Ένα μπαλόνι που μας εκθέτει … Τι λέγεται στην άλλη πλευρά του λόφου Τσακού; (VD)

Οι αποκαλύψεις του Δημάρχου Ηλία Αποστολόπουλου που αλλάζουν την εικόνα για τα σύνορα Τσακού και το μπαλόνι

Γράφει η Λένα Μαρκή

Κατά την έκτακτη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου της Αγίας Παρασκευής σχετικά με τα πάρκινγκ στο Μετρό Χαλανδρίου, έγινε από τον κ. Ανδρέα Γκιζιώτη (Λαϊκή Συσπείρωση) αναφορά στην κατασκευή του μπαλονιού που θα σκεπάσει τα γήπεδα του Χολαργού στην άλλη πλευρά του λόφου Τσακού. Όλα όσα διαδραματίστηκαν και ειπώθηκαν μπορείτε να τα διαβάσετε στο άρθρο με τίτλο «Αν δούμε μπαλόνι στο Χολαργό, θα έχουμε «φούσκα» στην Αγία Παρασκευή (VD)».

Όμως από την άλλη όχθη το θέμα δεν έκλεισε, ή τουλάχιστον έκλεισε ως απόφαση, αφού ομόφωνα το δημοτικό συμβούλιο Παπάγου – Χολαργού ενέκρινε την κατασκευή και αναμένετε η υπογραφή σύμβασης με την Περιφέρεια.

Παρακολουθώντας σε live μετάδοση τη συνεδρίαση των γειτόνων ακούσαμε πολύ ενδιαφέροντα πράγματα, τόσο για το μπαλόνι, όσο και για τα όρια των δύο δήμων στον Τσακό και πολύ περισσότερο για την περιβόητη συνάντηση των δύο Δημάρχων. Αυτοί που πραγματικά κέρδισαν την προσοχή μας ήταν ο Δήμαρχος κ. Ηλίας Αποστολόπουλος, η Διευθύντρια της Τεχνικής Υπηρεσίας, κ. Βασσάλου και η Αντιδήμαρχος κ. Νικάκη που για να το πούμε κομψά (sic) «στόλισε» δεόντως την Προϊσταμένη Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου μας, κ. Αλέκα Παλαμάρη. Για του λόγου το αληθές σας παραπέμπουμε στο βίντεο της συνεδρίασης από το 2:32:05 έως 3:25:52.

(προστέθηκε πάραυτα μόνο το τμήμα του βιντέου που περιλαμβάνει το 18ο θέμα του Δ.Σ. του Δήμου Παπάγου-Χολαργού)

Δεν θα κρίνουμε εμείς τις κινήσεις της δημοτικής Αρχής του ΣΥΡΙΖΑίου κ. Σταθόπουλου, αυτό θα το αφήσουμε σε σας. Να σημειώσουμε μόνο ότι βγαίνουμε σοβαρά εκτεθειμένοι, ότι διαφαίνεται ολιγωρία της δημοτικής Αρχής Σταθόπουλου και κινδυνεύει η αξιοπιστία της Τεχνικής Υπηρεσίας.

Η διάψευση, η ιστορία και το ξεκαθάρισμα

Εν ολίγοις,

αφού η έγκριση της χρηματοδότηση είχε ψηφιστεί ήδη στο Περιφερειακό Συμβούλιο, έφτασε προς συζήτηση στο Δ.Σ. του Παπάγου – Χολαργού στις 12-2-2019. Όπου ο Δήμαρχος κ. Ηλίας Αποστολόπουλος μετά την εισήγηση του θέματος ενημέρωσε για το τηλεφώνημα που δέχτηκε από τον κ. Σταθόπουλο, όταν μαθεύτηκε η πρόθεσή της κατασκευής του μπαλονιού, και ενώ οι υπόλοιποι δήμαρχοι επικοινωνούσαν για συγχαρητήρια και πληροφορίες, εκείνος ξαφνιασμένος του έλεγε «τι είναι αυτό, τι πάτε να κάνετε;». Αποτέλεσμα να συναντηθούν οι δύο Δήμαρχοι στις 8 Φεβρουαρίου 2019 στο γραφείο του Δημάρχου στον Χολαργό, παρουσία του κ. Βλάχου (πρόεδρος Δ.Σ.) και της κ. Παλαμάρη από την Αγία Παρασκευή, ενώ από τον Παπάγο-Χολαργό ήταν ο κ. Βαλυράκης (πρόεδρος Δ.Σ.) και η κ. Νικάκη (Αντιδήμαρχος Οικονομικών, Διοίκησης). Στη συνάντηση αυτή αναφέρθηκαν οι αντιρρήσεις και οι διεκδικήσεις που έχει η Αγία Παρασκευή για το λόφο Τσακού.

