Παρασκευή Ζορμπά: Για την ιστορία … του ποδηλατόδρομου

Η φωτογραφία του έργου είναι του κ. Ν. Κατσαρού

Γράφει η Παρασκευή Ζορμπά*

Για την ιστορία…

επειδή ήμουν από τον Φεβρουάριο του 2011 έως τον Σεπτέμβριο του 2014, κατά κάποιο τρόπο, μέλος της Τεχνικής Υπηρεσίας, οι μηχανικοί της δεν είχαν ποτέ ανάμειξη με την μελέτη. Η χρηματοδότηση εξασφαλίστηκε πριν το 2010, με την υποβολή προμελέτης- πρότασης, δηλαδή μια οριζοντιογραφια όπως την λέμε, από τον τότε Αντιδήμαρχο Περιβάλλοντος που απεικόνιζε τον ποδηλατόδρομο (γιατί αυτός είναι ο τίτλος του έργου) και τις οδούς που έπρεπε να αναπλαστούν. Φυσικά υποβλήθηκε και ο προϋπολογισμός. Η Τεχνική Υπηρεσία δεν προέβη σε αποτυπώσεις, δεν είχε εμπλοκή στην “λύση” και το έργο δημοπρατήθηκε ως μελέτη – κατασκευή.

Τι σημαίνει αυτό?? Ότι οι υποψήφιοι καταθέτουν “λύσεις” δηλαδή τεχνικές προσφορές και η Επιτροπή του διαγωνισμού τις ελέγχει και καταλήγει σε μία. Αφού τελειώσει αυτό το στάδιο μετά ανοίγουν και τις οικονομικές προσφορές. Ο συνδυασμός των αποτελεσμάτων (τεχνικό σκέλος και οικονομικό) βγάζουν τον ανάδοχο.

Όλα αυτά, για να μην σας κουράζω είχαν τελειώσει το 2010. Στην Επιτροπή προφανώς υπήρχε εκπρόσωπος του Δήμου, τεχνικός υπάλληλος, ο οποίος προφανώς ήξερε ότι κάθε πρόταση που άνοιγαν ήταν μια άσκηση επί χάρτου.. Σκέφτεσαι πως θα αντιμετωπιστεί στην πράξη η κάθε ατέλεια ή ότι ίσως και να μη γίνει η κατασκευή. Από το 2011 έως το 2013 περίπου υπερίσχυσε αυτή η προοπτική. Να μην υπογραφεί η σύμβαση. Και τι θα έλεγαν τότε όλοι??? Ο Βασίλης Ζορμπάς  έδιωξε τα λεφτά. Άρα μέχρι τότε όλοι είχαν ρίξει νερό στο κρασί τους γιατί δεν έπρεπε να χαθεί η χρηματοδότηση.
Την λάθος συνέχεια, ενώ είχε τρόπους να την αποφύγει, έδωσε η σημερινή Διοίκηση όπου ΔΕΝ έλαβε υπόψη της τις υποχρεώσεις της ως Δήμος (λαϊκές, αιτήματα πολιτών που δεν τα αξιολόγησε) με αποτέλεσμα να χρωστάμε τώρα.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ: Μια κακή και ελλιπής μελέτη έδωσε πολλές αστοχίες (αυτή της φωτογραφίας δεν θα αποκατασταθεί εκτός αν απευθυνθείτε στην Υπηρεσία Πρασίνου και το φυτεύσουν. Εγώ αυτό θα έκανα) και το ίδιο θα συμβεί και με άλλα έργα τα οποία πρόκειται να χρηματοδοτηθούν αλλά οι μελέτες τους και οι παραδοχές τους είναι στον αέρα. Βλέπε τελευταία συνέντευξη του Δημάρχου που δηλώνει με καμάρι ότι για όλα έχουμε την πολυτέλεια του χρόνου (βίλα Ιόλα). Προσωπικά θεωρώ αδιανόητη την απόφαση να τσακίσεις κυριολεκτικά τον προϋπολογισμό του Δήμου για να αγοράσεις ένα ακίνητο (ας είναι και ευκαιρία) και για όλα τα άλλα που πρόκειται να συμβούν να δίνεις ως απάντηση “έχουμε την πολυτέλεια του χρόνου”.

Το μόνο που πρέπει να γίνεται από εδώ και στο  εξής είναι ο Δήμος να το συντηρεί – ένας δειγματοληπτικός έλεγχος από Επιτροπή του ΕΣΠΑ είναι πιθανός και θα ήταν δυσάρεστη έκπληξη για τον Δήμο να του καταλογιστεί το έργο – και οι χρήστες, δηλαδή εμείς, να το προσέχουμε και να το προστατεύουμε.

 

*Παρασκευή Ζορμπά

Πολιτικός Μηχανικός Ε.Μ.Π.

πρ. Ειδική Σύμβουλος Δημάρχου