Οι αποτελεσματικότεροι Δήμοι της χώρας “ΚΕΦίΜ”

Ι

Οι αποτελεσματικότεροι Δήμοι της χώρας: Πρωτιά του Δήμου Μετσόβου, πρώτος στους «μεγάλους» ο Δήμος Ιωαννιτών
Πρώτος ανάμεσα στους μεγάλους αστικούς Δήμους της χώρας, ο Δήμος Ιωαννιτών, ως προς την αποτελεσματικότητα…

Ο Δήμος Ιωαννιτών αναδείχθηκε ως ένας από τους δέκα πιο αποτελεσματικούς Δήμους της Ελλάδας. Έργο ουσίας, απόλυτη οικονομική διαφάνεια και υψηλό επίπεδο παροχής υπηρεσιών προς τους Δημότες, ήταν τα βασικά κριτήρια.
Αυτό το συμπέρασμα προκύπτει από την έρευνα του ΚΕΦίΜ (Κέντρο Φιλελεύθερων Μελετών «Μάρκος Δραγούμης»).

Η μελέτη παρουσίασε τους δέκα πιο αποτελεσματικούς δήμους της Ελλάδας βάσει το στοιχείων για το 2017, στο πλαίσιο του Φόρουμ Δήμοι και Επιχειρηματικότητα του Money Show Athens 2019.

Ο Δείκτης Αποτελεσματικότητας των Δήμων που συνέταξε το ΚΕΦίΜ πιλοτικά για πρώτη φορά φέτος, αξιολογεί και κατατάσσει 320 δημοτικές αρχές της χώρας βάσει των επιδόσεών τους σε τρία βασικά πεδία: την οικονομική διαχείριση, τη διαφάνεια και λογοδοσία, και τις παρεχόμενες υπηρεσίες προς τους δημότες. 

Ο Δήμος Μετσόβου είναι πρώτος για το σύνολο των Δήμων της χώρας, η δε πρωτιά του Δήμου Ιωαννιτών αφορά τους μεγάλους αστικούς δήμους. Στην δεκάδα των αποτελεσματικότερων Δήμων και ο Δήμος Ζαγορίου.

Σύμφωνα με τον δείκτη οι δέκα αποτελεσματικότεροι δήμοι της χώρας είναι οι εξής:

Δήμος Μετσόβου, Δήμος Αριστοτέλη, Δήμος Καλαβρύτων, Δήμος Καλαμάτας, Δήμος Ιωαννίνων, Δήμος Φιλιατρών, Δήμος Αλιάρτου – Θεσπιέων, Δήμος Ζαγορίου, Δήμος Άνδρου, Δήμος Ήλιδας.

Στην κατηγορία των ορεινών και μειονεκτικών Δήμων, η Ήπειρος «σαρώνει», καθώς εκπροσωπείται στην πρώτη δεκάδα από τους μισούς Δήμους.

Στις 46 σελίδες της μελέτης, θα βρει κανείς ποιοτικές συγκρίσεις για μια πλειάδα χαρακτηριστικών και διαχειριστικών σημείων των Δήμων της έρευνας, όπως για παράδειγμα το κόστος των ανταποδοτικών τελών ανά κάτοικο. Στην κατηγορία των Δήμων που επιβαρύνουν λιγότερο τους δημότες τους με ανταποδοτικά τέλη, τα οποία έχουν τη δυνατότητα να ορίζουν χωρίς παρέμβαση του κεντρικού κράτους, δέκατος είναι ο Δήμος Πωγωνίου.

Διαβάστε εδώ ολόκληρη τη μελέτη.

 pbnews.gr