Στη διάρκεια της συνεδρίασης ο κ. Αποστολόπουλος διέψευσε δημόσια τα όσα ακούσαμε στο Δ.Σ. της Αγίας Παρασκευής,  ότι τάχα εκείνος «κατάλαβε» μετά τη συνάντηση και «κάνει πίσω» στην κατασκευή του έργου. Αντίθετα το έργο προχωρά κανονικά.

Το θέμα κατασκευής του μπαλονιού, είπε, ξεκίνησε από το 2016, δεν είναι κάτι καινούργιο και ουσιαστικά η Αγία Παρασκευή προσπαθεί να σταματήσει την όποια παρέμβαση, όποτε πάει να κάνει κάτι εκεί ο όμορος δήμος. Η πρώτη φορά που εμφανίστηκαν οι αξιώσεις της Αγίας Παρασκευής, ήταν όταν ο Δήμος Παπάγου -Χολαργού αποφάσισε να κατασκευάσει κολυμβητήριο στην περιοχή Τσακού.

Σύμφωνα με τον κ. Αποστολόπουλο, ορίστηκαν 2 φορές επιτροπές για τη διευθέτηση των ορίων μέσω Περιφέρειας. Το 2013 το Δ.Σ. αποφάσισε ομόφωνα την ανάληψη ενεργειών για τον επανακαθορισμό των ορίων μεταξύ των δύο δήμων. Στις 7 Οκτωβρίου 2014 έγινε τροποποίηση των μελών της Επιτροπής. Στη δεύτερη επιτροπή (αρχές 2015) έγινε μία συνάντηση παρουσία του Αντιπεριφερειάρχη κ. Καραμέρου, χωρίς να διαφαίνεται κάποια εξέλιξη. Η Αγία Παρασκευή όρισε τότε τον Δήμαρχο ως εκπρόσωπο, οπότε παρευρέθηκε αντίστοιχα και ο κ. Αποστολόπουλος. Ουδέποτε ξανασυζητήθηκε το θέμα.

Η Διευθύντρια της Τεχνικής Υπηρεσίας, κ. Βασσάλου, βεβαίωσε ότι έχουν εξασφαλιστεί όλες οι απαιτούμενες άδειες για να γίνει η εγκατάσταση. Δηλαδή έχουν την απόφαση του ΣΥΠΟΘΑ και την απόφαση του Συμβουλίου Αρχιτεκτονικής, που απαιτούνται. Το θέμα των ορίων έχει προκύψει από την Αγία Παρασκευή, χωρίς όμως ο Δήμος Αγίας Παρασκευής να έχει προβεί σε συγκεκριμένες ενέργειες για να εκθέσει τις δικές του απόψεις. Ο συγκεκριμένος χώρος ανήκει με παραχωρητήριο στο Δήμο Παπάγου-Χολαργού. Από το 1953 υπάρχει ένταξη στο Σχέδιο του Δήμου Χολαργού (τότε), ως κοινόχρηστος χώρος του Δήμου, όλης της έκτασης του αθλητικού χώρου του Τσακού. Το 1973 έγινε η οριστική και επίσημη παράδοση από τον ΑΟΟΑ στον Δήμο. Η κ. Βασσάλου διαβεβαίωσε, ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα.

Οι όροι δόμησης και χρήσης έχουν οριστεί το 1985 και από τότε δεν έχουν αλλάξει.

«Δεν θα ζητήσουμε άδεια από την Αγία Παρασκευή για να κάνουμε κάτι σε δικό μας χώρο», είπε ο κ. Αποστολόπουλος απαντώντας σε ερώτηση του δημοτικού συμβούλου κ. Ρεμούνδου.

Στη συνέχεια ενημέρωσε, ότι για να βγει οικοδομική άδεια, πρέπει να υπάρχει κόκκινη γραμμή, που δεν υφίσταται σε εκείνο το  σημείο και γι’ αυτό τα γήπεδα θα καλυφθούν με μπαλόνι. Διαφορετικά θα προέβαιναν σε μεταλλική κατασκευή.  Το κυριότερο, είπε, είναι ότι πέρασε από το Περιφερειακό Συμβούλιο.

«Να μην ακούγονται ότι κάνουμε προεκλογικές κινήσεις και υποσχόμαστε ψέματα στον κόσμο». «Δεν μας ενδιαφέρει τι κάνει η Αγία Παρασκευή, άμα θέλει να έρθει στο τραπέζι να συζητήσουμε και να δούμε αν υπάρχει μία φόρμουλα», είπε ο κ. Αποστολόπουλος. Και συνέχισε «εγώ ήμουνα ο πρώτος που πήγα στο Δήμαρχο Σταθόπουλο και του είπα, θες να κάνουμε μαζί κολυμβητήριο; …… δεν θέλανε …», «ο Ζορμπάς μπορεί να θέλει, ο Γιαννακόπουλος μπορεί να θέλει, ο Σταθόπουλος δεν ήθελε, έχει άλλο σχέδιο», ήταν τα λόγια του Δημάρχου.

