Ο Γιώργος Οικονόμου στο ALERT TV δυναμικά, επικριτικά και με προτάσεις για την Αγία Παρασκευή (VD)

Ενίοτε άτομα που συμμετέχουν για πρώτη φορά στον πολιτικό στίβο έχουν ξεκάθαρη εικόνα και κάνουν σαφέστερες προτάσεις. Την εικόνα αυτή αποκομίσαμε από τον υποψήφιο Δήμαρχο κ. Γιώργο Οικονόμου και την παρουσία του στην εκπομπή του ALERT TV, “Brain Storming με τον Φώτη Καρύδα. Θέμα της εκπομπής ήταν οι καινούργιοι υποψήφιοι που επιθυμούν να διεκδικήσουν την ψήφο των πολιτών στις δημοτικές εκλογές του 2019.

Ο κ. Οικονόμου παρουσίασε την κατάσταση στην οποία βρίσκεται ο Δήμος, μίλησε για θέματα χωροταξικά, για έλλειψη υποδομών, για ευθύνες και ποιοι τις φέρουν. Αναφέρθηκε στα σημαντικότερα προβλήματα και με την άνεση που του προσφέρει η εμπειρία του, έκανε τις δικές του προτάσεις. Προτάσεις που θεωρούμε ότι κυμαίνονται πολύ κοντά στην επίλυση των προβλημάτων καθημερινότητας και όχι μόνο, των δημοτών. Με πνεύμα επικριτικό μίλησε για διαφημιστικό και όχι πραγματικό έργο της δημοτικής Αρχής Σταθόπουλου που στην ουσία δεν επιφέρει λύσεις. Πήρε θέση απέναντι στην απλή αναλογική και τις επικείμενες συνεργασίες. Παρακολουθώντας τις τοποθετήσεις του έγινε σαφές, ότι η πόλη έχει ανάγκη από πολιτικούς που θα ξεφύγουν από το παρελθόν και τα τετριμμένα και θα κάνουν μια Νέα Αρχή. Η Αγία Παρασκευή έχει όλες τις προϋποθέσεις που αν και εφόσον αναπτυχθούν θα μπορεί να αποτελεί μια σύγχρονη πόλη, χρειάζεται μόνο τα κατάλληλα άτομα που θα ενδιαφερθούν πραγματικά.

Η υπάρχουσα κατάσταση

Αναλυτικά μιλώντας για την Αγία Παρασκευή τόνισε, ότι πρόκειται για έναν αυτόνομο Δήμο με πληθυσμό 100-120.000 κατοίκους. Το κακό όμως είναι ότι οι μισοί είναι δημότες, οι άλλοι μισοί είναι κάτοικοι και ετεροδημότες και αυτό γιατί  μέχρι τώρα καμία δημοτική παράταξη δεν έδωσε έστω ένα κίνητρο για να πείσει  τους κατοίκους να γίνουν δημότες. Αυτό αποτελεί το πρώτο μεγάλο στοίχημα. Η Αγία Παρασκευή έχει όλες τις προδιαγραφές για να θεωρείται ένα από τα πιο περιζήτητα και ποιοτικά μέρη της Αττικής. Έχει πρόσβαση προνομιακή στους οδικούς άξονες, έχει πράσινο, έχει τον Υμηττό, έχει σημεία σπουδαίας αστικής ομορφιάς και γι’ αυτό όλο αυτό το διάστημα που πέρασε υπήρχε μια μετοίκηση πολλών ανθρώπων οι οποίοι δεν είχαν κανένα κίνητρο να γίνουν δημότες. Δυστυχώς το τελευταίο διάστημα η καθημερινότητά δυσκολεύει. Μαζί με τα χρόνια προβλήματα του Δήμου που είναι η έλλειψη υποδομών από κάποια τραγικά λάθη του παρελθόντος, όπως είναι το θέμα του μετρό, δεν έχουν γίνει σοβαρά έργα υποδομής. Υπάρχει έλλειψη χώρων στάθμευσης που αποτελεί εμπόδιο στην επίσκεψη ατόμων από άλλες περιοχές. Όπως είπε ο κ. Οικονόμου έχουμε ένα αστικό περιβάλλον με δρόμους, πεζοδρόμια, πλατείες και σχολεία ακόμη, που βγάζουν μια εικόνα παρακμής.

