Η επόμενη μέρα των εκλογών και οι προτεραιότητες για τον Κώστα Χατζηανδρέου (Συνέντευξη)

Φωτογραφία: aparaskevi-images.gr

Τον Ιούλιο του 2018, λίγους μήνες μετά την ανεξαρτητοποίησή του, ο πρώην Αντιδήμαρχος Διοίκησης και δημοτικός σύμβουλος, Κώστας Χατζηανδρέου, μας έδωσε μια αποκλειστική συνέντευξη, όπου ειπώθηκαν μεγάλες αλήθειες.

Τώρα τα δεδομένα έχουν αλλάξει. Ο κ. Χατζηανδρέου αποτελεί πια μέλος του ολοκαίνουργιου δημοτικού συνδυασμού “Αλλάζουμε” και πορεύεται προς τις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2019 διεκδικώντας, μαζί με τα υπόλοιπα στελέχη, μία από τις δύο πρώτες θέσεις της πρώτης Κυριακής. Δεδομένων των αλλαγών του θέτουμε ορισμένες ερωτήσεις και οι απαντήσεις που λαμβάνουμε είναι άκρως διαφωτιστικές για τις επιλογές του και για την επόμενη των εκλογών ημέρα.

 

Αγαπητέ κ. Χατζηανδρέου πείτε  μας τι ήταν αυτό που  σας έκανε να συνεργαστείτε με τον συνδυασμό πλέον, των “Αλλάζουμε” με επικεφαλής τον κ. Γιάννη Μυλωνάκη για τις αυτοδιοικητικές εκλογές;

Κ. Χατζηανδρέου: Ξέρετε κ. Μαρκή οι συνθήκες της εποχής μας και μάλιστα όταν καλείται κανείς να διαχειριστεί το δημόσιο συμφέρον και το δημόσιο χρήμα,  απαιτούν σχεδιασμό,  προγραμματισμό, στόχους που να είναι εφικτοί, ρεαλιστικοί και αναπτυξιακοί. Νομίζω ότι αυτές ακριβώς τις προϋποθέσεις εγγυάται ο συνδυασμός των «Αλλάζουμε» όταν με τον όρο της αλλαγής τονίζεται η έννοια του καινούργιου του δημιουργικού και σύγχρονου. Θεωρώ ότι είναι απαραίτητο να στηρίξει κανείς μια τέτοια αυτοδιοικητική προσπάθεια, ανεξάρτητα από τις ιδιαίτερες κομματικές προτιμήσεις του.

Ήδη έχει διαμορφωθεί μια προεκλογική εικόνα για τον Δήμο μας, αφού είναι γνωστοί οι περισσότεροι συνδυασμοί και οι επικεφαλής τους. Ποια είναι η δική σας εκτίμηση;

Κ. Χατζηανδρέου: Οι εκλογές αυτή τη φορά γίνονται σε ένα διαφορετικό πλαίσιο όπως το ορίζει ο «Κλεισθένης» με κεντρικό βέβαια σημείο αναφοράς την απλή αναλογική. Αυτό κατά τη γνώμη μου είναι και η αιτία που έχουμε πολλούς διεκδικητές της δημοτικής Αρχής. Σε ένα τέτοιο τοπίο είναι και δύσκολο και νωρίς ακόμα να κάνει κανείς ασφαλείς προβλέψεις. Δεν μπορώ να ξέρω πως θα πορευτούν οι άλλοι συνδυασμοί, η αίσθηση μου όμως σε ότι αφορά τους «Αλλάζουμε», είναι ότι η είσοδος τους στον δεύτερο γύρο των εκλογών είναι απολύτως εφικτή. Αυτό που σας λέω δεν είναι αυθαίρετο αλλά προκύπτει από τη θετική στάση των δημοτών έναντι του συνδυασμού και του επικεφαλής του Γιάννη του Μυλωνάκη.

