Δομημένη πρόταση για το Αθλητικό Κέντρο στα Πευκάκια παρουσίασε η παράταξη “Αγία Παρασκευή η πόλη μας” (video)

Πιστή στην υπόσχεσή της η δημοτική παράταξη «Αγία Παρασκευή η πόλη μας», δια στόματος του επικεφαλής της κ. Βασίλη Ζορμπά, συνέχισε την παρουσίαση δομημένων προτάσεων για το μέλλον του Δήμου.

Στη δεύτερη κατά σειρά συγκέντρωση, στις 12 Μαρτίου 2018, ο κ. Ζορμπάς και τα στελέχη της παράταξης παρουσίασαν μια ολοκληρωμένη προμελέτη για την αξιοποίηση των 23στρ. στην περιοχή των Πευκακίων, η οποία είναι χαρακτηρισμένη για την κατασκευή Αθλητικού Κέντρου.

Την εκδήλωση προλόγισε ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΟΔΑΠ και συντονιστής της Επιτροπής Υποδομών & Προγραμμάτων Αθλητισμού, κ. Βασίλης Σάρκουλας, τον συντονισμό ανέλαβε ο αθλητικογράφος κ. Γιάννης Κουβόπουλος, γιος του αείμνηστου Κων/νου Κουβόπουλου, και κεντρικός ομιλητής ήταν ο κ. Βασίλης Ζορμπάς.

Μεγάλη υπήρξε η συμμετοχή κατοίκων και ιδίως μελών των πολιτιστικών και αθλητικών συλλόγων της Αγίας Παρασκευής, που ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση, γέμισαν την αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου και προέβησαν σε ερωτήσεις σχετικά με την προμελέτη και γενικότερα τον αθλητισμό στην πόλη.

Από την Επιτροπή Υποδομών & προγραμμάτων  Αθλητισμού παρόντες ήταν οι κ.κ. Βούλα Ζορμπά  Βασίλης Σάρκουλας Νίκος Παναγόπουλος και Διονύσιος Λέκκας

 

Παρουσίαση Βασίλη Ζορμπά

Σύμφωνα με τον κ. Ζορμπά η  Επιτροπή Εργασίας Υποδομών και Προγραμμάτων Αθλητισμού της παράταξης, μετά την συγκρότηση της, προχώρησε άμεσα στην επεξεργασία των δεδομένων που αφορούν στον αθλητισμό  ώστε να καταθέσει ένα ολοκληρωμένο πλάνο εκμετάλλευσης όλων των αθλητικών χώρων και κυρίως ένα πλάνο που είναι χρονικά ρεαλιστικό. Προέχουσα υποχρέωση θεώρησε την αξιοποίηση του αθλητικού χώρου στην περιοχή των Πευκακίων και συγκεκριμένα της ιδιοκτησίας του δήμου, των 21 στρεμμάτων (η σωστή έκταση και όχι 23στρ.) που βρίσκεται μεταξύ των οδών Δ. Βικέλα, Μ. Καραγάτση, Ν. Βρεττάκου και Χρυσοβαλάντου.

Όπως ανέφερε, από το 2005 που κυρώθηκε η Πράξη Εφαρμογής για την περιοχή «Πευκάκια»  μέχρι και σήμερα, για τον συγκεκριμένο αθλητικό χώρο δεν πραγματοποιήθηκε από καμία δημοτική Αρχή, συμπεριλαμβανομένης και της δικής του, καμία πρόταση αξιοποίησης του χώρου αυτού. Τους τελευταίους μήνες η παράταξη «Αγία Παρασκευή η πόλη μας» μετά από συνεχής συνεργασία μεταξύ των μελών της,  ολοκλήρωσε την πρότασή της παρουσιάζοντας την μέγιστη επιτρεπόμενη επιφάνεια  χωροθέτησης των αθλητικών εγκαταστάσεων στα 21 στρέμματα στα Πευκάκια.

