Γιάννης Αργυρός – ο μακροβιότερος πρόεδρος του Δ.Σ. μιλά για την πρόθεσή του να συμμετέχει στις εκλογές του Μαΐου. Τι αποκάλυψε;

Η ασχολία του με τα κοινά του Δήμου Αγίας Παρασκευής ξεκινά από το 1992. Διετέλεσε επί 20 χρόνια Δημοτικός Σύμβουλος και τα 12 από αυτά ήταν Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, ο μακροβιότερος πρόεδρος. Πρόκειται για τον γιατρό Γιάννη Αργυρό.  

Στις ιδέες του και τις δραστηριότητές του κ. Αργυρού οφείλεται ο θεσμός των ΚΑΠΗ, η Δημοτική Τράπεζα Αίματος, τα Δημοτικά Ιατρεία, το Πνευματικό Κέντρο, η Αδελφοποίηση της Αγίας Παρασκευής, η διασύνδεσή της με το δίκτυο Υγιών Πόλεων του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), ο θεσμός του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι » και άλλα.

Μετά από ένα ικανό διάστημα μακριά από τα δημοτικά δρώμενα της Αγίας Παρασκευής όλες οι ενδείξεις ήταν υπέρ της ανάληψης δράσης από τον κ. Αργυρό. Ήταν έντονη η αίσθηση στην πόλη ότι θα συμμετέχει ως υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος στις αυτοδιοικητικές εκλογές του Μαΐου 2019. Με ποιόν και γιατί; Αυτές ήταν οι απορίες μας και πολλές άλλες και έτσι ζητήσαμε από τον κ. Αργυρό μια σύντομη, επί του παρόντος, διαφωτιστική συνέντευξη.

Kε Αργυρέ, τι ήταν αυτό που σας ώθησε να ασχοληθείτε πάλι με τα κοινά της Αυτοδιοίκησης μετά από 10 χρόνια απουσίας;

Γ. Αργυρός: Κατ΄ αρχάς δεν μπορώ να σας κρύψω την ανέκαθεν αγάπη μου και το ενδιαφέρον μου για την Αυτοδιοίκηση και ιδιαίτερα για τα Κοινά της Αγίας Παρασκευής. Αν με ρωτήσετε για την κεντρική πολιτική έτσι όπως την έχουμε ζήσει και την ζούμε ιδιαίτερα σήμερα, θα σας πω ότι ως πολίτης νοιάζομαι, αλλά η προσωπική μου συμμετοχή με αφήνει παγερά αδιάφορο∙ όχι γιατί δεν αγαπώ και δεν ενδιαφέρομαι για τη χώρα μου, αλλά γιατί δε θέλω να γίνω μέρος ή μέλος αυτής της «κατάντιας» που βιώνουμε, και να με συγχωρήσετε για τη βαριά λέξη.

Είστε σε προχωρημένες συζητήσεις με την παράταξη του πρώην Δημάρχου Βασίλη Ζορμπά, απ’ όσο γνωρίζουμε. Σε ποιο στάδιο βρισκόσαστε; Είστε λίγο πριν την ανακοίνωση συμπόρευσης;


Γ. Αργυρός: Με τον πρώην Δήμαρχο Βασίλη Ζορμπά με συνδέουν πολλά εδώ και αρκετά χρόνια.  Κατ΄ αρχάς είμαστε φίλοι και συνάδελφοι ιατροί. Εργαζόμαστε μαζί εδώ χρόνια στο ΙΚΑ της Αγίας Παρασκευής. Όταν ήμουν Πρόεδρος των Δημοτικών Ιατρείων του Δήμου μας, γνωρίζοντας τις ικανότητές του ως Ιατρού και τη διάθεσή του να προσφέρει στους συνδημότες μας, τον είχα προσλάβει ως Ιατρό Παθολόγο και Πνευμονολόγο. Η συνεισφορά του στα Δημοτικά Ιατρεία ήταν μεγάλη.

Ναι, συζητάμε σοβαρά με τον Βασίλη κοινή κάθοδο. Είμαστε σε προχωρημένο στάδιο. Μελετάμε και συζητάμε το μέλλον της Αγίας Παρασκευής και τί θα κάνουμε αν ο λαός μας κρίνει ικανότερους από όλους τους συνυποψηφίους  και τη σημερινή δημοτική αρχή, προκειμένου να λύσουμε τα συσσωρευμένα απλά, καθημερινά και κυρίως μελλοντικά προβλήματά της.

Κε Αργυρέ έχετε διατελέσει πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου επί σειρά ετών, άρα έχετε γνώμη – άποψη στα κοινά. Τι είναι αυτό που κατά την γνώμη σας λείπει από την Αγία Παρασκευή και που θα θέτατε ως προτεραιότητα αύριο ως Διοίκηση του Δήμου;


Γ. Αργυρός: Η Αγία Παρασκευή είναι μια μεγάλη αστική πόλη στο λεκανοπέδιο, με τα καλά και τα κακά αυτού του ορισμού και της γεωπολιτικής θέσης της. Όσο θυμάμαι την ενασχόλησή μου με τα κοινά αυτής της πόλης, δεν μπορώ να πω ότι δεν έχουν γίνει κάποια πράγματα από τις προηγούμενες Δημοτικές Αρχές. Η Αγία Παρασκευή υπήρξε πρωτοπόρος σε πολλά θέματα. Η έννοια «Κοινωνική Πολιτική στην Αυτοδιοίκηση» είναι “Αγιοπαρασκευιώτικος” όρος. Που είμαστε σήμερα; Σήμερα έχουμε μείνει πίσω.

