Γιώργος Οικονόμου: Στις 10 του μηνός θα πρέπει να υπάρχει ψηφισμένος προϋπολογισμός στο Δήμο μας (VD)

Αγαπητοί συνδημότες

Όταν οι περισσότεροι δήμοι της επικράτειας έχουν ψηφισμένους και εγκεκριμένους προϋπολογισμούς για το 2019, σύμφωνα με το νόμο που προβλέπει προθεσμία μέχρι 15 Νοεμβρίου, εμείς στην Αγία Παρασκευή περιμένουμε ακόμη την ψήφισή του. Οι ευθύνες της Διοίκησης και προσωπικά του Δημάρχου είναι μεγάλες. Πρέπει να σταματήσουν να επικαλούνται ως δικαιολογία παρόμοιες καταστάσεις του παρελθόντος, του 2013. Πρέπει να κοιτάμε μπροστά. Ο προϋπολογισμός πρέπει να καθορίζει τη στρατηγική και τις προτεραιότητες του δήμου.

Υπάρχουν ορισμένα δεδομένα:

  • Η μείωση της κρατικής χρηματοδότησης στους ΟΤΑ.
  • Η μείωση των χρημάτων που εισπράττει ο Δήμος μέσω ανταποδοτικών τελών, λόγω της αδυναμίας όλο και μεγαλύτερου αριθμού νοικοκυριών και επιχειρήσεων να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους.
  • Η μείωση των δημοτικών τελών, που σωστά έγινε.

Πρέπει επομένως ο Δήμος να λειτουργήσει με λιγότερα χρήματα, χωρίς περικοπή υπηρεσιών και χωρίς επιπλέον επιβαρύνσεις.

Για να πετύχεις όμως αυτό το στόχο χρειάζεται προετοιμασία. Χρειάζεται π.χ. εξοικονόμηση δαπανών μέσω ενεργοποίησης συμβάσεων ενεργειακών υπηρεσιών (ΣΕΥ) για τον φωτισμό, χρειάζεται λειτουργία ΑΠΕ, χρειάζεται αξιοποίηση της μεγάλης ακίνητης περιουσίας του Δήμου.

Παρόλα αυτά στις 10 του μηνός θα πρέπει να υπάρχει ψηφισμένος προϋπολογισμός στο Δήμο μας. Ακόμη κι ένας κακός προϋπολογισμός είναι καλύτερος από τη μη ψήφιση προϋπολογισμού. Ενός προϋπολογισμού που περιλαμβάνει σε μεγάλο βαθμό λειτουργικές, ανελαστικές δαπάνες του δήμου. Οι ευθύνες της Διοίκησης του Δήμου αλλά και της αντιπολίτευσης είναι μεγάλες. Οι προθεσμίες είναι οριακές. Ο Δήμος της Αγίας Παρασκευής κινδυνεύει να μη μπορεί να εκδώσει κανένα χρηματικό ένταλμα, να μη μπορεί να ανταποκριθεί σε βασικές λειτουργικές του ανάγκες. Το ίδιο και τα νομικά του πρόσωπα Και δυστυχώς σε αυτή την περίπτωση τον λογαριασμό δεν θα τον πληρώσουν οι υπεύθυνοι, αλλά οι δημότες.

Ούτως ή άλλως ο προϋπολογισμός αυτός είναι προσωρινός. Θα αναμορφωθεί μετά την 1η Σεπτεμβρίου με τη νέα διοίκηση που θα προκύψει στο Δήμο μας για να τελειώσει αυτή η περίοδος κακοδιοίκησης και απραξίας. Θα κάνουμε μία Νέα Αρχή με νοικοκύρεμα, διαφάνεια και αποτελεσματικότητα.

Γιώργος Οικονόμου

Υποψήφιος Δήμαρχος

Επικεφαλής “Νέα Αρχή για την Αγία Παρασκευή”