«Αρμόδιοι» του Δήμου Αγίας Παρασκευής….για μένα έχετε αποτύχει! Του Αθανασίου Μπαλάσκα

Φωτογραφία: post4life

Δημόσια καταγγελία

Προς το Δήμαρχο Αγίας Παρασκευής κ. Σταθόπουλο

Προς όλα τα ηλεκτρονικά μέσα Μ.Μ.Ε.

 

Ιστορικό

  1. Στις 12-12-2017 κατατέθηκε στο Δήμο Αγίας Παρασκευής σύμφωνα με τις διατάξεις της κείμενης νομοθεσίας το υπ’ αριθμόν πρωτοκόλλου 43528 αίτημα για απαλλαγή από τα δημοτικά τέλη συνδημότη μας, ατόμου με ποσοστό αναπηρίας 67%. Ο υπάλληλος του δήμου, αφού έλεγξε τα δικαιολογητικά τον ενημέρωσε ότι τα έγγραφα που κατέθεσε ήταν τα νόμιμα και εντός μηνός θα διαβιβάζονταν στην Οικονομική Υπηρεσία του Δήμου για διεκπεραίωση.
  2. Μετά από ένα μήνα υπήρξε τηλεφωνική επικοινωνία με το αρμόδιο τμήμα προκειμένου να ενημερωθεί για την πορεία της αίτησης.Η απάντηση ήταν ότι η αίτηση είχε διαβιβαστεί στην Οικονομική Υπηρεσία και θα έπρεπε ο δημότης να απευθυνθεί στο αρμόδιο Τμήμα. Ο δημότης προσπάθησε κατ’ επανάληψη να επικοινωνήσει με την αρμόδια Οικονομική Υπηρεσία, χωρίς αυτό να καταστεί εφικτό.
  3. Μετά από την άπρακτη παρέλευση 3 μηνών ο αιτών μετέβη διαμαρτυρόμενος στο Δημαρχείο της πόλης και συγκεκριμένα στην Οικονομική Υπηρεσία και προσπάθησε να μάθει ποιος υπάλληλος ήταν αρμόδιος για την διεκπεραίωση της αίτησής του, αλλά κανείς δεν φάνηκε να γνωρίζει κάτι σχετικό, ούτε για τη συγκεκριμένη αίτηση, αλλά ούτε και με παρόμοια αιτήματα.
  4. Στις 15-5-2018 παρενέβην με δημόσιο άρθρο μου με τίτλο: Πέντε ερωτήματα στο Δήμαρχο Αγίας Παρασκευής για τα ΑμεΑ (http://www.a-balaskas.gr/ervtamea/) τα οποία ποτέ δεν απαντήθηκαν.
  5. Στις 23-5-2018 κατατέθηκε η υπ’ αριθμόν 245002/23-5-2018 έγγραφη καταγγελία στο Συνήγορο του Πολίτη.
  6. Στις 9-7-2018 υπήρξε αυστηρή σύσταση/απαίτηση του Συνηγόρου του Πολίτη προς τους αρμοδίους αντιδημάρχους να εξεταστεί ΑΜΕΣΑ το αίτημα του δημότη.
  7. Στις 22-7-2018 παρενέβην ξανά με δημόσιο άρθρο μου με τίτλο: Δήμος Αγίας Παρασκευής πάλι κάτω από τη βάση… (http://www.a-balaskas.gr/amea2/)
  8. Στις 9-8-2018, εννέα μήνες μετά το αίτημα του δημότη,ο Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής με το υπ’ αριθμόν 205811/9-8-2018 έγγραφό του, υπέδειξε ως αρμόδια για την διεκπεραίωση του ζητήματος την Οικονομική υπηρεσία του Δήμου.
  9. Μέχρι και σήμερα, έντεκα(11) μήνες μετά την αίτηση του πολίτη, δεν υπάρχει καμιά ενημέρωση για την τύχη της υπόθεσης.
  10. Η συγκεκριμένη περίπτωση δεν αφορά ένα άτομο, αλλά ΟΛΑ τα Άτομα με Αναπηρία του Δήμου, που λόγω οικονομικών δυσκολιών αιτούνται να κάνουν χρήση των νόμιμων δικαιωμάτων τους. Οι αιτήσεις τους λιμνάζουν σε κάποιο συρτάρι γραφείου στο Δημαρχείο Αγίας Παρασκευής.