Εάν η επόμενη μέρα των εκλογών σας βρει στη Διοίκηση του Δήμου, ποια είναι η πρώτη ή οι πρώτες προτεραιότητες του συνδυασμού σας;

Κ. Χατζηανδρέου: Πολλές θα μπορούσαν να είναι οι προτεραιότητες και σχετίζονται με τη λειτουργικότητα  και  αποτελεσματικότητα των υπηρεσιών του Δήμου. Η ανάπτυξη της   ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, η προώθηση καινοτόμων υπηρεσιών, η αναβάθμιση της ποιότητας ζωής, ο σχεδιασμός ενός ολοκληρωμένου σχεδίου αυτού που ονομάζουμε «έξυπνη πόλη» είναι αυτό που θα προτείνει ο συνδυασμός στους δημότες και περιλαμβάνει όλα τα στοιχεία για μια σύγχρονη και ασφαλή πόλη.

Τι είναι αυτό που κατά την προσωπική σας άποψη λείπει από την πόλη μας; Τι θα βάζατε εσείς κ. Χατζηανδρέου ως προτεραιότητα;

Κ. Χατζηανδρέου: Σας απαντώ ευθέως. Την οργάνωση των υπηρεσιών του Δήμου. Όλοι καθημερινά κυκλοφορούμε στην πόλη και όλοι αντιμετωπίζουμε κοινά προβλήματα καθημερινότητας. Ο Δήμος είναι υποχρεωμένος να παρέχει υπηρεσίες καθημερινότητας –δρόμους, πεζοδρόμια, καθαριότητα, φωτισμός, αποχετεύσεις, ασφάλεια κ.λπ. – είναι θα έλεγε κανείς οι στοιχειώδεις υποχρεώσεις του έναντι των δημοτών. Από τη στιγμή που διαπιστώνεις ότι αυτές δεν ικανοποιούνται όπως θα μπορούσαν να ικανοποιηθούν,  προφανώς το πρόβλημα είναι δικό σου και αφορά κυρίως  την οργάνωση των υπηρεσιών. Έτσι λοιπόν στο ερώτημα εάν μπορείς να επιτύχεις στις σημερινές συνθήκες ένα πολύ καλό επίπεδο καθημερινότητας, απαντάς θετικά αρκεί να έχεις ολοκληρωμένο σχέδιο διοίκησης του Δήμου, που να λειτουργεί πολλαπλασιαστικά υπέρ των δημοτών. Να οργανώσεις δηλαδή ένα σύγχρονο και ολοκληρωμένο διοικητικό μηχανισμό και να αξιοποιήσεις μηχανισμούς  και υποδομές σε όφελος όλων μας που ζούμε στην Αγία Παρασκευή. Ο συνδυασμός των «Αλλάζουμε» έχει ανθρώπινο δυναμικό με άποψη και τεχνογνωσία που σε συνδυασμό με το πολύ καλό και έμπειρο προσωπικό  του Δήμου μπορεί να δομήσει μια σοβαρή διοίκηση με όραμα, κίνητρα και προοπτική που να πετύχει το μέγιστο στην καθημερινή εξυπηρέτηση των δημοτών του.

Ο «Κλεισθένης» ζητά συνεργασίες και συναίνεση. Αν πρέπει να διοικήσετε με ποιον έτερο δημοτικό συνδυασμό θα μπορούσατε να συνεργαστείτε;

Κ. Χατζηανδρέου: Προφανώς και θα μπορούσαμε, με αυτόν που υπάρχουν προγραμματικές συγκλίσεις και προτεραιότητες σε μια σειρά θεμάτων καίριων για την πόλη μας, που αφορούν την καθημερινότητα, τα μεγάλα έργα, τον πολιτισμό, την αξιοποίηση της δημοτικής περιουσίας κ.α. Σε αντίθετη περίπτωση η αποτυχία είναι διασφαλισμένη και δεν νομίζω ότι υπάρχουν περιθώρια για πειραματισμούς.

 

Ευχαριστούμε τον κ. Κώστα Χατζηανδρέου για το χρόνο που μας διέθεσε. Πιστεύουμε πως πολίτες σοβαροί, με θέσεις και προτάσεις, Αγιοπαρασκευιώτες με σαφείς στόχους για την ανάπτυξη της πόλης μας, όπως ο κ. Χατζηανδρέου, είναι άκρως απαραίτητοι.