Η πρόταση,  βασίζεται στις καταγεγραμμένες ανάγκες για τον  αθλητισμό, και έχει συνταχθεί σύμφωνα με τις επίσημες προδιαγραφές που απαιτεί το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού όπως οι απαιτούμενες διαστάσεις, ο υποχρεωτικός προσανατολισμός του κολυμβητηρίου και όλων των άλλων υπαίθριων αγωνισμάτων κατά την διεύθυνση βορράς – νότος, καθώς επίσης  και την νομοθεσία που αφορά  στα επιτρεπόμενα πολεοδομικά μεγέθη δόμησης και απαιτούμενων θέσεων στάθμευσης. Επισήμανε, ότι οι κατόψεις των σχεδίων για τους κλειστούς χώρους ελήφθησαν από την επίσημη ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού. Η πρόταση αφορά στην δημιουργία ενός δημόσιου χώρου πρασίνου, αθλητικών δραστηριοτήτων και συνάθροισης, ψυχαγωγίας κοινού και αθλουμένων.

Οι αθλητικές εγκαταστάσεις που περιλαμβάνονται είναι: κλειστό γυμναστήριο, ανοικτό κολυμβητήριο, δύο ανοικτά γήπεδα τένις, ανοικτό γήπεδο χειροσφαίρισης και πετοσφαίρισης, δύο ανοικτά γήπεδα ποδοσφαίρου 5×5 και περιμετρικά του οικοπέδου τέσσερις διάδρομοι τρεξίματος και πεζοπορίας. Περιλαμβάνεται επίσης ημιυπαίθριο  cafe.

Ενδεικτικός προϋπολογισμός στα  3.250.000€. Το σύνολο των μελετών που απαιτούνται για την έκδοση οικοδομικής άδειας θα συνταχθεί από τις υπηρεσίες της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού και της Τεχνικής Υπηρεσίας του δήμου μας χωρίς κανένα κόστος. Μεταξύ των τρόπων χρηματοδότησης, από ιδίους πόρους ή από προγράμματα ΕΣΠΑ, ο κ. Ζορμπάς δήλωσε ότι, αν και η παράταξή του έχει αποδείξει ότι είναι ικανή να λάβει χρηματοδότηση για μεγάλα έργα, εντούτοις πιστεύει ότι με καλή διαχείριση του Δήμου,  μπορεί να ξεκινήσει η κατασκευή από ιδίους πόρους ξεκινώντας από το κλειστό γυμναστήριο και το κολυμβητήριο. Ταυτόχρονα θα γίνει αίτημα σε ανώτερους φορείς ώστε να ενταχθεί η κατασκευή στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.

«Καλούμε όλους τους πολίτες, όλους τους συλλόγους της πόλης μας, τους δημοτικούς συμβούλους και τους υποψήφιους όλων των παρατάξεων, κυρίως όμως τους  αρμόδιους υπαλλήλους του δήμου μας να αξιολογήσουν την πρόταση μας που η υλοποίηση της αποτελεί το όραμα μας και την προεκλογική μας δέσμευση προς τους πολίτες των Πευκακίων αλλά και ολόκληρης της πόλης μας.» είπε ο κ. Ζορμπάς.

Ο χώρος αυτός έχει σκοπό να δώσει πνοή στην περιοχή, να αξιοποιήσει πλήρως αυτή την εξαιρετική θέση του οικοπέδου, να αποτελέσει ένα νέο πνεύμονα πρασίνου και αθλητικών δραστηριοτήτων που θα δημιουργήσει σίγουρα έναν νέο πόλο έλξης των συμπολιτών μας, ένα ξεχωριστό παράδειγμα πάρκου στον ιστό της πόλης. Δηλαδή, έχει σκοπό την δημιουργία ενός δημόσιου χώρου πρασίνου, αθλητικών δραστηριοτήτων και συνάθροισης, ψυχαγωγίας κοινού και αθλουμένων.

Ο κ. Ζορμπάς ξεκαθάρισε ότι ο χώρος θα έχει ήπιες εγκαταστάσεις και θα αφορά τους κατοίκους της πόλης και μόνο.

