Τα προβλήματα παραμένουν άλυτα στα Πευκάκια – Τι ειπώθηκε στην εκλογοαπολογιστική συνέλευση

Γράφει η Λένα Μαρκή

Τα βασικά προβλήματα της καθημερινότητας απασχόλησαν σήμερα, 25 Νοεμβρίου 2018, την εκλογοαπολογιστική συνέλευση του Συλλόγου Πευκακίων «Η Αναγέννηση». Παρουσία των κατοίκων και αρκετών δημοτικών παραγόντων ο δραστήριος πρόεδρος κ. Στέφανος Μπακογιάννης έκανε μια ανασκόπηση των όσων έπραξε ο σύλλογος για την αντιμετώπιση των προβλημάτων της περιοχής. Δήλωσε επίσης και την αποχώρησή του από το Δ.Σ., τονίζοντας πως πάντα θα βρίσκεται δίπλα στο νέο διοικητικό συμβούλιο που θα προκύψει από τις εκλογές και πάντα θα παραμένει ενεργός πολίτης για την περιοχή των Πευκακίων.

Να σημειώσουμε ότι ολόκληρη η συνέλευση βιντεοσκοπήθηκε και είναι στη διάθεση του aparaskevi-images.gr για οποιαδήποτε διευκρίνηση ή διαφωνία.

Τα βασικότερα θέματα, στα οποία υπήρξε έντονη συμμετοχή των κατοίκων με διαμαρτυρίες και διαξιφισμούς, ήταν:

Η αστυνόμευση της περιοχής, όπου οι ληστείες τόσο στα σπίτια, όσο και στους δρόμους έχουν αυξηθεί και οι κάτοικοι όπως δήλωσαν νοιώθουν απροστάτευτοι. Ζήτησαν την επέμβαση του συλλόγου και του Δήμου ώστε να υπάρχουν αστυνομικές περιπολίες. Αναφέρθηκε η έλλειψη δημοτικής αστυνομίας, σε αντίθεση με το γειτονικό Χαλάνδρι που υπάρχει ακόμη. Προτάθηκαν ομάδες περιφρούρησης, που όμως δεν έγιναν δεκτές από ορισμένους κατοίκους.

Μεγάλο θέμα παραμένει ο χώρος του αθλητικού κέντρου. Εκεί τίθενται δύο βασικά ζητήματα, η ρίψη μπάζων και τα σκυλιά που βγάζουν βόλτα οι κάτοικοι. Αρχικά όσον αφορά τη συγκέντρωση μπαζών ο Σύλλογος πρότεινε στο Δήμο η ρίψη να γίνεται για σύντομο χρονικό διάστημα και κατόπιν ο εργολάβος να κάνει την αποκομιδή τους. Γεγονός βέβαια που έχει ψηφιστεί από το δημοτικό συμβούλιο, αλλά δεν εφαρμόζεται. Μόνη ρύθμιση που έγινε έως τώρα είναι ο περιορισμός τους σε συγκεκριμένο χώρο, κάτι που δεν βρίσκει σύμφωνους τους περίοικους.

Από την άλλη οι ιδιοκτήτες σκύλων ζητούν χώρο για τα ζώα τους, ο Δήμαρχος κ. Σταθόπουλος προτείνει να περιφραχτεί χώρος 2 στρεμ. μέσα στο χώρο του αθλητικού κέντρου, αλλά υπήρξαν έντονες διαφωνίες. Στην πρόταση του Συλλόγου να διατεθεί παρακείμενος χώρος αποκλειστικά για τα δεσποζόμενα ζώα, ήταν κάθετα αρνητικός ο κ. Σταθόπουλος χωρίς να εξηγεί τους λόγους.

