ΣτΕ: Συνταγματική η λειτουργία καταστημάτων τις Κυριακές

Για λόγους τόνωσης του τουρισμού και μόνο σε συγκεκριμένες περιοχές αλλά και περιόδους του χρόνου, επιτρέπει το Συμβούλιο της Επικρατείας το άνοιγμα των καταστημάτων της Κυριακές, παρά την κατηγορηματική άρνηση που είχε εκφράσει η Ολομέλεια του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου, πριν από δύο χρόνια στη λειτουργία τους, τις κυριακάτικες αργίες.

Αυτή τη φορά, όμως, με οριακή πλειοψηφία, το Δ΄ Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας ενέκρινε ως συνταγματική τη λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές, για λόγους «γενικού συμφέροντος» που συνδέονται με τον τουρισμό αλλά και την ενίσχυση του ανταγωνισμού. Ωστόσο η απόφαση θέτει ως αστερίσκο, η εξαίρεση της λειτουργίας των καταστημάτων να μη μετατραπεί συνίστανται σε κανόνα, καθώς διευκρινίζει ότι αφορά μέρος της χώρας και συγκεκριμένες περιόδους του έτους (Μάιο έως Οκτώβριο).

Συγκεκριμένα, η αυξημένη, επταμελής σύνθεσης του Δ΄ Τμήματος του ΣτΕ έκρινε ότι δεν παραβιάζει την συνταγματική αρχή της αναλογικότητας η υπ΄ αριθμ. 75812/6.7.2017 απόφαση του τότε υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης Δήμου Παπαδημητρίου καθώς η εξαίρεση λειτουργίας των καταστημάτων κατά τις Κυριακές δεν εισήχθη αδιακρίτως, αλλά μόνο στο αναγκαίο και ικανό μέτρο, δηλαδή σε περιφέρειες και περιοχές στις οποίες διαπιστωμένα υφίσταται αξιόλογη –σε εθνική κλίμακα- τουριστική κίνηση.

Μάλιστα, ο αντιπρόεδρος Χρήστος Ράμμος που προήδρευσε της συζήτησης, είχε την άποψη, ότι από το Σύνταγμα δεν προκύπτει απαγόρευση στα εμπορικά καταστήματα να ανοίγουν τις Κυριακές.

Έτσι απορρίφθηκαν στο σύνολό τους οι αιτήσεις ακύρωσης ως αβάσιμες και έγιναν δεκτές οι παρεμβάσεις υπέρ της ισχύος της εν λόγω υπουργικής απόφασης, της επιτροπής ανταγωνισμού, του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών, κ.λπ.

Οι τρεις σύμβουλοι Επικρατείας που μειοψήφησαν υποστήριξαν πάντως ότι η επίμαχη υπουργική απόφαση για την λειτουργία των καταστημάτων κατά τις Κυριακές παραβιάζει την συνταγματική αρχή της αναλογικότητας, τον Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Χάρτη και την 106 διεθνή σύμβαση εργασίας του Διεθνούς Οργανισμού Εργασίας. Σύμφωνα με την άποψή τους εξάλλου, η απόφαση της Ολομέλειας τους ΣτΕ του 2017, που είχε κρίνει αντισυνταγματική και μη νόμιμη την λειτουργία των καταστημάτων κατά τις Κυριακές, έχει την δέουσα τεκμηρίωση.

www.zougla.gr