Ερωτήσεις – Απαντήσεις

Αναφορά στο αίτημα του Συλλόγου Πευκακίων για ήπιες υποδομές στο χώρο, έκανε ο πρόεδρός του, κ. Στέφανος Μπακογιάννης. Στη συνέχεια αναφέρθηκε στη γνωστή πρόθεση της Περιφέρειας έπειτα από επικοινωνία με το Δήμαρχο κ. Σταθόπουλο για τη δημιουργία ενός υπερτοπικού κέντρου, η οποία έχει «παγώσει». Συμπλήρωσε πως θα ενημερώσει τους κατοίκους της περιοχής σχετικά με την πρόταση του κ. Ζορμπά ώστε όλοι μαζί να αποφασίσουν για το καλό της περιοχής. Ο κ. Ζορμπάς ξεκαθάρισε ότι το συγκεκριμένο οικόπεδο είναι για χρήση μόνο των κατοίκων της Αγίας Παρασκευής και απέρριψε την πρόταση (που είχε ακουστεί κάποτε) για δημιουργία γηπέδου ποδοσφαίρου λόγω ακαταλληλότητας του χώρου και τη δημιουργία τεράστιας όχλησης.

Ο κ. Αναστάσιος Πικούνης* εξέφρασε την στήριξη του συλλόγου Άγ. Ιωάννης προς το σύλλογο Πευκακίων και τη χαρακτήρισε ως «πολύ καλή πρόταση». Επέστησε την προσοχή στο θέμα της Περιφέρειας, μήπως κάποια μέρα βρεθούμε προ εκπλήξεων, γεγονός που όπως είπε ο κ. Ζορμπάς δεν μπορεί να γίνει γιατί δεν μπορεί να παραχωρηθεί ο χώρος χωρίς απόφαση του Δ.Σ.

Ο κ. Βασίλης Σαββίδης* ρώτησε αν εφόσον κατασκευαστεί το κολυμβητήριο στον Τσακό, ο αντίστοιχος χώρος στα Πευκάκια γίνει χώρος πρασίνου, για να λάβει την απάντηση ότι η παράταξη είναι ανοιχτή σε προτάσεις και πως θα μπορούσαν εκεί να γίνουν γήπεδα τένις ή 5Χ5 χωρίς να επιβαρύνουν το περιβάλλον.

Έπειτα από σχετική ερώτηση της κ. Ηλέκτρας Αντωνοπούλου* έγινε γνωστό ότι η διαμόρφωση του χώρου έγινε βάση των συμπερασμάτων των δύο διαβουλεύσεων που έγιναν σε παρελθόντα έτη (2009 & 2012).

Αναφορά στην έλλειψη αθλητικών χώρων έκανε ο κ. Σίμος Αντωνίου* με αποτέλεσμα τις διαφωνίες των σωματείων εις βάρος των αθλουμένων της πόλης και την πολιτική απόφαση της νυν δημοτικής Αρχής να «κόψει» από τις επιχορηγήσεις έναν σύλλογο για να είναι ευχαριστημένοι οι υπόλοιποι. Αν δούμε το σύνολο των επιχορηγήσεων που δέχονται οι αθλητικοί σύλλογοι τα τελευταία 10 χρόνια τουλάχιστον, τα 3εκ.€ για την κατασκευή του αθλητικού κέντρου είναι «ψίχουλα», τόνισε ο κ. Αντωνίου. «Δείτε που πάνε τα λεφτά …. μαζέψτε τα και πιστεύω πως είναι ένα έργο που μπορεί να το κάνει ο Δήμος», συνέχισε.

Την έλλειψη ελεύθερων χώρων στην πάνω μεριά της πόλης εξέφρασε ο κ. Ζορμπάς στο αίτημα του κ. Γιάννη Σερκεδάκη* για περισσότερα γήπεδα τένις.

Σημαντική επισήμανση – ερώτηση του κ. Χρήστου Λαμπρινάκη* ήταν η διαφορά κόστους κατασκευής μεταξύ των 38.000.000€ που επιχορηγεί η Περιφέρεια και των 3.250.000€ που αναφέρει η συγκεκριμένη πρόταση. Ρώτησε επίσης τι έγιναν τα χρήματα που εισέφεραν οι κάτοικοι Πευκακίων με την πράξη εφαρμογής και αν προβλέπεται ένα μέρος από αυτά να χρησιμοποιηθεί για το αθλητικό κέντρο. Επίσης αναρωτήθηκε αν έχουν συνυπολογιστεί τα χρήματα των δόσεων για την αγορά του κτήματος Ιόλα. Πληροφοριακά ως προς τα ανωτέρω, το σχέδιο της Περιφέρειας προβλέπει και το ΣΥΔ και ανάπλαση της περιοχής μέχρι το μετρό.