Έντονα κυκλοφοριακά προβλήματα ανέφεραν οι κάτοικοι, ελλειπή οδοσήμανση, έλλειψη παιδικών χαρών και πλατειών που οδηγούν τα μικρά παιδιά να παίζουν στους δρόμους ήπιας κυκλοφορίας με κίνδυνο την ασφάλειά τους, έλλειψη πεζοδρομίων, ή εμπόδιση της βάδισης σε αυτά λόγω στύλων της ΔΕΗ ή κάδων απορριμμάτων, κ.α.

Προβλήματα κακοτεχνιών σε έργα που αποπερατώθηκαν πρόσφατα με επακόλουθο τα νερά της βροχής να προκαλούν τεράστιες ζημίες σε παρακείμενες κατοικίες και να οδηγούν τους ενοίκους σε απόγνωση.

Οι κάτοικοι ζήτησαν απαντήσεις από το Σύλλογο και τη δημοτική Αρχή, καθώς και άμεσες λύσεις.

Στη συνέλευση παραβρέθηκαν ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Γεράσιμος Βλάχος, οι πρώην Δήμαρχοι Βασίλης Ζορμπάς και Βασίλης Γιαννακόπουλος, οι δημοτικοί σύμβουλοι Γιάννης Μυλωνάκης (υποψήφιος Δήμαρχος) και Ελισάβετ Πετσατώδη, ο ιερέας του ναού Αγ. Αναργύρων π. Σταύρος Τρικαλιώτης, από τους τοπικούς συλλόγους ο πρόεδρος των Κρητών Μάκης Κρασανάκης, από τον Τσακό ο πρ. πρόεδρος Βασίλης Σαββίδης και ο πρόεδρος του Συλλόγου Ανεγέρσεως Αγ. Αναργύρων Γιάννης Αρβανιτάκης.

Η ουσία των όσων ειπώθηκαν

Το μέλλον του αθλητικού κέντρου είναι ασαφές. Απομάκρυνση των μπαζών στο άμεσο μέλλον δεν προβλέπεται. Σημαντικό είναι, ότι ο κ. Σταθόπουλος δεν ανέφερε κουβέντα για την αξιοποίησή του, μετά το «Βατερλώ» που προέκυψε από την πρόθεση της Περιφέρειας και της κ. Δούρου να δημιουργήσει «Υπερτοπικό» στάδιο με διαχειριστές την Ομοσπονδία ΑΜΕΑ (η οποία θα στεγαστεί στο Δήμο Λαυρίου τελικά).

Ο κ. Δήμαρχος εξακολουθεί να κινείται με προχειρότητα σε βασικά θέματα όπως ο χώρος για τα ζώα. Δεν συζητά καν τη δημιουργία ενός άρτιου χώρου εξολοκλήρου για τα ζώα με όλες τις προϋποθέσεις, αλλά εμμένει σε  τσαπατσοδουλειές μιας απλής περίφραξης μέσα σε χώρο που γνωρίζει ότι από το νόμο απαγορεύεται λόγω του χαρακτηρισμού του.

Στο θέμα των ζώων εκείνο που προκάλεσε τρομερή εντύπωση είναι οι καταγγελίες των κατοίκων ότι σε θέματα φιλοζωικά ο Δήμος είναι άφαντος. Προσπάθησαν πολλές φορές να ζητήσουν βοήθεια για ζώα που βρήκαν στο δρόμο και περιέθαλψαν, όμως καμία ανταπόκριση. Στους Φίλους των ζώων που απευθύνθηκαν πήραν την απάντηση ότι κι εκείνοι δρουν μόνοι τους χωρίς στήριξη από το Δήμο! Ερωτώ λοιπόν, εκείνη η περίφημη Κτηνιατρική Υπηρεσία, το καύχημα του Δημάρχου, υπάρχει ή όχι;;; Υπάρχει υπεύθυνος για τα αδέσποτα ζώα στο Δήμο Αγίας Παρασκευής;;;

Κακοτεχνίες σε ολοκαίνουργια έργα … Ποιος τα παρέλαβε; Ο κ. Σταθόπουλος είπε ότι επέβλεπε η Τεχνική Υπηρεσία. Αν όντως είναι έτσι τότε μάλλον πρέπει να την αλλάξουμε.

