Απολογιστική εκδήλωση με βραβεύσεις και την παρουσία του Αρχηγού ΓΕΣ κ. Στεφανή από τον ΣΕΑΝ

Πραγματοποιήθηκε σήμερα, Κυριακή της Ορθοδοξίας 25-2-2018, εκδήλωση του Συνδέσμου Εφέδρων Αξιωματικών Αν. Αττικής και απολογισμός πεπραγμένων τριετίας. Η εκδήλωση έλαβε χώρα στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Αγίας Παρασκευής και παρέστη μεγάλος αριθμός μελών και φίλων του Συνδέσμου.

Τιμητική υπήρξε η παρουσία του Αρχηγού ΓΕΣ Αντιστράτηγου Αλκιβιάδη Στεφανή – για πρώτη φορά αρχηγός του στρατού παραβρίσκεται σε εκδήλωση του ΣΕΑΝ –  καθώς και του Διευθυντή Διεύθυνσης Επιστρατεύσεως του ΓΕΣ Ταξίαρχου Νικόλαου Παπαλιούρα και του Διοικητή ΣΔΑΜ Πλοιάρχου Κωνσταντίνου Βλάχου.

Ο πρόεδρος του Συνδέσμου κ. Θεόδωρος Μπριάνης πραγματοποίησε τον απολογισμό και παρουσίασε το έργο του Συνδέσμου κατά την τριετία 2015-2018.

«Η σημερινή μας εκδήλωση σφραγίζει μια τριετία δράσεων του Συνδέσμου Εφέδρων Αξιωματικών Ανατολικής Αττικής, ενός Συνδέσμου που απαρτίζεται από πολίτες που είχαν την τιμή και την τύχη να υπηρετήσουν την θητεία τους στον Ελληνικό στρατό, στο Ναυτικό και στην Αεροπορία, ως Εφεδροι Αξιωματικοί», είπε ο κ. Μπριάνης. Μια εκδήλωση με τετραπλό χαρακτήρα απολογιστικό, ενημερωτικό, τιμητικό και εκλογικό. Αναφέρθηκε επίσης σε δύο ιδιαιτέρως σημαντικά γεγονότα α) στην απόφαση του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας να οριστεί το 2017 ως «Έτος Εφέδρων και Εθνοφυλάκων», ως ένας ελάχιστος φόρος τιμής στους αφανείς ήρωες του χθες και του σήμερα, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε «Νομίζω, πως είναι η πρώτη φορά, μετά από πολλά χρόνια, που η πολιτική και η στρατιωτική ηγεσία δείχνουν να υπολογίζουν σοβαρά την Εφεδρεία και την Εθνοφυλακή, δύο θεσμούς των οποίων η αξιοποίηση μπορεί να αποτελέσει σημαντικό παράγοντα ενίσχυσης της αποτρεπτικής δύναμης των Ενόπλων δυνάμεών μας στους χαλεπούς καιρούς που διερχόμαστε» και β) η πραγματοποίηση του 10ου Πανελληνίου Συνεδρίου Εφέδρων Αξιωματικών (ΠΑΣΕΦΑ) στην πόλη της Λάρισας, τον Μάρτιο του 2017, που διοργάνωσε η ΑΠΟΕΑ και ο ΣΕΑΝ Λάρισας και στο οποίο συμμετείχαν ‘Έφεδροι Αξιωματικοί από τους ΣΕΑΝ όλης της χώρας και της Κύπρου. Έκλεισε την ομιλία του με τα λόγια του Winston Churchill«Μία φορά Έφεδρος, δύο φορές πολίτης». 

 

Οι δράσεις του θεσμού του Έλληνα Έφεδρου Αξιωματικού δεν περιορίζονται μόνο εντός των συνόρων. Μέσω της ΑΠΟΕΑ, η Χώρα εκπροσωπείται και στο εξωτερικό. Όπως αναφέρθηκε, η ΑΠΟΕΑ (Ανωτάτη Πανελλήνιος Ομοσπονδία Εφέδρων Αξιωματικών) συμμετέχει από το 1957 στη Διασυμμαχική Συνομοσπονδία Εφέδρων Αξιωματικών (Confédération Interalliée des Officiers de Réserve – C.I.O.R.) με Εθνική Αντιπροσωπεία. Στις εργασίες της Νομικής Επιτροπής της C.I.O.R., συμμετέχει υπό την ιδιότητα του δικηγόρου – διαπιστευμένου διαμεσολαβητή το μέλος του Δ.Σ. του ΣΕΑΝ Αν. Αττικής κ. Μιχάλης Φιλιππίδης, ο οποίος και προέβη σε ενημέρωση για τις σχετικές διεργασίες της Διασυμμαχικής Συνομοσπονδίας και τη σχετική συμμετοχή της Χώρας μας.

