Ιδιωτικό ιατρείο ή ΕΣΥ πρέπει να επιλέξουν οι γιατροί ΠΕΔΥ

Τείχος ορθώνει το υπουργείο Υγείας στους γιατρούς των μονάδων ΠΕΔΥ (πρώην ΙΚΑ), μην αφήνοντας περιθώριο για νέα παράταση του σημερινού εργασιακού τους καθεστώτος, το οποίο τους επιτρέπει να διατηρούν ιδιωτικό ιατρείο παράλληλα με την εργασία τους στο ΕΣΥ. Χθες, σε συνάντηση που είχαν οι εκπρόσωποι των γιατρών με τον υπουργό Ανδρέα Ξανθό, ο υπουργός ξεκαθάρισε ότι από 1ης Ιανουαρίου 2019 όλοι οι γιατροί που θα είναι στις δομές Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας θα είναι πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, που σημαίνει ότι οι περίπου 700 γιατροί των μονάδων ΠΕΔΥ οι οποίοι αυτή τη στιγμή δυνάμει δικαστικών αποφάσεων διατηρούν τα ιδιωτικά τους ιατρεία, θα πρέπει να τα κλείσουν, αφού σε αντίθετη περίπτωση θα απολυθούν.

Ειδικότερα, έως και τη Δευτέρα, όσοι γιατροί επιθυμούν να παραμείνουν στο ΕΣΥ θα πρέπει να προσκομίσουν στην οικεία Υγειονομική Περιφέρεια βεβαίωση από τη ΔΟΥ ότι έχουν κλείσει το ιατρείο τους καθώς και συμβολαιογραφική πράξη ότι παραιτούνται των ένδικων μέσων στα οποία έχουν προσφύγει κατά της αλλαγής του εργασιακού τους καθεστώτος.

Κατά τη χθεσινή συνάντηση ο υπουργός Υγείας δήλωσε ότι «από 1η Ιανουαρίου 2019, δεν απολύονται γιατροί από το ΕΣΥ, αλλά λήγει ένα ιδιαίτερα “απλόχερο” μεταβατικό διάστημα τεσσάρων ετών που εξασφάλισε αυτή η κυβέρνηση για την ομαλή ενσωμάτωση στο ΕΣΥ και της τελευταίας ομάδας γιατρών που διατηρούσε ιδιωτικό ιατρείο». Υπενθυμίζεται ότι το 2014, όταν δημιουργήθηκε το ΠΕΔΥ, το δίλημμα «ιδιωτικό ιατρείο ή ΕΣΥ» είχε τεθεί ξανά. Τότε αποχώρησαν από τις μονάδες περίπου 3.000 γιατροί, ενώ από αυτούς που παρέμειναν περίπου 1.400 έκλεισαν τα ιατρεία τους και εντάχθηκαν στο ΕΣΥ ως γιατροί πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης και περίπου 700 παρέμειναν, λόγω ασφαλιστικών μέτρων, διατηρώντας τα ιατρεία τους.

«Η κυβέρνηση και το υπουργείο Υγείας αναγνωρίζουν τη διαχρονική προσφορά όλων των γιατρών που υπηρετούν στις δημόσιες δομές υγείας, αλλά έχουν και την υποχρέωση να διασφαλίσουν περιβάλλον ισονομίας και ενιαίων εργασιακών σχέσεων σε όλους, χωρίς διακρίσεις. Αυτή είναι η πολιτική μας επιλογή: η παραμονή με τους ίδιους όρους, με τα ίδια δικαιώματα αλλά και με τις ίδιες υποχρεώσεις, όσων γιατρών επιθυμούν να συνεισφέρουν στην αναδιοργάνωση της δημόσιας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας στη χώρα», τόνισε ο κ. Ξανθός, ο οποίος εξέφρασε την ελπίδα να είναι μικρός ο αριθμός όσων γιατρών τελικά επιλέξουν να αποχωρήσουν. Έντυπη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

«Πάτησε» Ελλάδα ο Σολδάνο για τον Ολυμπιακό

Η Ρεβυθούσα «υποδέχθηκε» το πλοίο «Maria Energy» με το υγροποιημένο φυσικό αέριο

Ινφαντίνο: Η FIFA μελετά Μουντιάλ με 48 ομάδες στο Κατάρ το 2022

M. Κωσταράκος: Ο Π. Καμμένος τελεί υπό προθεσμία – Εχει απεμπολήσει το ηθικό δικαίωμα να διενεργήσει τις κρίσεις