Αξιολόγηση δημοτικών υπαλλήλων: μετά από 2:30 ώρες συζήτησης μείναμε με την ίδια απορία (VD)

Γράφει η Λένα Μαρκή

Μετά από αίτημα των σωματείων εργαζομένων του Δήμου Αγίας Παρασκευής εισήχθη το θέμα της «Αξιολόγησης των δημοσίων υπαλλήλων» στο δημοτικό συμβούλιο στη συνεδρίαση της 19ης Οκτωβρίου 2017. Οι εργαζόμενοι ζήτησαν τη στήριξη του δημοτικού συμβουλίου στην απόφασή τους για αποχή από την «προσχηματική, εκβιαστική αξιολόγηση» όπως αναφέρθηκε από την πρόεδρο του ΣΕΔΑΠ κ. Στέλλα Τζανίνη.

Ελάχιστοι ήταν οι δημοτικοί σύμβουλοι που πήραν ξεκάθαρη θέση απέναντι στο συγκεκριμένο νόμο αξιολόγησης. Οι περισσότεροι ήταν υπέρ της εφαρμογής της , αλλά με προϋποθέσεις. Ξεκάθαρη θέση για την αξιολόγηση  αυτή πήραν οι κ.κ. Γκιζιώτης (κατά), Χατζηανδρέου, Πετσατώδη και Σιδέρης (υπέρ).  Η δε κυρία Πετσατώδη μίλησε για μια άσκοπη συζήτηση κατόπιν εορτής. Ο Δήμαρχος κ. Σταθόπουλος αν και στην αρχή υπήρξε διφορούμενος, στη συνέχεια προσπάθησε να ισορροπήσει τα πράγματα και να αφήσει εν μέρη μία από τις «δυο βάρκες» πάνω στις οποίες ακροβατούσε.

Αρχικά διαφώνησε με πολλά από τα σημεία του κειμένου των εργαζομένων, δήλωσε ότι η συγκεκριμένη αξιολόγηση δεν είναι τιμωρητική, αλλά δεν είναι και μελετημένη. Δεν μπορεί ο Δήμος να παρακάμψει τους νόμους του κράτους και κάθε εργαζόμενος οφείλει να διαχειρισθεί με υψηλό αίσθημα ευθύνης το ζήτημα της αξιολόγησης με το υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο. Δεν συμφωνούσε με την κατάληψη του πρωτοκόλλου από τους εργαζόμενους, ούτε με καμία άλλη κατάληψη, αλλά δεν χρησιμοποιεί μέσα βίας.

Προχώρησε δε σε κατάθεση ψηφίσματος, σύμφωνα με το οποίο η δημοτική Αρχή είναι υπέρ μιας ουσιαστικής και αντικειμενικής  αξιολόγησης που θα λαμβάνει υπόψην τις ιδιαιτερότητες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.  Από την άλλη, δεν θα εμποδίσει, ούτε θα συστήσει σε κανέναν εργαζόμενο τι να πράξει στο ζήτημα της αξιολόγησης.

Συμπερασματικά η Διοίκηση Σταθόπουλου φέρεται αρχικά υπέρ της αξιολόγησης, σέβεται τις συλλογικές αποφάσεις των εργαζομένων, αλλά τους κρούει και το καμπανάκι για την «ατομική ευθύνη καθενός σύμφωνα με το υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο»!

Βέβαια αργότερα δήλωσε, ότι διαφωνεί με αυτή την αξιολόγηση και προχώρησε στη δημιουργία ενός ψηφίσματος που περιελάμβανε στοιχεία από όλες τις προτάσεις που ακούστηκαν στο δημοτικό συμβούλιο, για το οποίο η πρ. Αντιδήμαρχος κ. Πετσατώδη κατείγγειλε, ότι προσπαθούν να το φτιάξουν διακωμωδώντας από έδρας, για να τους χωράει όλους. Η κ. Πετσατώδη μίλησε για «πολιτικό αχταρμά», «συνθέτοντας τα Ζορμπαίϊκα και τα Γιαννακοπουλαίϊκα και τα Δημαρχαίϊκα».

