Δημοσθένης Κόλλιας – μια συνέντευξη έκπληξη με τον νεότερο υποψήφιο δημοτικό σύμβουλο της Ελλάδας

Δημοσθένης Κόλλιας

… υπάρχει χώρος για νέους στην Τοπική Αυτοδιοίκηση …

Είναι κοινώς αποδεκτό ότι οι νέοι είναι το μέλλον και η ελπίδα αυτής της χώρας. Μπορεί να μην διαθέτουν πείρα, έχουν όμως φρέσκες ιδέες, πρωτοπορούν και εκπλήσσουν ευχάριστα, αρκεί κάποιος να τους δώσει το βήμα να εκφραστούν. Αρκεί εμείς οι υπόλοιποι να σταματήσουμε για λίγο και να τους ακούσουμε.

Μια ευχάριστη έκπληξη αποκομίσαμε από τη συνομιλία μας με ένα νέο στέλεχος του συνδυασμού «Αγία Παρασκευή η πόλη μας». Πρόκειται για τον Δημοσθένη Κόλλια, τον νεότερο υποψήφιο δημοτικό σύμβουλο στην Ελλάδα, που αν και είναι μόλις 20 χρονών, έχει καταφέρει περισσότερα από κάποιους μεγαλύτερους σε ηλικία. Ο Δημοσθένης στις ερωτήσεις μας υπήρξε σαφής, αυθόρμητος, συγκεκριμένος, αποφασιστικός και αφοπλιστικός.

Πριν σας αφήσουμε να παρακολουθήσετε τη συνομιλία μας, οφείλουμε να παραθέσουμε ορισμένους σταθμούς της ζωής του. Καταρχήν, είναι φοιτητής στο Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Ως Πρόεδρος της Μαθητικής Κοινότητας του σχολείου του είχε πρωτοστατήσει το 2016 στις κινητοποιήσεις των 15μελων όλης της χώρας για την κατάργηση του νόμου Γαβρόγλου, που απαγόρευε τις επαναληπτικές εξετάσεις στις πανελλήνιες. Αποτέλεσμα η επιτυχία ένα μηνά μετά, όταν ο υπουργός υποχώρησε και οι μαθητικές κοινότητες πέτυχαν το στόχο τους.

Είναι επίσης μέλος του Δ.Σ. στο think tank* Κέντρο Αστικής Μεταρρύθμισης. Είναι δε ο ιδρυτής της «Πλατφόρμας 2030», με την οποία θα ασχοληθούμε διεξοδικά σε δεύτερη ευκαιρία. Είναι επίσης μέλος, υπεύθυνος στρατηγικού σχεδιασμού και επικοινωνίας στην ΔΗΜ.ΤΟ της Ν.Δ. Αγίας Παρασκευής.

*********

–Κε Κόλλια γιατί ένας νέος άνθρωπος όπως εσείς, που όπως μαθαίνουμε δραστηριοποιείται σε διάφορους φορείς της κοινωνίας και βρίσκεται στη μέση των πανεπιστημιακών του σπουδών, παίρνει την απόφαση να ασχοληθεί με τα κοινά της Αγίας Παρασκευής;

Δ.Κ. Εδώ κοιμάμαι από τη μέρα που με έφεραν σπίτι οι γονείς μου, δε θα μπορούσα λοιπόν να μην έχω θέσεις και απόψεις για τον τόπο στον οποίο έχω μεγαλώσει. Πιστεύω ότι υπάρχει χώρος για νέους στην τοπική αυτοδιοίκηση, όπου κρίνεσαι για τις προτάσεις και το έργο σου και όχι από μεγάλα λόγια, και αυτό το χώρο οφείλουμε να τον διεκδικήσουμε.


–Τι σας κάνει να πιστεύετε ότι στα 20 σας χρόνια μπορείτε να προσφέρετε κάτι στο Δήμο, χωρίς καμία σχετική πείρα σε παρόμοια ζητήματα;


Δ.Κ.
Ξέρετε, αυτή θα ήταν μια εύλογη ερώτηση-ένσταση, την οποία θα μπορούσαν να διατυπώσουν αρκετοί. Αρκετοί όμως που δεν αντιλαμβάνονται πως ένα δημοτικό συμβούλιο πρέπει να είναι αντιπροσωπευτικό όλου του ηλικιακού φάσματος των δημοτών της Αγίας Παρασκευής, και ως εκ τούτου, προφανώς και είναι χρήσιμη και δέουσα η παρουσία έμπειρων και μεγαλύτερων ανθρώπων στα δημοτικά πράγματα, αλλά κατά τη γνώμη μου, εξίσου σημαντική είναι η δημιουργική τους συνύπαρξη με νεότερους οι οποίοι έχουν όρεξη να προσφέρουν, να μάθουν και που κυρίως προσφέρουν μια ανανεωτική και νεανική ματιά στα πράγματα. Τότε νομίζω πως θα έχουμε πετύχει έναν παραγωγικό συνδυασμό ο οποίος θα επανεκκινήσει το Δήμο.