Έναν σύντομο οικονομικό απολογισμό έκανε ο ταμίας το ΣΕΑΝ, Δρ. Αθανάσιος Καρκάνης (Καθηγητής πανεπιστημίου Αθηνών). Ο κ. Καρκάνης αναφέρθηκε στον εκσυγχρονισμό της  διαδικασίας εισπράξεων-πληρωμών, σε ηλεκτρονική και έντυπη μορφή ώστε να μπορεί εύκολα να εφαρμόζει την κωδικοποίηση των οικονομικών μεγεθών, σύμφωνα με το λογιστικό σχέδιο που εφαρμόζει το Υπ. Εθνικής Αμύνης.

Τον συντονισμό της εκδήλωσης ανέλαβε ο γενικός γραμματέας κ. Γεώργιος Μιχαήλ παρουσία όλων των μελών του Δ.Σ. κ.κ. Ε. Θεοδοσόπουλου, Α. Καρκάνη, Δ. Πετεινάρα, Μ. Φιλιππίδη, Π. Βαβουγυιού, Λ. Ρίζου και Α. Χονδρογιάννη.

Κύριος ομιλητής της εκδήλωσης ήταν ο Ταξίαρχος Νικόλαος Παπαλιούρας, ο οποίος παρουσίασε τις πρόσφατες και τρέχουσες δράσεις του Στρατού Ξηράς με τη συμμετοχή Εφέδρων.

Κατόπιν βραβεύτηκαν από το Σύνδεσμο για την προσφορά τους

Ο κ. Παναγιώτης Βαβουγυιός, Εφ. Ανθυπολοχαγός, πρόεδρος του Εξωραϊστικού Συλλόγου «Άγιος Ιωάννης», συνταξιοδοτήθηκε από τα ΕΛΤΑ με το βαθμό του Γενικού Διευθυντή, έχει τιμηθεί με το Μετάλλιο Εξαίρετων Πράξεων,  με χάλκινο, αργυρό και χρυσό μετάλλιο από τον ΕΕΣ, με χρυσό μετάλλιο από το Σώμα Εθελοντών Αιμοδοτών του ΕΕΣ, με την εικόνα της Παναγίας από τον ΣΕΑΝ, με δίπλωμα και έπαινο από το Δήμο Αγίας Παρασκευής και με χρυσό μετάλλιο από το Τάγμα του Αγίου Κωνσταντίνου. Ιδιαίτερες ευχαριστίες εδόθησαν από τον ΣΕΑΝ γιατί προσφέρθηκε και φιλοξενεί αφιλοκερδώς την έδρα του Συνδέσμου στα γραφεία του Συλλόγου «Αγ. Ιωάννης». Η βράβευση έγινε από τον Α/ΓΕΣ κ. Στεφανή.

Ο κ. Ευάγγελος Κούρκουλος, Εφ. Υπολοχαγός (ΠΒ), εργάστηκε ως εκτελωνιστής επί 30 χρόνια, διετέλεσε Έφορος του Δ.Σ. του ΣΕΑΝ Αν. Αττικής το 2009 – 2012 και Γεν. Γραμματέας 2012 – 2015. Η βράβευση έγινε από τον Ταξίαρχο κ. Παπαλιούρα.

Ο κ. Δημήτριος Συκιώτης, Εφ. Ανθυπολοχαγός (ΠΒ) πρώην μέλος Δ.Σ. συλλόγων γονέων και Πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Διαβήτη, ο οποίος λόγο ανειλημμένων υποχρεώσεων δεν παρέστη και την πλακέτα παρέλαβε από τον Διοικητή ΣΔΑΜ Πλοίαρχο κ. Βλάχο, ο γιός του Νικόλαος.

Ο κ. Σωτήριος Τζοβάρας, Εφ. Λοχαγός (ΠΒ), υπηρέτησε στο Υπουργείο Γεωργίας. Η βράβευση έγινε από τον πρώην Δήμαρχο Αγ. Παρασκευής κ. Ζορμπά.