Για «πιρουέτες» από το Δήμαρχο μίλησε ο κ. Βασίλης Ζορμπάς θυμίζοντας ότι όταν επί Δημαρχίας του γινόταν καταλήψεις στο Δημαρχείο ο κ. Σταθόπουλος δεν έβγαλε ποτέ ανακοίνωση ότι είναι αντίθετος. Όσον αφορά το πρωτόκολλο θα μπορούσε να το έχει κλειδώσει στο γραφείο του ώστε να μην το χρησιμοποιήσει κανείς και να μην κάνουν κατάληψη οι εργαζόμενοι.

Άποψη και του κ. Ζορμπά είναι ότι όλοι στο Δημόσιο τομέα πρέπει να αξιολογηθούν και προχώρησε σε κατάθεση ψηφίσματος της παράταξης «Αγία Παρασκευή, η πόλη μας» όπου αναφέρει:

  1. Διαχώριση της αξιολόγησης των ΟΤΑ από αυτή της γενικής κυβέρνησης
  2. Σταδιακή αξιολόγηση πρώτα των δομών, των υπηρεσιών, της στοχοθεσίας και στη συνέχεια του ανθρώπινου δυναμικού.
  3. Να καταργηθεί η συνέντευξη όποιους κι αν αφορά σε όλο το δημόσιο τομέα και να υπάρχουν τεστ από αδιάβλητο φορέα, πχ. ΑΣΕΠ.
  4. Διαρκής και ουσιαστική επιμόρφωση των υπαλλήλων της αυτοδιοίκησης υπό την αιγίδα επιμελητηρίων του ΟΤΑ και της ΚΕΔΕ.
  5. Ουσιαστική και όχι προσχηματική μεταρρύθμιση του δημόσιου τομέα και των ΟΤΑ με διάλογο μεταξύ των εργαζομένων και του κράτους.
  6. Αναμόρφωση λειτουργίας της σημερινής λειτουργίας των ΟΤΑ μετά τον Καλλικράτη.
  7. Εξέλιξη του προσωπικού σε όλες τις υπηρεσίες του Δήμου σύμφωνα με τον Οργανισμό χχωρίς αποκλεισμό των εργαζομένων στα ΚΕΠ. Να αξιολογούνται και οι υπάλληλοι στα ΚΕΠ.

Και κλείνοντας ζήτησε να μάθει πότε θα έρθει στο δημοτικό συμβούλιο ο Οργανισμός Εσωτερικής Λειτουργίας του Δήμου προς ψήφιση.

Υπάρχει σύγχυση στην εισήγηση του Δημάρχου, όπως και στην κυβέρνηση, τόνισε ο κ. Βασίλης Γιαννακόπουλος. Οι εργαζόμενοι έχουν υποστεί σοβαρό πλήγμα από τα μνημόνια και δικαιολογημένα φοβούνται ότι μέσα από την αξιολόγηση αυτοί που θα είναι στην τελευταία βαθμίδα της αξιολόγησης κινδυνεύουν να απολυθούν σε οποιαδήποτε μελλοντική μείωση δημοσίων υπαλλήλων.

Η παράταξη του κ. Γιαννακόπουλου συμφωνεί στα δύο ζητήματα που βάζουν οι εργαζόμενοι, όπου ζητάνε το δημοτικό συμβούλιο α) να αντιταχθεί στην ποινικοποίηση των εργατικών και κοινωνικών αγώνων, να δεσμευτεί ότι δεν θα αποκλειστεί οποιοσδήποτε υπάλληλος του Δήμου μας από τη διαδικασία επιλογής και τοποθέτηση προϊσταμένων λόγω της συμμετοχής του σε απεργία – αποχή από την αξιολόγηση και  β) να απαιτήσει από την κυβέρνηση την κατάργηση της πρόσφατης αντισυνταγματικής ρύθμισης ολόκληρου του θεσμικού πλαισίου της αξιολόγησης και να γίνει ένα θεσμικό πλαίσιο αξιολόγησης που να έχει μια συμφωνία με τους εργαζόμενους.

Η κυβέρνηση πάντα οπισθοδρομεί και μόνο μέσα από μια βιασύνη έρχεται να εφαρμόσει κατ’ επιλογήν αυτών που συζητάει οποιοδήποτε νόμο που αφορά την Τοπική Αυτοδιοίκηση, είτε αφορά τον Καλλικράτη και τους αιρετούς. Το ζητούμενο είναι μια αντικειμενική αξιολόγηση των υπαλλήλων που θα τους αναβαθμίσει και θα τους θωρακίσει απέναντι στους πολίτες, τους συναδέλφους τους και στην κάθε δημοτική Αρχή.