Τείνω να συμφωνήσω με το Γραμματέα του Συλλόγου, κ. Λαμπρινάκη, ότι εφόσον δεν έχουν τα επιθυμητά αποτελέσματα οι ενέργειες του Συλλόγου, ίσως πρέπει να δραστηριοποιηθούν οι κάτοικοι διαφορετικά. Ίσως μια πιο έντονη διεκδίκηση αποφέρει σημαντικά αποτελέσματα και ξυπνήσει τη δημοτική Αρχή.

Η παρουσία του Δημάρχου σήμερα ήταν μάλλον ανούσια. Δεν παρουσίασε τίποτα νεότερο για την περιοχή, απλά αναμάσησε τα ίδια και τα ίδια. Αναφέρθηκε στο ότι προχωράει η κατασκευή του παιδικού σταθμού (τον οποίο σημειωτέον βρήκε έτοιμο από την προηγούμενη δημοτική Αρχή, αλλά επί 4 χρόνια τον “ξεσκόνιζε” η Περιφέρεια) και αράδιασε καμιά 20αριά ονόματα οδών που θα διανοιχτούν για να δείξει έργο. Οι αρχαίοι ημών πρόγονοι έλεγαν «οὐκ ἐν τῷ πολλῷ τὸ εὖ».

Προβληματισμοί

Στην περιοχή των Πευκακίων υπάρχουν τα λεγόμενα «ορφανά» οικόπεδα που πλέον έχουν αναγνωριστεί από το Δήμο και μπορούν να αξιοποιηθούν. Πόσο δύσκολο, χρονοβόρο και χρηματοβόρο είναι να δημιουργηθούν σε αυτά παιδικές χαρές, πλατείες, πάρκο σκύλων, κ.λπ. χώροι πρασίνου; Με τις 125.000€ που έδωσε ο Δήμος συνολικά στην ΕΡΤ για μια εκδήλωση που θα γινόταν έτσι κι αλλιώς, πόσα από αυτά μπορούσαμε να έχουμε υλοποιήσει; 4 ολόκληρα χρόνια πήγαν χαμένα.

Κακοτεχνίες στα πρόσφατα έργα!!! Ποιος είναι υπεύθυνος; Θα αποδοθούν ευθύνες ή θα την πληρώσουν πάλι οι πολίτες;

Σύλλογος Πευκακίων. Τα αξιότιμα μέλη πρέπει να αντιληφθούν ότι για καλύτερες μέρες στην περιοχή τους δεν γίνεται να «φωνάζουν» 5-6 άτομα και οι υπόλοιποι να διαμαρτύρονται από τη ζεστασιά του σπιτιού τους και μέσα από το διαδίκτυο. Σήμερα θα έπρεπε να είναι όλοι εκεί στη συνέλευση, διαφορετικά δεν έχουν δικαίωμα να ομιλούν.

Και να κλείσουμε με το εξής αξιοπερίεργο. Στο πεζοδρόμιο Κάδμου & Αγ. Βασιλείου τοποθετήθηκε ένα παγκάκι, από τις υπηρεσίες του Δήμου όπως παραδέχτηκε ο κ. Σταθόπουλος, το οποίο καθαρίζουν οι κάτοικοι γιατί δεν έχει φανεί κανείς από το Δήμο. Στα 2,5 μ. περίπου υπάρχουν τέσσερις κάδοι σκουπιδιών, όπου όλες οι γύρω κατοικίες αποθέτουν τα σκουπίδια τους. Και απορώ, ποιο ευφυές πνεύμα επέλεξε τη θέση; Ακόμη ποιο τρομερή η απάντηση του Δημάρχου στην απορία των κατοίκων, ότι οι κάδοι πλένονται τακτικά … Αυτό ειλικρινά με ξεπερνάει …