Την ανάγκη άμεσης έναρξης διαμόρφωσης του χώρου εξέφρασε ο κ. Γιάννης Γουργούλης*.

Εκπροσωπώντας τον Δήμαρχο κ. Γιάννη Σταθόπουλο μίλησε ο κ. Δημήτρης Βαλασιάδης* αναφερόμενος στην προσπάθεια του Δημάρχου με τους αθλητικούς συλλόγους της πόλης η οποία δεν έχει χαρακτήρα παραταξιακό, όπως είπε. Οποιαδήποτε πρόταση εμπεριστατωμένη ενδιαφέρει την τωρινή Διοίκηση του Δήμου. Μίλησε για μια πολύ καλή πρόταση που θα πρέπει να δουν ειδικοί για να αποφασιστεί αν είναι και εφικτή, αναφέρθηκε σε διαβουλεύσεις που θα βγάζουν συνέχεια διαφορετικά αποτελέσματα και στην επίδραση των κατοίκων στην κατασκευή ή μη ενός έργου στη γειτονιά τους. Την απραξία της Διοίκησης Σταθόπουλου για 3,5 χρόνια επισήμανε ο κ. Ζορμπάς και την πρόθεσή της για δημιουργία ενός προπονητηρίου με «μπαλόνι» για να «βολευτούμε πρόχειρα» όπως είπε, και πως διαβουλεύεται παραμονές εκλογών. Ο κ. Βαλασιάδης επέμενε γιατί στο σχέδιο υπάρχει κλειστό γυμναστήριο και γιατί «πρέπει να έχουμε κλειστό προπονητήριο και να μην σκεπαστεί με «φούσκα»; «Γιατί αυτό είναι προχειρότητα» απάντησε ο κ. Ζορμπάς.

Θετική και η άποψη του κ. Βασίλη Κάκκου* για την κίνηση αυτή της μείζονος αντιπολίτευσης, η οποία παρουσιάζει επιχειρηματολογία, είναι δημοσιοποιημένη και έχει κοστολόγιο. Ενώ η δημοτική Αρχή συζητά για Πευκάκια χωρίς να έχει δημοσιοποιήσει την πρότασή της. «Αν δεν έχουμε επικαιροποίηση ή μελέτη για τον αθλητικό ιστό της πόλης, δεν μπορούμε να μιλήσουμε για τίποτε άλλο», είπε ο κ. Κάκκος εκφράζοντας και την άποψη του κ. Γιάννη Μυλωνάκη ως εκπρόσωπός του στη συζήτηση αυτή. Απαραίτητα για τον κ. Κάκκο είναι να γνωρίζουμε πρωταρχικά όλα τα κόστη (κατασκευής, συντήρησης , λειτουργίας) και μετά να το κάνουμε. Πρότεινε δε την χρήση των αθλητικών χώρων των σχολικών μονάδων, για να του υπενθυμίσουν, ότι αυτό γινόταν μέχρι που ο Δήμαρχος κ. Σταθόπουλος το κατήργησε απαγορεύοντας την χρήση τους από τους αθλούμενους.