 

Δικά μου σχόλια

Όλα αυτά συμβαίνουν το 2018, στο Δήμο που όλοι μας θέλουμε να γίνει τοπόσημο Πολιτισμού; Δυστυχώς συμβαίνουν, καθώς η κακοδιοίκηση στους Δήμους τείνει να πάρει μεγάλες διαστάσεις, γεγονός που το καταδεικνύει και η ετήσια έκθεση του Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης. Κάποιοι που ασκούν ή άσκησαν εξουσία σφυρίζουν αδιάφορα, κάνοντας ότι δεν γνωρίζουν ή δεν είδαν τίποτα. Κάποιοι έχουν καταντήσει «γραφικοί» διεκδικώντας το δίκιο τους. Κάποιοι μιλούν για λαϊκισμό σε τέτοιου είδους καταγγελίες. Επιτρέψτε μου να διαφωνήσω! Ο έλεγχος της εξουσίας με ακλόνητα στοιχεία, ημερομηνίες και έγγραφα δεν είναι λαϊκισμός. Είναι ο έλεγχος νομιμότητας που ασκεί ο ίδιος ο λαός στους «άρχοντες» του και κατοχυρώνεται από το Σύνταγμα της χώρας.

Μπορεί τα Άτομα με Αναπηρία να αποτελούν αμελητέα ποσότητα του εκλογικού σώματος, αλλά δεν είναι επαίτες! Ο νομοθέτης έχει ορίσει συγκεκριμένα ευεργετήματα προκειμένου να έχουν μια αξιοπρεπή ζωή, καθώς σε πολλές περιπτώσεις δεν εργάζονται, ενώ τα πιθανά επιδόματα που δικαιούνται είναι ψίχουλα μπροστά στις τεράστιες ανάγκες τους. Η κεντρική κυβέρνηση μέσω του Υπουργείου Οικονομικών έχει δεχτεί την οικονομική ελάφρυνση αυτών των ατόμων μέσω της μείωσης φόρου (βλέπε συνημμένο έγγραφο).Η ΔΕΗ έχει εντάξει τα άτομα με ποσοστό αναπηρίας μεγαλύτερο ή ίσο του 67% και χαμηλό οικογενειακό εισόδημα στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο (βλέπε συνημμένο έγγραφο).

Η απάντηση του Αντιδημάρχου Κοινωνικής Πολιτικής
Εκκαθαριστικό σημείωμα εφορίας: Τα ΑμεΑ με ποσοστό αναπηρία μεγαλύτερο ή ίσο του 67% δικαιούνται έκπτωση φόρου

 

Λογαριασμός ηλεκτρικού ρεύματος: Τα ΑμεΑ με ποσοστό αναπηρία μεγαλύτερο ή ίσο του 67%  δικαιούνται την ένταξη στο κοινωνικό τιμολόγιο, ενώ ο Δήμος Αγίας Παρασκευής τους εμπαίζει

 

Η αυστηρή σύσταση του Συνηγόρου του Πολίτη
Η αυστηρή σύσταση του Συνηγόρου του Πολίτη

Ο μόνος φορέας που δείχνει απίστευτη αναλγησία και ολιγωρία εδώ και σχεδόν ένα χρόνο είναι ο Δήμος Αγίας Παρασκευής. Οι υπάλληλοι όμως λειτουργούν από μόνοι τους; Κανείς δεν έχει υπηρεσιακές ή και πολιτικές ευθύνες;

Ερωτήματα

«Αρμόδιοι» του Δήμου Αγίας Παρασκευής, έχετε ή δεν έχετε εγγράψει στον προϋπολογισμό τις παροχές για τους οικονομικά ανίσχυρους, τα άτομα με αναπηρία και τους απόρους;

«Αρμόδιοι» του Δήμου Αγίας Παρασκευής, έχετε ή δεν έχετε την κατάλληλη υλικοτεχνική υποδομή να διεκπεραιώσετε τέτοιου είδους αιτήσεις;

«Αρμόδιοι» του Δήμου Αγίας Παρασκευής, έχετε ή δεν έχετε την πολιτική βούληση να θέσετε ως προτεραιότητα την εξυπηρέτηση του πολίτη;

«Αρμόδιοι» του Δήμου Αγίας Παρασκευής, θεωρείται ή όχι η κοινωνική πολιτική πολιτισμός;

«Αρμόδιοι» του Δήμου Αγίας Παρασκευής….για μένα έχετε αποτύχει!

 

Αθανάσιος Ι. Μπαλάσκας

Εκπαιδευτικός, Φυσικός M.Sc.

Ραδιοηλεκτρολόγος Α’