Ολοκληρώθηκε η συζήτηση στο ΣτΕ για τα «κομμένα» δώρα των δημοσίων – Πότε θα βγει η απόφαση

Εκδικάστηκε σήμερα από το Συμβούλιο της Επικρατείας η υπόθεση που αφορούσε στο 13ο και 14ο μισθό των Δημοσίων Υπαλλήλων, που περικόπηκαν με τον Ν.4093/12.

Ως γνωστόν η υπόθεση εισήχθη στην Ολομέλεια του ΣτΕ, ύστερα από την απόφαση του ΣΤ΄ Τμήματος, που έκρινε αντισυνταγματικές τις διατάξεις του Ν.4093/12, με τις οποίες καταργήθηκε εντελώς ο 13ος και ο 14ος μισθός.

Η Εκτελεστική Επιτροπή της Α.Δ.Ε.Δ.Υ., έκανε σήμερα νομική παρέμβαση στο ΣτΕ, αφού το θέμα αφορά το σύνολο των Δημοσίων Υπαλλήλων.

Η απόφαση αναμένεται να εκδοθεί στο προσεχές διάστημα.

Ως συνήθως οι αποφάσεις του ΣτΕ δημοσιεύονται σε χρόνο τεσσάρων έως έξι μηνών.

Αν, όμως, κρίνουμε από την ταχύτητα με την οποία προσδιορίστηκε η δίκη στην Ολομέλεια του ΣτΕ, φαίνεται ότι ο χρόνος δημοσίευσης θα είναι συντομότερο, σύμφωνα με την ΑΔΕΔΥ.

Τι διεκδικούν οι υπάλληλοι

Μέχρι 3.000 ευρώ για την τριετία 2016-2018 είναι το ποσό των αναδρομικών από τα κομμένα δώρα που διεκδικούν όχι μόνο οι εν ενεργεία υπάλληλοι της Δημόσιας Διοίκησης, αλλά και όλοι οι υπάλληλοι του ευρύτερου δημόσιου τομέα.

Η πλήρης κατάργηση των επιδομάτων των εορτών και του επιδόματος αδείας (500 ευρώ δώρο Χριστουγέννων + 250 δώρο Πάσχα + 250 επίδομα άδειας) που έγινε με τον νόμο 4093/12 κρίθηκε αντισυνταγματική.

Οι πρώτες περικοπές που έγιναν με τον ν. 3833/10 και τον ν. 3845/10 είχαν κριθεί με παλιότερη απόφαση του 2015, του ΣτΕ, συνταγματικές.

Το αν η απόφαση θα ισχύσει αναδρομικά, θα κριθεί από τη δίκη που θα γίνει σήμερα στην ολομέλεια του ΣτΕ.

Η απόφαση επηρεάζει τόσο τους υπηρετούντες με έννομη σχέση δημοσίου δικαίου στο Δημόσιο, σε ΟΤΑ και σε ΝΠΠΔ, τους υπηρετούντες ΙΔΑΧ, όσο και τους υπηρετούντες στον ευρύτερο δημόσιο τομέα. Σημειώνεται ότι η απόφαση του ΣτΕ για τους δημοσίους υπαλλήλους θα αποτελέσει πρόκριμα και για τις ανάλογες διεκδικήσεις των συνταξιούχων.

Υπενθυμίζεται ότι το κόστος των αναδρομικών έχει αποτυπωθεί σε οικονομική ανάλυση από το υπουργείο Εργασίας και εκτιμάται ότι για ένα έτος το ποσό είναι 4,4 δισ. ευρώ, ενώ για όλη την περίοδο των περικοπών, δηλαδή από 1/1/2013 ως και το 2018, το ποσό ανέρχεται στα 24 δισ. ευρώ.

Δείτε τι συμβαίνει με τα αναδρομικά των συνταξιούχων.

Τι είπε ο Υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης κ. Πετρόπουλος.