Έχοντας ο ίδιος μεγάλη πείρα στη διοίκηση, σε θέματα περιβάλλοντος, στη χωροταξία (ως γνωστόν αποστρατεύτηκε με το βαθμό του αντιπτεράρχου και κατέχει τον τίτλο του επιτίμου Διευθυντή Υποδομών του ΓΕΕΘΑ) θα παρουσιάσει ένα ρεαλιστικό πρόγραμμα για το κυκλοφοριακό πρόβλημα και το θέμα χώρων στάθμευσης, απευθυνόμενος στους δημότες. Το πρόβλημα του κυκλοφοριακού κορεσμού θα μπορούσε να είχε λυθεί αν δεν χανόταν το μετρό πολλά χρόνια πριν. Ο σημερινός Δήμαρχος τότε και αρκετοί αυτοδιοικητικοί είχαν κάνει το τραγικό λάθος και συναίνεσαν στην αλλαγή της μελέτης και κατάφεραν να στρίψει το μετρό και να μην περάσει από την πλατεία της Αγίας Παρασκευής γιατί θα υπήρχε μια οχλούσα κατάσταση. Ήταν ανεξήγητο αυτό που έγινε, δήλωσε. Είναι όμως μια πραγματικότητα. Ο νυν δήμαρχος τώρα προσχηματικά έκανε μια επίσκεψη στην Αττικό Μετρό και ζήτησε να συμπεριληφθεί η Αγία Παρασκευή σε κάποιον κάθετο άξονα. Όπως καταλαβαίνετε, αυτό είναι ένα τεράστιο έργο το οποίο δεν πρόκειται να γίνει ποτέ, συνέχισε ο κ. Οικονόμου, βγήκε μια ανακοίνωση και έκλεισε το θέμα οριστικά.

Στη συνέχεια επέκρινε την δημοτική Αρχή ότι αντιμετωπίζει όλα τα θέματα με μεθόδους επικοινωνίας και μόνο μ’ αυτές. «Έχουμε ανακολουθία λόγων και έργων σε τεράστιο βαθμό», τόνισε. Θα περιμέναμε από το Δήμαρχο, το Γιάννη Σταθόπουλο, λόγω της προνομιακής σχέσης που έχει με την κεντρική κυβέρνηση και με την Περιφερειάρχη την κ. Δούρου, ότι αυτό θα απέβαινε προς όφελος του Δήμου. Απεναντίας αντί να δούμε πραγματικό έργο, βλέπουμε μόνο διαφημιζόμενο έργο. Η πόλη έχει τεράστιο θέμα, όποιος ανεβαίνει τη Λ. Μεσογείων μπορεί να κάνει τη σύγκριση της αγοράς στο κομμάτι αυτό που αντιστοιχεί στο δήμο της Αγίας Παρασκευής και να βγάλει τα συμπεράσματά του.

Εν έτη 2018 η εξυπηρέτηση του πολίτη παραμένει στο χθες,  δηλαδή όλα έπρεπε να είναι ηλεκτρονικά, αλλά είναι φανερό, ότι η ψηφιακή εποχή φαίνεται πολύ μακρινή για το Δήμο.

Αναφέρθηκε στην έλλειψη βασικών υποδομών, αθλητικών υποδομών και μίλησε με την εμπειρία του ως πρόεδρος του μεγαλύτερου αθλητικού σωματείου της ΚΑΠ. Ζούμε είπε, στη χώρα που γέννησε τον κλασσικό αθλητισμό και δεν έχουμε στίβο. Το κολυμβητήριο είναι η ντροπή, το όνειδος της πόλης που παραμένει ένα γιαπί 35 χρόνια. Δεν έχουμε κλειστό προπονητήριο. Οι ίδιες αθλητικές υποδομές που εξυπηρετούσαν μια πόλη 30.000 κατοίκων, καλύπτουν τις ανάγκες στην ίδια πόλη με πληθυσμό που φτάνει τους 120.000 κατοίκους.

Ο νυν Δήμαρχος, μιλάει για «νέο δημαρχείο που έχει αλλάξει την εικόνα της πόλης»,  νέο ΕΠΑΛ, κολυμβητήριο και βίλα Ιόλα. Αυτά είναι τα μεγάλα θέματα των υποδομών στα οποία με μια επικοινωνιακή καταιγίδα προσπαθεί να κάνει το άσπρο – μαύρο. Δυστυχώς έχει υποθηκευτεί το μέλλον και τα οικονομικά του Δήμου  και συνεχίζουμε αυτή την κατρακύλα, δηλαδή η λογική του δανεισμού την οποία  βλέπουμε σε όλες τις εκφάνσεις, τώρα τη βλέπουμε και σε απαλλοτριώσεις του δήμου για να δημιουργήσει σχολείο, παρότι ο Δήμος έχει τεράστια ακίνητη περιουσία που μένει ανεκμετάλλευτη. «Για να καλύψει την ανεπάρκειά του για να μην πω και κάτι άλλο». Είναι ένα θέμα τεράστιο αυτό και πρέπει να το αξιολογήσουν οι δημότες.