Η αξιολόγηση είναι στα πλαίσια των συμφωνημένων με την τρόικα δεσμεύσεων, είπε ο κ. Αντρέας Γκιζιώτης. Συζητάμε το συγκεκριμένο σχέδιο νόμου που προτείνεται από την κυβέρνηση και όποιος προσπαθεί να υπεκφύγει μιλώντας για μια άλλη αξιολόγηση, προσπαθεί να μην πάρει θέση. Το εργαλείο της αξιολόγησης έχει να κάνει με τη συμπίεση του εργατικού κόστους και του λαϊκού δικαιώματος με στόχο να καταφέρει το κεφάλαιο να ορθοποδήσει και να αυξήσει τα κέρδη του. Όλα οδηγούν στην ιδιωτικοποίηση τμημάτων του δημοσίου.

Ο Δήμαρχος, τόνισε ο κ. Γκιζιώτης, είναι πιστός στην κυβερνητική πολιτική και την υλοποιεί απόλυτα με το δικό του στυλ παρουσιαζόμενος να είναι και  με την κυβέρνηση και με τον εργαζόμενο. Δηλαδή λέει ότι σέβεται τις συλλογικές αποφάσεις, αλλά και ότι στηρίζει το ατομικό δικαίωμα αυτού που θέλει να αξιολογηθεί! Είναι προφανές ότι κανείς στο Δ.Σ. δεν πιστεύει αυτά που λένε οι εργαζόμενοι εκτιμά ο κ. Γκιζιώτης.

Η θέση της Λαϊκής Συσπείρωσης είναι όμοια με την απόφαση του κουμουνιστή Δημάρχου Πατρών κ. Πελετίδη, δηλαδή στηρίζει την απόφαση των σωματείων των εργαζομένων προασπίζοντας τα συμφέροντά τους, δεν συνενεί και δεν εφαρμόζει την αξιολόγηση και διεκδικεί πλήρη χρημαδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό με προσλήψεις μόνιμου προσωπικού χωρίς ιδιωτικοποιήσεις.

Για σύγκρουση μεταξύ των εργαζομένων εξαιτίας της αξιολόγησης, μίλησε η κ. Μαρία Ρεμπούτσικα. Πρότεινε μια διαδημοτική συνάντηση και τη δημιουργία επιτροπών για να συζητηθεί το θέμα.

Για την ανάγκη ύπαρξης πολιτικής συνέπειας μίλησε ο κ. Κώστας Τσιαμπάς, η οποία απουσιάζει τόσο από την κυβέρνηση όσο κι από τη δημοτική Αρχή.

Ξεκάθαρος υπήρξε ο δημοτικός σύμβουλος της συμπολίτευσης κ. Κώστας Χατζηανδρέου λέγοντας «εγώ είμαι υπέρ της αξιολόγησης και της άμεσης εφαρμογής του νόμου». Δεν μπορούμε να κλωτσήσουμε το νόμο είπε, αλλά πρέπει να υπάρχουν και προϋποθέσεις (οργανογράμματα, κλπ). Σαν Δήμος πάσχουμε, τόνισε, και είχε δίκιο ο Ζορμπάς που είπε πριν «που είναι το οργανόγραμμα». Πεποίθησή του είναι ότι πρέπει να εφαρμοστεί ο νόμος να τον δούμε, να τον αλλάξουμε, γιατί κανένας νόμος δεν είναι καλός, όλοι θέλουν τροποποιήσεις.  Απευθυνόμενος προς το Δήμαρχο τόνισε ότι «ως αιρετοί έχουμε υποχρέωση να διασφαλίσουμε την ισονομία και την ενότητα των εργαζομένων, άρα οι αποφάσεις μας, οι θέσεις μας πρέπει να είναι απολύτως ξεκάθαρες», διαφορετικά δημιουργείται μέσα στο Δήμο ένα κομφούζιο και διασπά τους εργαζόμενους.

