Δικαιώματα Ατόμων με Αναπηρία: Ο Δήμος Αγίας Παρασκευής πάλι κάτω από τη βάση.

Στις 15 Μαΐου 2018 (σχεδόν δύο μήνες πριν) είχα καταθέσει δημόσια πέντε καίρια ερωτήματα στο Δήμαρχο Αγίας Παρασκευής που αφορούσαν την αντιμετώπιση των Ατόμων με Αναπηρία από τις υπηρεσίες του Δήμου Αγίας Παρασκευής. Αυτό έγινε με αφορμή υπόθεση συγγενικού μου προσώπου που αργούσε αξιοσημείωτα να διεκπεραιωθεί.

Δυστυχώς μέχρι και σήμερα ούτε εγώ ούτε ο ενδιαφερόμενος πολίτης λάβαμε κάποια απάντηση. Αντιθέτως, η ανέξοδη τακτική των αναρτήσεων μέσα από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και το σχεδόν ανύπαρκτο έργο για τη βελτίωση της καθημερινότητας των ΑμεΑ συνεχίστηκε απρόσκοπτα. Ακόμα και οι περιπτώσεις που κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση γίνονται «τσαπατσούλικα».

Το κύριο ερώτημα που είχα θέσει λοιπόν πριν δύο μήνες ήταν το εξής: Γιατί οι αιτήσεις για απαλλαγή από τα δημοτικά τέλη των Ατόμων με Αναπηρία 67% και άνω και χαμηλό οικογενειακό εισόδημα δεν διεκπεραιώνονται μέσα σε εύλογο χρονικό διάστημα από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου Αγίας Παρασκευής;

Κύριε Δήμαρχε τώρα όμως δεν είμαι εγώ που ρωτώ, αλλά ο Συνήγορος του Πολίτη που σας «εγκαλεί ευγενικά» τόσο εσάς, όσο και τους Αντιδημάρχους σας. Σε αυτόν πρέπει να απαντήσετε! Και αν δεν απαντήσετε στον Συνήγορο του Πολίτη που είναι υποχρέωση σας, σίγουρα θα υπάρξει και επόμενο στάδιο, αφού υπάρχουν πολίτες που παρόλα τα προβλήματά τους επιμένουν να αγωνίζονται κόντρα στις αυθαιρεσίες κάθε Αρχής! Καλύτερα όμως να μην φτάνουμε εκεί! Δυστυχώς δεν είναι η πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια που η ίδια ιστορία επαναλαμβάνεται ως κακόγουστη φάρσα. Ήλπιζα ειλικρινά να μην ξανασυμβεί, καθώς σε αντίστοιχη περίπτωση το 2016 αναγνωρίσατε εγγράφως την μεγάλη καθυστέρηση του Δήμου και προφανώς δεσμευτήκατε να μην επαναληφθεί. Απ’ ότι φαίνεται τίποτα δεν άλλαξε.

Οι δημότες απαιτούν τη βελτίωση της καθημερινότητάς τους, το σεβασμό των Ατόμων με Αναπηρία, το σεβασμό του περιβάλλοντος, τον έλεγχο νομιμότητας και πολλά άλλα που αποδεικνύονται με πράξεις και όχι με λόγια του αέρα ή αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που προβάλουν το αυτονόητο. Εκτός από τους γνωστούς πια likeαδόρους που ζουν στη δική τους εικονική πραγματικότητα, η συντριπτική πλειοψηφία των δημοτών ζει με πραγματικά προβλήματα και απαιτούν την επίλυσή τους.

  • Πώς είναι δυνατόν να μιλάμε για μεγάλα έργα κύριε Δήμαρχε όταν οι υπηρεσίες του Δήμου δεν μπορούν εδώ και οκτώ  μήνες να διεκπεραιώσουν μια απλή αίτηση ενός δημότη με Αναπηρία;
  • Πώς είναι δυνατόν να μιλάμε για Πολιτισμό κύριε Δήμαρχε όταν στο επίκεντρο των δράσεων μας δεν είναι η βελτίωση της ποιότητας ζωής των Ανθρώπων με Αναπηρία;
  • Πώς είναι δυνατόν να μιλάμε για «θωράκιση» της Αγίας Παρασκευής κύριε Δήμαρχε όταν οι υπηρεσίες του Δήμου αποδεικνύονται «αθωράκιστες» προφανώς χωρίς δική τους ευθύνη;
  • Πώς είναι δυνατόν να μιλάμε για ενίσχυση των οικονομικά αδυνάτων κύριε Δήμαρχε όταν οι ίδιοι οι διοικούντες τους στερούν τη δυνατότητα της οικονομικής ελάφρυνσης;

Είναι πραγματικά λυπηρό ο Συνήγορος του Πολίτη, έστω και ευγενικά, να εγκαλεί Δημάρχους και Αντιδημάρχους, επειδή δεν κάνουν καλά (ή καθόλου;) τη δουλειά τους.

Προφανώς κάποιοι έχουν την ευθύνη για όλη αυτήν την κατάσταση και σίγουρα δεν είναι οι απλοί δημοτικοί υπάλληλοι.

Δυστυχώς δεν υπάρχει πια φιλότιμο, ούτε αίσθηση καθήκοντος/ευθύνης! Αν υπήρχε, κάποιοι έπρεπε να είχαν παραιτηθεί…χθες!

Ο εμπαιγμός των ΑμεΑ δημοτών στο βωμό μικροκομματικών συμφερόντων από οπουδήποτε και αν προέρχεται πρέπει να σταματήσει! Ο σεβασμός προς τους πολίτες δεν έχει χρώμα, δεν έχει προαπαιτούμενα, δεν έχει «συνημμένα».

Είναι καθήκον κάθε δημοτικής αρχής!

Καλώ τις ενώσεις Ατόμων με Αναπηρία και όλες τις δημοτικές παρατάξεις να πάρουν θέση εγγράφως ή στα πλαίσια των θεσμοθετημένων οργάνων (πχ δημοτικό συμβούλιο)!

ΥΓ1: Οι αιτήσεις των Ατόμων με Αναπηρία 67% και άνω και χαμηλό οικογενειακό εισόδημα για απαλλαγή από τα Δημοτικά Τέλη που έχουν κατατεθεί εδώ και οκτώ μήνες στην αρμόδια υπηρεσία του Δήμου Αγίας Παρασκευής ακόμα δεν έχουν διεκπεραιωθεί.

ΥΓ2: Έχω τη συναίνεση του ενδιαφερόμενου για τη δημοσίευση του εγγράφου του Συνηγόρου του Πολίτη.

ΥΓ3: Δεν τα πάω καλά με τους «Σερίφιους βατράχους». Αντιθέτως λατρεύω το νησί.

Μπαλάσκας Αθανάσιος

Φυσικός Ραδιοηλεκτρολόγος

 

Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΣΥΝΗΓΟΡΟΥ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