Ο «Κλεισθένης Ι» και το πέρασμά του από το Δημοτικό Συμβούλιο – Ποιοι τόλμησαν και ποιοι έμειναν στα ασφαλή (VD)

foto: archaia-ellada.blogspot.gr

Γράφει η Λένα Μαρκή

Μπορεί ο Κλεισθένης ο Αθηναίος να δημιούργησε μια δημοκρατικότερη Αθήνα τον 6ο π.χ. αιώνα, ο σημερινός «Κλεισθένης Ι» που θέλει να εφαρμόσει η κυβέρνηση Τσίπρα πιθανόν να μην έχει τα ίδια αποτελέσματα με την προχειρότητα που έρχεται (κατά γενική ομολογία) στο χάος των 4-5.000.000 κατοίκων του λεκανοπεδίου Αττικής και την υπόλοιπη χώρα μιας και έχουν αλλάξει τα δεδομένα και φυσικά οι αντιδράσεις από την Κ.Ε.Δ.Ε., την ΕΝΠΕ και τους Δήμους έχουν αρχίσει από καιρό ζητώντας νέα διαβούλευση με την κυβέρνηση.

Το θέμα τέθηκε στο Δ.Σ. στις 17-5-2018 ως συζήτηση για το νομοσχέδιο αφού το είχε ζητήσει έντονα η αντιπολίτευση βλέποντας ότι η Δημοτική Αρχή δεν έχει πρόθεση να ασχοληθεί και κατόπιν της έκδοσης ψηφίσματος του κοινού συνεδρίου των ΚΕΔΕ – ΕΝΠΕ.

Στην εισήγησή του ο Δήμαρχος κ. Σταθόπουλος αρχικά αναλώθηκε στο ποιος παρέστη και τι ειπώθηκε στα συνέδρια και ποιες ήταν οι τοποθετήσεις των δημάρχων άλλων δήμων.

Συνέχισε με την βεβαίωση ότι το νομοσχέδιο θα ψηφιστεί προδικάζοντας το αποτέλεσμα και συνέστησε «ξεκινήστε με αυτή την παραδοχή». Σα να λέμε η συγκεκριμένη συνεδρίαση έγινε άσκοπα – τσάμπα κουβέντα να γίνεται!!! Κατόπιν με γνώμονα την παραδοχή ότι το νομοσχέδιο θα ψηφιστεί στα μέσα-τέλος του Ιουνίου κατά τα λεγόμενά του,  η πρότασή του ήταν να μπουν στην κριτική του νομοσχεδίου συγκεκριμένα και να απαιτήσουν συγκεκριμένες αλλαγές. Στην πορεία όμως της συνεδρίασης η αίσθηση ήταν ότι είναι σαφώς υπέρ του νομοσχεδίου, αφού δεν εξέφρασε πουθενά την κάθετη αντίθεσή του, εξάλλου η μέχρι τώρα πορεία του έχει δείξει ότι στηρίζει απόλυτα την κυβερνητική πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ. Κατά τη συνεδρίαση τονίστηκε ιδιαίτερα ότι ο Δήμαρχος με την τοποθέτησή του έκανε φανερό ότι ο Δήμος Αγίας Παρασκευής δεν συγκαταλέγεται στο 92% των Δήμων που είναι αντίθετοι με αυτό το νομοσχέδιο, αλλά ανήκει στους Δήμους που ακολουθούν την Αριστερή μνημονιακή κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.

Αυτή τη φορά όμως υπήρξαν φανερές απώλειες στην διοικούσα παράταξη, αφού οι προερχόμενοι εκ του Δεξιού πολιτικού χώρου κύριοι Σιδέρης και Κονταξής ήταν αντίθετοι με το νομοσχέδιο και το εξέφρασαν απερίφραστα στο Δ.Σ.

Η αντιπολίτευση υπήρξε ξεκάθαρα αντίθετη με την εφαρμογή του νομοσχεδίου γιατί δεν λύνει προβλήματα του «Καλλικράτη», αντίθετα μάλιστα σε κάποια σημεία τα επιδεινώνει. Υπήρξαν προτάσεις να συνταχθεί το Δ.Σ. με τις ολοκληρωμένες προτάσεις και το ψήφισμα της ΚΕΔΕ και παρουσιάστηκαν τρία ψηφίσματα από τα οποία δεν υπερψηφίστηκε κανένα.

Κατά τη συνεδρίαση έγινε φανερό ποιους ενδιαφέρει η συζήτηση του νομοσχεδίου και ποιους όχι. Είναι γεγονός, ότι η αντιπολίτευση έκανε φανερή την υπεροχή της με τη συμμετοχή ακόμα και συμβούλων που λόγω εργασίας αδυνατούσαν να παρουσιαστούν σε προηγούμενες συνεδριάσεις, αντίθετα με τη συμπολίτευση που για ακόμα μια φορά επιβεβαίωσε πως των περισσοτέρων ο ρόλος είναι μόνο η συναινετική ψήφος στα θέματα που εισάγει η κεφαλή της παράταξης «Νίκη των πολιτών». Έγινε φανερή επίσης η αποσύνθεση της συμπολίτευσης με την ξεκάθαρη αντίθετη άποψη των δύο αντιδημάρχων σε ένα τόσο σοβαρό θέμα κυβερνησιμότητας και διοικητικής σταθερότητας της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Στοιχεία που μας κάνουν να συμφωνήσουμε με τη ρήση του κ. Γκιζιώτη ότι η πολυχρωμία σε μια παράταξη δεν είναι προσόν! Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο κ. Ησαΐας, ήδη στην Αγία Παρασκευή εφαρμόζεται η «απλή αναλογική» μετά το χάσιμο της πλειοψηφίας από την συμπολίτευση και είναι ευκαιρία να δούμε την αποδοτικότητά της.

Η αντιπολίτευση από την άλλη δείχνει να παίρνει το προβάδισμα στις ληφθείσες αποφάσεις του συμβουλίου και πλέον έχουμε ισχυρές και εμπεριστατωμένες τοποθετήσεις. Ένας ενδοιασμός όμως που θα μπορούσε να εκφραστεί, είναι που μπορεί να οδηγήσει αυτή η πολυδιάσπαση και αν θα υπάρξει κάποια συνένωση προεκλογικά. Οι ανεξάρτητοι έχουν ισχυρό λόγο, αλλά αποτελούν αυτόνομες μονάδες και η μείζονα αντιπολίτευση ακόμα μετράει απουσίες.

Η ουσία είναι ότι φαίνεται ξεκάθαρα πλέον η αδυναμία της δημοτικής Αρχής του κ. Σταθόπουλου στη λήψη αποφάσεων, όπως και η «ιδεολογική αφωνία του Δημάρχου” όπως χαρακτηριστικά είπε ο κ. Μυλωνάκης. Παρουσιάζει μια εικόνα έλλειψης συνοχής και αν λάβουμε υπόψη τις φήμες για δυσαρεστημένα μέλη ανάμεσα στα εναπομείναντα, αναρωτιόμαστε αν στην επόμενη εκλογική αναμέτρηση το 2019 θα υπάρχει παράταξη για να συμμετάσχει.

Μέρος 1ο

Μέρος 2ο

Πηγή βίντεο: localTV