Ο κ. Μιχαήλ Χαρατσάρης, Εφ. Ανθυπίλαρχος, συνταξιούχος Τραπεζικός και πατέρας 8 παιδιών. Η βράβευση έγινε από τον πρόεδρο ΣΕΑΝ κ. Μπριάνη.

Επίσης πραγματοποιήθηκε ανταλλαγή τιμητικής πλακέτας μεταξύ του προέδρου του Συνδέσμου κ. Μπριάνη και του Αρχηγού ΓΕΣ κ. Στεφανή. Τιμητική πλακέτα του ΣΕΑΝ απονεμήθηκε και στον Ταξίαρχο κ. Παπαλιούρα.

Χαιρετισμό απηύθυναν ο πρώην Δήμαρχος Αγίας Παρασκευής κ. Βασίλης Ζορμπάς και ο επικεφαλής της Μείζονος Αντιπολίτευσης Παπάγου – Χολαργού, Αντιστράτηγος ε.α. κ. Κώστας Πολυχρόνης Τίγκας.

Όπως εκφράστηκε στην εκδήλωση, ο Έφεδρος Αξιωματικός αναμένει έτοιμος, πιστός στον όρκο του προς την Πατρίδα, ανά πάσα στιγμή, το επίσημο κάλεσμα της Πατρίδας.

Καθημερινά ωστόσο, ο θεσμός, αποτελεί έναν αξιόπιστο σύνδεσμο των Ενόπλων Δυνάμεων με την Κοινωνία, με την πλέον μεγάλη διασπορά των μελών σε όλο το εύρος των επαγγελμάτων και κοινωνικών δράσεων.

Τέλος προκηρύχθηκαν οι εκλογές του Συνδέσμου που θα πραγματοποιηθούν στις 11 Μαρτίου 2018.

Την εκδήλωση τίμησαν επίσης ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Μια γενιά μπροστά» Αλέξανδρος Μουστόγιαννης, οι δημοτικοί σύμβουλοι Κώστας Τσιαμπάς Υποστράτηγος ε.α., Γιάννης Μυλωνάκης και Γιάννης Λογοθέτης, το μέλος του Δ.Σ. του ΠΑΟΔΑΠ Συνταγματάρχης ε.α. Σπύρος Παπασπύρος  και ο πρόεδρος του Συλλόγου Ανεγέρσεως Ι.Ν. Αγ. Αναργύρων, Γιάννης Αρβανιτάκης.

 

Αξίζει να αναφέρουμε το παράδειγμα της Μεγάλης Βρετανίας, που παρουσίασε ο πρόεδρος του ΣΕΑΝ κ. Μπριάνης,  ως προς την σπουδαιότητα του ρόλου του Εφέδρου Αξιωματικού στην κοινωνία.

“Στην Μεγάλη Βρετανία έχει καθιερωθεί να εορτάζεται η «ημέρα των Εφέδρων». Την ημέρα αυτή, οι Βρετανοί Έφεδροι, παρουσιάζονται στον χώρο εργασίας τους, στην ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΖΩΗ τους, προσέξτε, με την στρατιωτική τους  στολή εκστρατείας, για να δείξουν στους συναδέλφους τους με αυτόν τον τρόπο, την υπερηφάνεια τους για την συμμετοχή τους στην εφεδρεία και τον σημαντικό ρόλο που έχουν οι Έφεδροι στην συγκρότηση του Βρετανικού Στρατού. Επίσης, το Βρετανικό Υπουργείο Εθνικής Άμυνας υποστηρίζει και ενισχύει εργοδότες, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγονται κολοσσοί όπως η British Airways, η Bentley, η Google κ.α. για να ενισχύουν και να προωθούν την δουλειά των Εφέδρων υπαλλήλων τους, αλλά και γενικότερα να προωθούν τον θεσμό της Εφεδρείας, με οποιονδήποτε τρόπο, στον χώρο εργασίας τους”.

Περισσότερα για τον Σ.Ε.Α.Ν. μπορείτε να διαβάσετε ΕΔΩ.

—–

Λάβετε ενεργά μέρος στην καθημερινή ενημέρωση του www.aparaskevi-images.gr , στέλνοντας φωτογραφiες, video, ή ένα μήνυμα στο  info@aparaskevi-images.gr

Ή μπείτε στην σελίδα μας στο Facebook  , ή στο Twitter