Σχετικά με την πείρα, μπορεί να μην έχω διοικητική εμπειρία σε Δήμο, αλλά τα τελευταία 2 χρόνια δραστηριοποιούμαι στο Διοικητικό Συμβούλιο του Κέντρου Αστικής Μεταρρύθμισης, ενός ερευνητικού οργανισμού που παράγει προτάσεις και μελέτες για τα ζητήματα που απασχολούν την Ελληνική πολιτική σκηνή, από την μετάβαση στην ψηφιακή εποχή της δημόσιας διοίκησης μέχρι το ασφαλιστικό, έχοντας αποκτήσει εμπειρία στο σχεδιασμό και διεκπεραίωση project και στη διαχείριση ανθρώπινου δυναμικού.

Μιλώντας υποθετικά, αν αύριο διεξάγονταν εκλογές και η παράταξη σας κέρδιζε την εμπιστοσύνη και την ψήφο των πολιτών της Αγίας Παρασκευής, ποιες είναι οι τρεις προτεραιότητες που θα θέτατε και θα υλοποιούσατε;

Δ.Κ.
Οι προτεραιότητες του συνδυασμού όπως έχουν ήδη παρουσιαστεί από τον κ. Ζορμπά και τις αρμόδιες επιτροπές, αφορούν την Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση, την άμεση λειτουργία Δημοτικής Συγκοινωνίας και τη δημιουργία ενός ολοκληρωμένου Δημοτικού Αθλητικού Κέντρου στα Πευκάκια. Πιστεύω ειλικρινά ότι οι 3 αυτοί πυλώνες καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα που θα βελτιώσει αισθητά την καθημερινότητα μας.Όσον αφορά εμένα προσωπικά, εάν και εφόσον εκλεγώ, σκοπεύω να δώσω μάχες μέσα στο δημοτικό συμβούλιο για τη νεανική επιχειρηματικότητα και τη δυναμική ενίσχυση της, για την ψηφιακή αναβάθμιση του Δήμου, και για την βελτίωση των Κοινωνικών δόμων έτσι ώστε κάθε άνθρωπος που έχει την οποία ανάγκη να βρίσκει το Δήμο δίπλα του.

Κε Κόλλια, τι μπορεί να κάνει ένας Δήμος για τους νέους της πόλης;

Δ.Κ. Χαίρομαι πολύ για αυτή την ερώτηση που μου κάνετε γιατί πραγματικά είναι ένα θέμα το οποίο όλες οι δημοτικές παρατάξεις θα έπρεπε να επεξεργαστούν καλά, γιατί η απογοήτευση όλων εμάς των νέων από την πολιτική είναι εμφανής και ο μόνος τρόπος αυτό να αλλάξει είναι μέσω απτών πραγμάτων και δράσεων και όχι μέσω εξαγγελιών και αοριστολογίας.

Όλα λοιπόν ξεκινούν απ’ την εκπαίδευση, όποτε το καλύτερο πράγμα που μπορεί να κάνει ο Δήμος είναι να φροντίσει τα σχολεία να πρωτοπορούν όχι μόνο ακαδημαϊκά  αλλά και σε δραστηριότητες όπως η συμμετοχή σε μαθητικά συνέδρια και προσομοιώσεις, φιλοξενία στο Δήμο μας δράσεων όπως οι Προσομοιώσεις των διαδικασιών των Ηνωμένων Εθνών ή των οργάνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δρώμενα που εξοικειώνουν τους μαθητές με τη διπλωματία και το διάλογο, αλλά και η ενσωμάτωση της τεχνολογίας μέσα στη διδασκαλία.

Την ίδια στιγμή όμως πρέπει οι νέοι να αισθάνονται ασφαλείς να κυκλοφορούν στην πόλη τους, ειδικά τις βραδινές ώρες. Δεν είναι μυστικό ότι ένα από τα σοβαρότερα προβλήματα που έχουμε σα Δήμος είναι ο απολύτως ανεπαρκής φωτισμός πολλών δρόμων κατά τις βραδινές ώρες, πράγμα που οδηγεί σε ανασφάλεια τους κατοίκους και αυξάνει την πιθανότητα να συμβεί κάποιο έγκλημα. Δεν γίνεται να αγοράζεται με εκατομμύρια η Βίλα Ιόλα αλλά να μην έχουμε λάμπες για να φωτίζονται οι δρόμοι.

