Σπύρος Παπασπύρος: Το (αν)ηθικό πλεονέκτημα της δημοτικής Αρχής

Φαίνεται ότι όσο πλησιάζουμε στις εκλογές, η απερχόμενη δημοτική Αρχή του κ. Γιάννη Σταθόπουλου αντιλαμβάνεται ότι δεν έχει ελπίδες επανεκλογής. Η απαξίωσή της από τους δημότες και κατοίκους, είναι πλέον δεδομένη και αντιληπτή. Το γιατί οδηγήθηκε στην απαξίωση, είναι γνωστό: Εξελέγη λόγω των πολιτικών συγκυριών της ανόδου του ΣΥΡΙΖΑ, του οποίου αποτελεί τοποτηρητής στην πόλη, αλλά δεν είχε ούτε κατάφερε να δημιουργήσει σχέδιο, πρόγραμμα και αποτέλεσμα στα δημοτικά ζητήματα. Σπασμωδικές κινήσεις, λανθασμένες αλλά και αυταρχικές επιλογές, κινήσεις ανούσιες και μόνο για το «θεαθήναι», αναποτελεσματικότητα, ανευθυνότητα αλλά και ευθυνοφοβία, χαρακτηρίζουν την τετραετία του κ. Σταθόπουλου. Που, δυστυχώς για την πόλη, θα τον κατατάξουν στην κατηγορία των δημάρχων που δεν οδήγησαν την πόλη ούτε ένα βήμα μπροστά (μόνος του θα είναι στην κατηγορία αυτή,  οι προηγούμενοι έκαναν αρκετά πράγματα).

Στο μόνο που πραγματικά «διέπρεξε» η δημοτική του Αρχή είναι η αδιαφάνεια, η σκανδαλώδης  «προώθηση» δημοτικού χρήματος προς συγγενείς και φίλους αλλά και η «περίεργη» γενικότερη διασπάθιση του δημοτικού χρήματος. Ξεκίνησε από νωρίς αυτά τα «παιχνιδάκια», αλλά πλησιάζοντας προς το τέλος αυξάνει τους ρυθμούς, σκεπτόμενη προφανώς «ο χρόνος τελειώνει, ό,τι προλάβουμε». Ορισμένα μόνο παραδείγματα, για να αντιληφθείτε τι εννοώ:

– Απ΄ευθείας ανάθεση 65.000 ευρώ, για υποτιθέμενη μελέτη, σε κομματικούς της φίλους.

– Προσπάθεια αγοράς ακινήτου 60 ετών περίπου, που δεν τηρούσε καμμία προδιαγραφή, σε τιμή 650.000 ευρώ, σχεδόν διπλάσια της αντικειμενικής του αξίας (πόσο μάλλον της εμπορικής του), την οποία τιμή είχε προσυμφωνήσει σε «κλειστά γραφεία».

– Επιχορήγηση της κομματικής ΕΡΤ με 150.000 ευρώ, για να αυτοπροβληθεί

– Επιχορήγηση του «ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΥ» (που  είχε παραχωρήσει δωρεάν το αμφιθέατρό του για κομματική  εκδήλωση της δημοτικής Αρχής, ενώ το καταστατικό του το απαγορεύει), με 18.000 ευρώ,  με αιτιολογία που ούτε η ίδια η δημοτική Αρχή δεν καταλαβαίνει τι σημαίνει.

-Απ΄ευθείας ανάθεση 10.000 ευρώ, για  νεφελώδεις υπηρεσίες, σε ανταπόδωση εξυπηρετήσεως στο θέμα της αγοράς του κτήματος Ιόλα.

– Αγορά του κτήματος Ιόλα, αντί 3.000.000 ευρώ, με συμφωνίες που κλείσθηκαν μυστικά σε «κλειστά γραφεία».

-Ανάθεση δημοτικών διαφημίσεων, αναρτήσεων, εκτυπώσεων, πολλών χιλιάδων ευρώ (άγνωστο το ακριβές ποσόν) σε συγκεκριμένο έντυπο, που φροντίζει για την «αγιοποίηση» της δημοτικής Αρχής και λοιδορεί επαίσχυντα κάθε πολιτικό της αντίπαλο.

– Διορισμός συγγενικού προσώπου στελέχους της, ως συμβασιούχου, με  παράνομες διαδικασίες, στο Δήμο,.

– Απ΄ευθείας και αδιαφανείς αναθέσεις 75.000 ευρώ, με αστεία και πρωτοφανή παγκοσμίως αιτιολογία («ωρίμανση» μελετών) .

– Το τελευταίο της κατόρθωμα, πιεστική και επίμονη προσπάθεια (επί του παρόντος) να δοθούν περίπου 8.500 ευρώ σε συγγενικό πρόσωπο του ιδίου του δημάρχου, με εξωδικαστικό συμβιβασμό, ενώ η υπόθεση πρέπει να επιλυθεί μόνον στα δικαστήρια.

Υπάρχουν και πολλά άλλα, που δεν χρειάζεται να γράψω γιατί θα πλατειάσω. Είναι σαφές, ότι η δημοτική Αρχή κινείται τουλάχιστον «περίεργα» με την διαχείριση του δημοτικού χρήματος. Θα ζήλεψε μάλλον το «ηθικό πλεονέκτημα» του ΣΥΡΙΖΑ, του κομματικού της πάτρωνα. Το αξιοσημείωτο είναι ότι σ΄αυτήν την παράταξη συμμετέχουν και  στηρίζουν αυτές τις πρακτικές και α-δέξιοι  άνθρωποι. Τι να πει κανείς…

 

Σπύρος Παπασπύρος

Σχης ε.α.

Ο.Γ. της δημοτικής παράταξης «Αγία Παρασκευή η πόλη μας»

Μέλος Δ.Σ. ΠΑΟΔΑΠ