Η συνάντηση που μας εκθέτει

Μεγάλης σημασίας είναι τα όσα είπε η Αντιδήμαρχος κ. Νικάκη για την εικόνα που σχηματίστηκε στην πρόσφατη συνάντηση. «Μόνο εμάς ενδιέφερε η ανάπλαση του συγκεκριμένου χώρου. Από την άλλη πλευρά ήταν σαφέστατο ότι ο χώρος δεν είναι στις προτεραιότητές τους».

Σύμφωνα με την κ. Νικάκη η Προϊσταμένη της Τεχνικής Υπηρεσίας περισσότερο λειτουργούσε ως πολιτικός εκπρόσωπος παρά ως υπάλληλος μιας Τ.Υ., πράγμα που εντυπωσίασε. «Θα μπορούσε να πει κανείς ότι αυτή ήταν η Δήμαρχος, αυτή υπερασπίστηκε και υπεραμύνθηκε της πραγματικότητας και αυτού που ισχυρίζεται η πλευρά της Αγ. Παρασκευής και όχι οι πολιτικοί άρχοντες που εκπροσώπησαν το Δήμο».

Υπάρχει κίνημα των κατοίκων Τσακού, συμπλήρωσε η κ. Νικάκη, που ανήκει και η συγκεκριμένη υπάλληλος, που έχουν κάποιες ιδιοκτησιακές απόψεις εν είδη σκοπιανού για το συγκεκριμένο χώρο. Ακολουθούν τη ρητορική «να ψοφήσει ο γάιδαρος του γείτονα», δήλωσε ολοκληρώνοντας την τοποθέτησή της.

Τι καταλάβαμε

Ο Δήμος Αγίας Παρασκευής δεν προέβη σε καμία ενέργεια να διασφαλίσει τα όσα ισχυρίζεται σχετικά με τα σύνορα στο λόφο Τσακού.

Εμφανίζεται μόνο όταν προκύπτει κάποιο θέμα και μετά πάλι το ξεχνάει.

Η παρουσία της πλευράς της Αγίας Παρασκευής στη συνάντηση με τον όμορο Δήμαρχο δεν υπήρξε και τόσο … κομψή. Μάλιστα η κ. Νικάκη ξεκινώντας την τοποθέτησή της ανέφερε ότι θα τα πει όπως αρμόζει στο Δ.Σ., γιατί αν μιλούσε ανεπίσημα μπορούσε να πει ακόμα περισσότερα!!!

Η παρουσία Δημάρχου και προέδρου Δημοτικού Συμβουλίου στη συνάντηση ήταν … υπό σκιάν!

Το έργο έχει την έγκριση της Περιφέρειας, την σύμφωνη γνώμη του Δήμου Παπάγου -Χολαργού, οπότε όλα βαίνουν προς το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Σχολιασμός

Θετική εντύπωση μας προκάλεσε η τοποθέτηση του Δημάρχου κ. Αποστολόπουλου σχετικά με ευθύνες προηγούμενων δημάρχων, όταν είπε ότι «δεν έχει σημασία αν υπάρχουν ευθύνες και σε ποιόν υπάρχουνε, όλοι διαχρονικά τις ευθύνες τις κουβαλάμε. Σήμερα είμαι εγώ ο υπεύθυνος». Επίσης από την πείρα που έχουμε από τις συνεδριάσεις των γειτόνων, να σημειώσουμε, ότι κυλούν σε πιο ήπιο και συναινετικό κλίμα από αυτές της Αγίας Παρασκευής.

Επί σειρά ετών γκρινιάζουμε για τα σύνορα στον Τσακό και όμως δεν κάνουμε καμία σοβαρή ενέργεια για την επίλυση του θέματος. Αναρωτιέμαι πόσο σημαντικό είναι 1 μέτρο γης πιο μέσα ή πιο έξω για τον Δήμο μας; Τι διαφορά θα έχουμε αν οι Χολαργιώτες κατέχουν την από κει πλευρά του λόφου; Υπήρχε περίπτωση αν είναι δική μας να την αξιοποιήσουμε; Εδώ δεν αξιοποιούμε εκτάσεις που έχουμε «μέσα στα πόδια μας» θα πάμε και στην άλλη πλευρά του λόφου; Οι πραγματικές αξίες στην ζωή δεν είναι το χώμα. Είναι η καλή συνεργασία, οι από κοινού εκδηλώσεις που δένουν τους πολίτες, η ομοψυχία των δημοτών των δύο δήμων. Ήδη τα παιδιά μας αθλούνται αρμονικά σε ομάδες εκατέρωθεν, γιατί να μην ακολουθήσουμε το παράδειγμα τους και να δώσουμε ένα τέλος;