–Κάνετε συνεχώς λόγο ως αντιπολίτευση για λάθη της Δημοτικής Αρχής σε σημαντικά ζητήματα. Ποια θεωρείτε, κατά την προσωπική σας άποψη, ότι είναι τα σοβαρότερα;


Δ.Κ.
Εγώ θέλω να σταθώ κυρίως σε ένα ζήτημα, όχι επειδή έχω κάποιο πείσμα αλλά επειδή πραγματικά είναι κρίμα η κατάσταση που βρισκόμαστε στην ηλεκτρονική διακυβέρνηση στην Αγιά Παρασκευή το 2019. Βρίσκεται σε δραματικά χαμηλά επίπεδα, πράγμα που αντανακλάται μεταξύ άλλων από την ιστοσελίδα του Δήμου η οποία πέρα από δύσχρηστη δεν πληροί τις σύγχρονες προδιαγραφές και σε καμία περίπτωση δεν είναι δείκτης ότι βρισκόμαστε στη σωστή κατεύθυνση. Η εύρεση της κατάλληλης πληροφορίας μέσα στο site για ένα δημότη κάθε άλλο παρά εύκολη είναι, ενώ την ίδια στιγμή δεν υπάρχει κανένας οργανωμένος τρόπος να καταθέσεις ηλεκτρονικά τα παράπονα σου ή προτάσεις για βελτιώσεις, όπως συμβαίνει στους ψηφιακούς δήμους της χώρας μέσω ανάπτυξης σχετικών εφαρμογών.

Δεν υπάρχει ούτε υπόνοια ηλεκτρονικής δημοκρατίας, πόσο μάλλον συμμετοχικότητας στις αποφάσεις μέσω του διαδικτύου.

Η εικόνα του δήμου στο διαδίκτυο αυτή τη στιγμή είναι απογοητευτική και αυτό είναι κάτι που πρέπει και μπορεί να αλλάξει.


–Τον περασμένο Μάιο διεξήχθησαν οι εσωκομματικές εκλογές της Νέας Δημοκρατίας, όπου προκαλέσατε αίσθηση με την εκλογή σας στο Διοικητικό Συμβούλιο της Τοπικής Οργάνωσης Αγίας Παρασκευής με πάνω από 250 σταυρούς. Πώς είναι η εμπειρία αυτούς τους τελευταίους μήνες, δεδομένων και όσων έχουν συμβεί με τη Νέα Δημοκρατία στην πόλη μας;


Δ.Κ.
Συμμετείχα στις εκλογές αυτές γιατί ήθελα με τη φωνή μου να συνεισφέρω σε μια προσπάθεια να αλλάξουν πρακτικές που είναι συνήθεις. Δεν θα έπρεπε να είναι κλειστά κλαμπ, αλλά ανοιχτές ομάδες στις οποίες όλοι είναι ευπρόσδεκτοι, πράγμα το οποίο πιστεύω πως έχουμε πετύχει με το τωρινό συμβούλιο αν κρίνω από τη μαζική συμμετοχή στις εκδηλώσεις και τις δράσει μας.

Ευχαριστώ από καρδιάς όλες και όλους που με τίμησαν με την ψήφο τους και ελπίζω πως τους έχω βγάλει ασπροπρόσωπους.

Κλείνοντας κε Κόλλια, λύστε μας μια απορία. Γιατί με τον Βασίλη Ζορμπά στις εκλογές του Μαΐου και όχι με κάποιον από τους υπόλοιπους υποψήφιους δημάρχους της κεντροδεξιάς στην Αγία Παρασκευή;

Δ.Κ. Δεν με απασχόλησε ποτέ σε ποιον ιδεολογικό χώρο ανήκουν οι υποψήφιοι δήμαρχοι. Άλλωστε σημασία δεν έχει το χρώμα της γάτας, αλλά να ξέρει να πιάνει ποντίκια. Για αυτό και ο λόγος που είμαι υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος με τον κ. Ζορμπά είναι επειδή πιστεύω στο πλάνο του για την πόλη μας, στην ηθική του ακεραιότητα, και στην αποτελεσματικότητά του.

* Δεξαμενή σκέψης ή ομάδα προβληματισμού (αγγλικά: think tank ή policy institute ή research institute) είναι όρος ο οποίος χρησιμοποιείται για να χαρακτηρίσει ερευνητικούς οργανισμούς οι οποίοι ασχολούνται με μελέτες αντιμετώπισης μιας ευρύτατης ποικιλίας ζητημάτων (π.χ. πολιτικά, οικονομικά, τεχνολογικά και αμυντικά).