Σε επίπεδο υποδομής , ιδιαίτερα το κάτω μέρος της Μεσογείων (Κοντόπευκο, Παράδεισος, Πευκάκια) ήμασταν μία λασπούπολη, χωρίς αποχέτευση ομβρίων και ακαθάρτων, χωρίς άσφαλτο, χωρίς φωτισμό, χωρίς πλατείες, χωρίς γυμναστήρια, χωρίς εκκλησίες. Ο Άη Γιάννης, η Νέα Ζωή και ο Τσακός, αν και σε καλύτερη υποδομή, υστερούσε σε έργα καθημερινών υπηρεσιών στους δημότες.

Λείπουν όμως πολλά ακόμη. Επιτρέπεται η Αγία Παρασκευή να μην έχει Δημαρχείο; Να μην έχει Υπόγειο Parking στην Κάτω και την Άνω πλατεία; Τι θα γίνει με το κολυμβητήριο και την «τρύπα της Νέας Ζωής;  Και άλλα… και άλλα…

Πείτε μας κάτι για τον καινούργιο Νόμο στην Αυτοδιοίκηση τον «Κλεισθένη» που φέρνει μαζί του την απλή αναλογική. Κατά τη γνώμη σας θα λειτουργήσει ευεργετικά αυτό ή θα διαλύσει το κομμάτι που λέγεται Αυτοδιοίκηση μιας και δεν θα υπάρχει αυτοδύναμη παράταξη στο Δ.Σ.;


Γ. Αργυρός: Σε μια κοινωνία αγγέλων θα ήταν το καλύτερο σύστημα, απέχουμε πολύ όμως ακόμη μέχρι να γίνουμε. Ακούστε κύριοι: Η απλή αναλογική είναι ένα εφεύρημα του ΣΥΡΙΖΑ για να μη φανεί η συντριπτική του ήττα στις ερχόμενες δημοτικές εκλογές. Σύμφωνα με όλα τα προγνωστικά και όλες τις σφυγμομετρήσεις, η εκλογική συμμετοχή του στις αυτοδιοικητικές εκλογές θα ήταν σκέτη αποτυχία. Με το εφεύρημα της απλής αναλογικής θα έχει κάποια μικρή παρουσία, κατά τη γνώμη μου, για να υπερασπίζεται το υποτιθέμενο σπουδαίο κυβερνητικό του έργο τα τέσσερα αυτά χρόνια και με την μαεστρία των συμβιβασμών και «μικροεκβιασμών» να κερδίσει κάτι από την συμμετοχή του.

Για να γίνει αντιληπτό, να σας αναφέρω το εξής παράδειγμα. Με το παλιό σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής, σύμφωνα με το οποίο ο Δήμαρχος είχε τα 3/5 των Δημοτικών Συμβούλων, τον τελευταίο αλλά ίσως και τον προτελευταίο χρόνο της δημοτικής θητείας, με τις αναμενόμενες αποσκιρτήσεις, δύσκολα ψηφιζόταν ο προϋπολογισμός του Δήμου. Φαντάζεστε τις συμφωνίες ή δοσοληψίες (θεμιτές και αθέμιτες) που θα χρειάζονται από εδώ και πέρα; Ίσως βέβαια με το πέρασμα των χρόνων μπορεί μέσα από τον θεσμό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης να μάθουμε και ως λαός τη συνεργασία, τη διαφορετικότητα και τον αλληλοσεβασμό. Τι να σας πω… Μακάρι!

Κλείνοντας θα θέλαμε να μας κάνετε μια μικρή αναδρομή όχι μόνο στην Αυτοδιοικητική σας πορεία άλλα και εν γένει από το χθες μέχρι το σήμερα τι κατά τη γνώμη σας έχει αλλάξει στην πόλη μας γνωρίζοντας ότι έχετε περάσει από Χατζηανδρέου, Κώτση, Σιδέρη;


Γ. Αργυρός: Εξελέγην Δημοτικός Σύμβουλος Αγίας Παρασκευής το 1985 και από τότε συνεχώς μέχρι το 2006. Τα 12 από αυτά χρόνια είχα εκλεγεί με ψηφοφορία του Δημοτικού Συμβουλίου Πρόεδρος αυτού και είμαι ο μακροβιότερος Πρόεδρος.

Στις ιδέες μου και στις δραστηριότητές μου είναι ο θεσμός των ΚΑΠΗ, η Δημοτική Τράπεζα Αίματος, τα Δημοτικά Ιατρεία, το Πνευματικό Κέντρο, η Αδελφοποίηση της Αγίας Παρασκευής, η διασύνδεσή της με το δίκτυο Υγιών Πόλεων του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), ο θεσμός του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι» και άλλα.

Χάσαμε το Δημαρχείο, χάσαμε τα υπόγεια γκαράζ στις δύο πλατείες (με χρηματοδότηση εκτός Δήμου), το Παγκόσμιο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης του Ιόλα, το μετρό στην Πλατεία κ.ά. Είναι καιρός να ανασκουμπωθούμε, για να καλύψουμε το κενό.

Laboremus (ας εργασθούμε)!  

******

Ευχαριστούμε τον κ. Γιάννη Αργυρό και ευελπιστούμε ότι στο μέλλον θα έχουμε την ευκαιρία να συζητήσουμε μαζί του διεξοδικά για θέματα που αφορούν την Αγία Παρασκευή.