Πρόγραμμα αντιμετώπισης των προβλημάτων

Σύμφωνα με τον κ. Οικονόμου, η Αγία Παρασκευή δεν μπορεί να περιμένει άλλα 20-30 χρόνια για να φτιάξει τις υποδομές που λείπουν. Ο συνδυασμός «Νέα Αρχή για την Αγία Παρασκευή» εφόσον εκλεγεί θα ζητούσε τα 21 εκ. €  που δέσμευσε η κ. Δούρου για να γίνει ο διαγωνισμός του μεγάλου, του φαραωνικού Δημαρχείου (το οποίο δεν έχει ξεκινήσει ακόμη, αν όλα πάνε καλά θα ξεκινήσει τον επόμενο χρόνο και θα κάνει 3-4 χρόνια να τελειώσει) να διατεθούν για ένα μικρότερο δημαρχείο, για τις υποδομές που λείπουν, τα σχολεία, τα πάρκινγκ και έτσι θα άλλαζε πραγματικά την εικόνα της πόλης. Όλα τα υπόλοιπα που δεν θα μπορούσαν να υλοποιηθούν με κεντρική χρηματοδότηση ή από την Περιφέρεια, υπάρχει η λύση χρησιμοποιώντας τα εργαλεία του ΣΔΙΤ και η οικονομική εκμετάλλευση της τεράστιας ακίνητης περιουσίας του Δήμου.

Απλή αναλογική και μετεκλογικές συνεργασίες

Κατά της απλής αναλογικής είναι ο πρόεδρος της Νέας Αρχής,  έχοντας ως παράδειγμα την κατάσταση που επικρατεί στους δήμους όπου οι δήμαρχοι έχουν χάσει την πλειοψηφία, όπως στο Χαλάνδρι και ο Δήμος Αγίας Παρασκευής. «Με την απλή αναλογική πάμε να θεσμοθετήσουμε μια συναλλαγή κάτω από το τραπέζι» κατά τον κ. Οικονόμου. Δήλωσε υπέρ της συνεργασίας, αλλά κάτω από σωστούς όρους. Με την εφαρμογή της απλής αναλογικής όμως θα υπάρξει μια στρεβλωμένη και επικίνδυνη κατάσταση, θα φτάσουμε σε ένα τοπίο μετά τις εκλογές, όπου μόνο στο 10% περίπου ο δήμαρχος θα έχει την πλειοψηφία του Δ.Σ., διαφορετικά θα αναγκαστεί να συμπράξει αν το καταφέρει. Παίρνοντας το χειρότερο σενάριο, σε αυτή την περίπτωση πως θα διοικηθεί ένας δήμος; Εδώ δεν μπορεί να διαλυθεί το συμβούλιο και να ξαναγίνουν εκλογές. Επομένως είναι ένα μεγάλο στοίχημα για τον κεντρικό νομοθέτη,  για την κεντρική εξουσία, πως θα διοικηθούν οι δήμοι στις περιπτώσεις όπου κάποιοι από κομματικό συμφέρον ή άλλες επιδιώξεις δεν θα μπορέσουν να κάνουν κάτι. Ο ίδιος πάντως δήλωσε ότι δεν έχει προσωπικό θέμα γιατί διατηρεί τις καλύτερες σχέσεις με όλες τις υπάρχουσες υφιστάμενες δημοτικές παρατάξεις. Το θέμα είναι θεσμικό και αφορά την ελληνική επικράτεια.

Θα πρέπει να το σκεφτούν από τώρα τα κόμματα εξουσίας και την επόμενη μέρα να δώσουν μία λύση, να θωρακίσουν τους δήμους με κάποιες αρμοδιότητες, ώστε να  μην έχουμε φαινόμενα κακοδιοίκησης και συναλλαγής, έκλεισε την ομιλία του ο κ. Γιώργος Οικονόμου.

Συμπερασματικά θα μπορούσε να πει κανείς ότι κατέχει το προφίλ του ηγέτη που έχει ανάγκη ο Δήμος για να αντεπεξέλθει των δύσκολων συγκυριών. Ουσιαστική άποψη όμως θα μπορούμε να διαμορφώσουμε όταν παρουσιαστεί το πλήρες πρόγραμμα του συνδυασμού «Νέα Αρχή για την Αγία Παρασκευή».