μεγάλη συγκέντρωση”, “τι συνέβαλε”,  “ποιοι μηχανισμοί κινήθηκαν” κ.λ.π. ξαναγύρναγαν κατα διαστήματα στο μυαλό μου απήυθυνα την συγκεκριμένη ερώτηση στον φίλο Τσακιριάν Μπέρτς όταν πρόσφατα στο γραφείο του, ξεφυλλίζοντας το γνωστό φωτογραφικό αρχείο την Αγίας Παρασκευής που διαθέτει , ξαναείδα τις φωτογραφίες που αναφερόταν στην επίσκεψη ΝΤΕ ΓΚΩΛ στην Αγία Παρασκευή και κάποιες από τις οποίες δημοσιεύουμε.

Φίλε Μπέρντς, τι συνετέλεσε στο να παρευρεθεί όλη η Αγία Παρασκευή στην επίσκεψη Ντε Γκωλ;

Κατ’ αρχήν η ίδια η προσωπικότητα του επισκέπτη! Εκείνη την εποχή ο Ντε Γκώλ ήταν ο μεγαλύτερος πολιτικός του “Δυτικού Κόσμου”. Κατά δεύτερο λόγο, το κλίμα, η ευφορία που, σε όλη την χώρα, με αφορμή την επίσκεψη Ντε Γκώλ στην Ελλάδα είχε δημιουργηθεί. Ευφορία που καλλιεργούσαν και οι δύο μεριές. Και η Ελλάδα και η Γαλλία, καθεμιά για τους λόγους της.

Δηλαδή;

Κατ’αρχήν ο Καραμανλής, εκείνο το διάστημα έβλεπε μεγάλα ζόρια. Κάτι η δολοφονία Λαμπράκη, κάτι η αντιπαλότητα με το Παλάτι, κάτι ο Ανένδοτος του Γερο Παπανδρέου, τον είχαν φθείρει και υπήρχε σοβαρός κίνδυνος να χάσει τις επικείμενες βουλευτικές εκλογές του Νοεμβρίου του 1963.

Όπως και έγινε τελικά…

Ακριβώς! Επιδίωκε λοιπόν την αξιοποιήση της επίσκεψης για εκλογικούς λόγους. Από την άλλη ο Ντε Γκώλ είχε αναγκαστεί λίγους μήνες πριν, να τα μαζέψει από την Αλγερία και αυτό ήταν ένα ράπισμα για τον μεγαλοϊδεατισμό των Γάλλων.

Ναι. Έχω διαβάσει ότι η Αλγερία για τους Γάλλους ήταν ότι το Βιετνάμ για τους Αμερικάνους, καμιά δεκαριά χρόνια αργότερα!

Ναι. Γι’αυτό και ο Ντε Γκώλ, που ήταν υπέρμαχος της αποχώρησης, είδε την δημοτικότητά του να μειώνεται και προσπαθούσε να πείσει τους Γάλλους ότι ξεκινούσε μια νέα εποχή. Εποχή ηγεμονίας στην Ευρώπη με πρωτεύοντα ρόλο στην νεοϊδρυθείσα τότε ΕΟΚ, κλπ. Και προς αυτή την κατεύθυνση επιδίωκε την αξιοποιήση της επίσκεψης στην Ελλάδα, που ήταν η πρώτη σε ξένη χώρα μετά την ανεξαρτησία της Αλγερίας.

Μάλιστα! Έτσι λοιπόν εξηγείτε το ότι δεν έλειψε κανείς Αγιοπαρασκευϊώτης από την συγκέντρωση. Πως όμως πρόεκυψε η επίσκεψη στην Αγία Παρασκευή;

Ήταν Σάββατο απόγευμα, της τρίτης και τελευταίας ημέρας του Γάλλου Πρωθυπουρού στην χώρα μας. Ο Ντε Γκώλ και ο Καραμανλής σε μια μαύρη Σεβρολέτ κατέβαιναν την Μεσογείων και τους ακολουθούσε ένα δεύτερο αυτοκίνητο με αστυνομικούς της Ασφάλειας.

Από πού ερχόντουσαν;

Από την Παλλήνη, όπου τους είχε παρατεθεί γεύμα στο κτήμα Αυλάρχη κ. Γ. Λεβίδη και στην επιστροφή το πρόγραμμα έλεγε στάση την Αγία Παρασκευή.

Ποιοι τους υποδέχτηκαν;

Κατ’αρχήν ο Πρόεδρος της Κοίνοτητας Παπαγίαννης και όλο το Κοινοτικό Συμβούλιο. Με τους επισήμους ήταν και οι άλλοι Παπαγιάννηδες, οι Κουβόπουλοι, οι Δαβαραίοι, ο φαρμακοποιός ο Κατσάρας μετέπειτα Δήμαρχος Αγίας Παρασκευής. Μεταξύ των επισήμων επίσης και ο Γεώργιος Ράλης, ο μετέπειτα Πρωθυπουργός, τότε Υπουργός Δημοσίων Έργων. Συνοδευόταν από τον ιδιαίτερο του πολιτικού του γραφείου κ. Κώστα Γρηγοριάδη, που ήταν Αγιοπαρασκευιώτης.

