“Διαταγή” ΔΝΤ : Μειώστε τις συντάξεις – Κόψτε το αφορολόγητο!

Να εφαρμοστούν κανονικά τα ήδη ψηφισμένα μέτρα για την περικοπή των συντάξεων από το 2019 και τη μείωση του αφορολογήτου ορίου από το 2020 εξακολουθεί να ζητάει τοΔιεθνές Νομιαματικό ταμείο, όπως κατέστησε σαφές ο εκπρόσωπός του ΔΝΤ, Τζέρι Ράις.

Ο Τζέρι Ράις έσπασε τη διπλωματική δημόσια σιωπή που είχε επιλέξει το ΔΝΤ κατά τη Φθινοπωρινή Σύνοδό του.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, κατά την καθιερωμένη ενημέρωση των δημοσιογράφων, ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ δήλωσε: «Η μεταρρύθμιση στις συντάξεις έχει συμφωνηθεί εδώ και καιρό. Θεωρούμε ότι είναι σημαντικό να κινηθεί η Ελλάδα με πειστικό τρόπο προς κοινωνικές πολιτικές φιλικές για την ανάπτυξη. Βλέπουμε την εφαρμογή του προνομοθετημένου πακέτου για το 2019 και το 2020 ως κάτι που κινείται προς αυτή την κατεύθυνση».

Ο εκπρόσωπος του Ταμείου υποστήριξε ότι η υλοποίηση των δύο επίμαχων μέτρων θα δημιουργήσει δημοσιονομικό χώρο, ώστε να μειωθούν τα φορολογικά βάρη, και συμφώνησε ότι «ο δημοσιονομικός χώρος πρέπει να χρησιμοποιηθεί προς όφελος της κοινωνίας ως συνόλου», όπως ανέφερε η ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών μετά τη συνάντηση του υπουργού Ευκλείδη Τσακαλώτου με την επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ στις 12 Οκτωβρίου στο Μπαλί της Ινδονησίας.

Νωρίτερα, πάντως, ο Τζέρι Ράις είχε αναγνωρίσει ότι το Ταμείο δεν έχει πλέον σε ισχύ πρόγραμμα για την Ελλάδα, συνεπώς περιορίζεται στο «να βοηθάει στην εποπτεία» της χώρας.

Ερωτηθείς για την πρόταση της Ελλάδας να εξοφλήσει πρόωρα μέρος του δανείου που έχει λάβει από το ΔΝΤ, ο εκπρόσωπος του διεθνούς οργανισμού απάντησε ότι «εναπόκειται στις ελληνικές αρχές να αποφασίσουν, με βάση τη διαχείριση των υποχρεώσεων της χώρας» και συμπλήρωσε: «Υπάρχουν διάφορες πιθανές επιλογές.

Η Ελλάδα βρίσκεται πλέον σε ισχυρή θέση, μετά την απόφαση του Eurogroup για τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους, αλλά και χάρη στο “μαξιλάρι” διαθεσίμων και την εκταμίευση της τελευταίας δόσης του ESM. Συνεπώς, μπορεί να είναι υπομονετική, ώσπου να πάρει αποφάσεις για το δάνειο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου».

Τέλος, με αφορμή σχετική ερώτηση, ο Τζέρι Ράις δήλωσε ότι η Κριστίν Λαγκάρντ επιθυμεί να επισκεφτεί την Ελλάδα, ανταποκρινόμενη στην πρόσκληση του Προέδρου της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλου, αλλά δεν έχει οριστεί συγκεκριμένη ημερομηνία.