Ξεκάθαρα υπέρ της αξιολόγησης τάχτηκε και ο αντιδήμαρχος κ. Ι. Σιδέρης, και της εφαρμογής του νόμου. Τέθηκε υπέρ της αξιολόγησης Δομών με ποσοτικούς και ποιοτικούς στόχους. Δήλωσε δε, ότι δεν πρέπει να φοβόμαστε τον ιδιώτη που έρχεται να συνεργαστεί και όχι να καταλάβει το δημόσιο. Μιλάμε, είπε, για μια  αξιολόγηση σε ήπιο πλαίσιο και όχι μία τολμηρή μεταρρύθμιση. Όσον αφορά το ψήφισμα πρότεινε στο Δήμαρχο να συμπεριλάβει στοιχεία από τις προτάσεις των εργαζομένων, του κ. Ζορμπά και του κ. Γιαννακόπουλου.

Μηδενικό εως ελάχιστο αποτύπωμα η ψήφιση ενός ψηφίσματος κατά την κ. Ελισάβετ Πετσατώδη. Μίλησε για «μια λάθος στάση από την ομάδα που  ουσιαστικά δίνει το στίγμα και καθορίζει το πως κινείται ο Δήμος, άφησε το περιθώριο να αναπτυχθούν έριδες και διχόνιες μεταξύ υπαλλήλων». Γεγονός που έφερε αντίδραση από τον πρόεδρο κ. Βλάχο που δήλωσε ότι το Δήμο τον διοικεί μια εκλεγμένη δημοτική Αρχή. Υπάρχουν τρόποι να ακυρώσεις έναν νόμο είπε η κ. Πετσατώδη και ρώτησε το σωματείο των εργαζομένων αν πιστεύουν ότι με το ψήφισμα θα αλλάξει κάτι ή πιστεύουν ότι θα πετύχουν κάτι. Άλλη μια φορά συζητάμε ένα θέμα εκ των υστέρων και δίνουμε το δικαίωμα στους απέξω να μιλήσουν για «κακούς δημοσίους υπαλλήλους που δεν θέλουν την αξιολόγηση», να σπεκουλάρουν και να λαϊκίσουν. Δήλωσε τέλος ότι είναι υπέρ της αξιολόγησης.

Υπερ της αξιολόγησης με διασφαλίσεις και ο κ. Κώστας Κρητικίδης και προπάντων χωρίς τη συνέντευξη η οποία αλιώνει την ουσία της αξιολόγησης τις περισσότερες φορές. Το πρόβλημα δημιουργήθηκε γιατί έγινε ένα νομοσχέδιο χωρίς διάλογο, χωρίς διαβούλευση και σε μέτρα που δεν μπορούν να οδηγήσουν πουθενά.

Για νομοθέτημα με πάρα πολλά κενά και πάρα πολλές παραλήψεις μίλησε και ο κ. Βλάχος.

Παρακολουθήσαμε μια συνεδρίαση που διήρκεσε περίπου δυόμισι ώρες με αποτέλεσμα ένα ψήφισμα και παραμένοντας με την ίδια απορία.

Θα γίνει η αξιολόγηση των υπαλλήλων του Δήμου Αγίας Παρασκευής ή όχι;

Και να δεν γίνει θα πάρει την ευθύνη πάνω του ο Δήμαρχος ή θα υπάρξουν επιπτώσεις σε όσους αρνήθηκαν; 

Καλό το ψήφισμα δε λέω, αλλά απάντηση δεν δόθηκε. Ο σύλλογος εργαζομένων πιστεύω ότι στην ουσία δεν πήρε τίποτα από όσα ζήτησε, έμεινε για μία ακόμα φορά στον αέρα, οι αιρετοί τα έραψαν στα μέτρα τους, έκαναν και χιούμορ και έμειναν όλοι ευχαριστημένοι. Ή μήπως όχι;

Αξιολόγηση υπαλλήλων

 


(video: LocalTv)

Ψήφισαν για το τελικό ψήφισμα:

ΝΑΙ  Κοντοπούλου, Κονταξής, Αϊδίνη, Δημητρίου, Γιώτσας, Μποστατζόγλου, Γκόνης, Γκιόκα, Ρεμπούτσικα, Ζορμπάς, Καψοκεφάλου, Παπασταθάκης, Γιαννακόπουλος, Κρητικίδης, Κολόνια, Βλάχος.

ΑΠΕΙΧΑΝ  Σιδέρης, Παπαμιχαήλ, Χατζηανδρέου, Ψύλλα, Γκιζιώτης, Πετσατώδη

ΟΧΙ  Λογοθέτης

ΛΕΥΚΟ  Σταθουλοπούλου