Ήταν αυτός που έμενε στην Λυκείου;

Ναι,αυτός. Ήταν και προσώπικος φίλος του Προέδρου της Κοίνοτητας Παπαγιάννη.

Δημοσιογράφοι;

Ναι, πολλοί από τον Αθηναΐκο τύπο. Να αναφέρω μάλιστα τον τότε έγκριτο δημοσιογράφο των Νέων, τον συνδημότη μας κ. Μανωλικάκη.

Ήταν γείτονας μου. Έμενε απέναντι από το πατρικό μου.

Ο γιός του είναι καθηγητής στην Αμερική και συνέντευξή του είχε δημοσιευσεί πρόσφατα το ΕΝ ΑΓΙΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ

Από τις φωτογραφίες βλέπω ότι είχε αναρτηθεί και πανό στην Μεσογείων με καλωσόρισμα.

Βεβαίως! Και έγινε και προφορικό καλωσόρισμα, με σύντομο χαιρετισμό που απηύθυνε ο κ. Δ. Φραγγος.

Ποιος Φράγγος;

Αυτός που ο πατέρας του είχε το πρώτο ταξί στην Αγία Παρασκευή. Δούλευε στην Τράπεζα.

Και γιατί αυτός;

Κατ’αρχήν γιατί είχε αποφασισθεί  τον χαιρετισμό να τον κάνει κάποιος νεολαίος. Και αυτός εκτός απο νέος, ήταν και γραμματιζούμενος και είχε την δυνατότητα να πει δυό λόγια με άνεση. Να πούμε επίσης ότι μετά τον χαιρετισμό, ο Καραμανλής δεν κατέβηκε από το αμάξι. ‘Εμεινε μέσα όπου είχε σταματήσει στην γωνία  Μεσογείων και Χαλανδρίου, που εκεί υπήρχε μια αλάνα. Δεν υπήρχε καμοία πολυκατοικία.

Αντίθετα ο Ντε Γκώλ κατέβηκε από το αμάξι και άρχισε να χαιρετά έναν έναν του παρευρισκόμενους. Αυτό τους έκανε μεγάλη εντύπωση στους Αγιοπαρασκευϊώτες που πρώτη φορά είδαν μια διεθνούς φήμης προσωπικότητα τόσο καταδεκτική. Και αυτό ήταν ένα γεγονός πού συζητήθηκε πολύ.

Έχω ακούσει ότι η συγκέντρωση μεταδιδόταν ζωντανά και από το ραδιοφωνο, το τότε Ε.Ι.Ρ.

Ναι και μάλιστα αυτό βοήθησε να γίνει γνωστή η Αγία Παρασκευή στο πανελλήνιο. Γιατί τότε η Αγία δεν ήταν η πόλη πού είναι σήμερα. Ήταν μια κωμοπόλη της Αττικής, γύρω στις 3.500 κάτοικοι, στα όρια του πολεοδομικού συγκροτήματος της Αθήνας. Τηρουμένων των αναλογιών θα λέγαμε ότι είναι σήμερα το Γραμματικό ή ο Βαρνάβας.Ποιος Έλληνας, έκτος Αττικής γνωρίζει σήμερα την Κοινότητα Βαρνάβα;

Όλοι, από την στιγμή που μαθεύτηκε ότι ο Κουφοντίνας είχε βίλα και μελίσσια στην περιοχή!

Μπράβο! Τελικά για κάθε τόπο υπάρχει μια ευκαιρία για να προβληθεί…

ΠΗΓΗ : Εν Αγία Παρασκευή

—–

Λάβετε ενεργά μέρος στην καθημερινή ενημέρωση του www.aparaskevi-images.gr , στέλνοντας φωτογραφίες, video, ή ένα μήνυμα στο  info@aparaskevi-images.gr

Ή μπείτε στην σελίδα μας στο Facebook  ή στο Twitter

Απαγορεύεται καθ’ οιονδήποτε τρόπο η χρήση ή η αναπαραγωγή των άρθρων και των φωτογραφιών της ιστοσελίδας aparaskevi-images.gr, σε οποιοδήποτε μέσο χωρίς να αναγράφεται η πηγή προέλευσης. Η χρήση και η αναπαραγωγή αυτών για εμπορικούς σκοπούς απαιτεί την έγγραφη άδεια του ιδιοκτήτη και κατόχου των αντιστοίχων δικαιωμάτων.