Παρατηρήσεις

  • Παρουσιάστηκε μια αξιόλογη πρόταση της οποίας αναλυτικά στοιχεία θα δημοσιευθούν από την παράταξη άμεσα. Η πρόταση θα τεθεί σε ηλεκτρονική διαβούλευση μέσω της ιστοσελίδας της παράταξης «Αγίας Παρασκευή η πόλη μας» με στόχο να ξεκινήσει να υλοποιείται άμεσα, εφόσον στις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2019 εκλεγεί Δήμαρχος ο κ. Ζορμπάς. Είναι βέβαια, στη διάθεση του νυν Δημάρχου κ. Γιάννη Σταθόπουλου αν επιθυμεί να την υλοποιήσει σε συνεργασία με τους δημιουργούς της.
  • Στο σύνολό της η πρόταση δέχτηκε θετικά σχόλια και χαρακτηρίστηκε ως μια πολύ καλή κίνηση.
  • Πραγματοποιήθηκε μια εποικοδομητική συζήτηση στα πλαίσια ευγενικού διαλόγου, με τον κ. Ζορμπά να απαντά σε όλες τις ερωτήσεις που τέθηκαν.
  • Παρούσα ολόκληρη η δημοτική ομάδα της παράταξης, καθώς και πολλά παλαιά και νέα μέλη της.
  • Πάνω στη συζήτηση ακούστηκαν «ενδιαφέροντα» γεγονότα που θα τα σχολιάσουμε μεμονωμένα σε μελλοντικό άρθρο.
  • Θεμιτή θα ήταν η παρουσία όλων των γυμναστών της πόλης, όπως δήλωσε και ο καθηγητής Φυσικής Αγωγής, κ. Μανδηλάς, αλλά και μελών των υπολοίπων αθλητικών (τους αφορά άμεσα) και πολιτιστικών συλλόγων.
  • Η υλοποίησή του Αθλητικού Κέντρου Πευκακίων αποτελεί ισχυρή δέσμευση με λόγο τιμής του κ. Ζορμπά, εφόσον εκλεγεί ξανά στο δημαρχιακό θώκο της Αγίας Παρασκευής.

Παραβρέθηκαν*

Ο συνδημότης μας πρ. Γενικός Διευθυντής του Ο.Α.Κ.Α. κ. Βασίλης Κάκκος εκπροσωπώντας τον κ. Γιάννη Μυλωνάκη.

Εκ μέρους της δημοτικής Αρχής ο πρ. πρόεδρος της Ομοσπονδίας Άρσης Βαρών, κ. Δημήτρης Βαλασιάδης.

Οι δημοτικοί σύμβουλοι Έφη Καψοκεφάλου, Διονύσης Λέκκας, Ιωάννης Μπαλτόπουλος, Νάσος Παπασταθάκης, Μαρία Ρεμπούτσικα, Γιάννης Λογοθέτης, Κώστας Κρητικίδης. Οι πρώην Αντιδήμαρχοι Ελευθερία Παπαδοπούλου και Γιάννης Γουργούλης.

Από τους πολιτιστικούς Σύλλογους:  «Πευκακίων» ο πρόεδρος Στέφανος Μπακογιάννης και το μέλος Χρήστος Λαμπρινάκης, «Αγίου Ιωάννη» ο Αναστάσιος Πικούνης, «Τσακού» ο Βασίλης Σαββίδης, «Κρητών» ο πρόεδρος Μάκης Κρασανάκης, «Ανεγέρσεως Ι.Ν. Αγ. Αναργύρων» ο πρόεδρος Γιάννης Αρβανιτάκης.

Από τα αθλητικά σωματεία: από την ΑΕΑΠ ο Θανάσης Δημακόπουλος και η Γ.Γ. Ηλέκτρα Αντωνοπούλου, από τον ΑΟ ΠΗΓΑΣΟΣ ο πρόεδρος Σίμος Αντωνίου και τα μέλη Αυγουστίνος Κάτσαρης και Γιάννης Μαραγκός, από την ΟΛΥΜΠΙΑΔΑ ο πρόεδρος Γιάννης Πάνου, από το ΟΑΠ – τένις ο πρόεδρος Γιάννης Σερκεδάκης.

Επίσης ο ιερέας του διπλανού στο χώρο αυτό Ναού Αγίων Αναργύρων π. Σταύρος Τρικαλιώτης και ο δημοσιογράφος Γεώργιος Διαμαντίδης.

(Μέρος .1)

(Μέρος .2)

(Μέρος .3)


—–

Λάβετε ενεργά μέρος στην καθημερινή ενημέρωση του www.aparaskevi-images.gr , στέλνοντας φωτογραφiες, video, ή ένα μήνυμα στο  info@aparaskevi-images.gr
Ή μπείτε στην σελίδα μας στο Facebook  , ή στο Twitter