Δημήτρης Φωτόπουλος: Θα τρίζουν τα κόκαλα του ΚΑΡΛ ΜΑΡΞ

(φωτογραφία αρχείου)

Του ΔΗΜΗΤΡΗ ΦΩΤΟΠΟΥΛΟΥ, μαθηματικού συγγραφέα

Για να προκαταλάβω εγκαίρως τον αναγνώστη, ο τίτλος του παρόντος σημειώματος, αναφέρεται στην εκδήλωση του Δήμου Αγίας Παρασκευής (Δευτέρα 18 Μαρτίου 8 μ.μ., στο 1ο Λύκειο Αγίας Παρασκευής), με θέμα:

«ΟΥΤΟΠΙΕΣ ΚΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ».

Θα αναφερθώ στο ιστορικό της εκδήλωσης, ώστε να εξηγηθεί και το ασαφές και ακατανόητο του τίτλου.

Ο κ. Θ. Λιανός πρότεινε προ τετραμήνου εν έτει 2018  στο δήμαρχο κ. Σταθόπουλο (μάλιστα ενώπιον μου),  να οργανώσει μια εκδήλωση για τον Καρλ Μαρξ (1818 – 1883) επ’ ευκαιρία των 200 χρόνων από τη γέννηση του.

Ως ομιλητές αρχικά είχαν καθοριστεί πέραν του προτείνοντος Λιανού (ομότιμου καθηγητή του οικονομικού πανεπιστημίου), ο Γιάννης Μηλιός (καθηγητής στο ΕΜΠ, οικονομολόγος με έμφαση στη μαρξιστική οικονομία, κομμουνιστής ο ίδιος) και ο Αντώνης Μακρυδημήτρης (διδάσκει δημόσια διοίκηση στο ΕΚΠΑ).

Ως γνωστόν ο Καρλ Μαρξ, πέραν του συνολικού επιστημονικού έργου, το1848, με τη συνδρομή του Φρίντριχ  Ένγκελς συνέγραψαν το «ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΜΑΝΙΦΕΣΤΟ» ή το «Μανιφέστο του Κομμουνιστικού Κόμματος».

Όμως, επειδή ο μεν κ. Λιανός αρθρογραφεί τακτικότατα στον τύπο με κείμενα συντηρητικά (ζητά την επαναφορά της θανατικής ποινής), πολύ αντιαριστερά (λοιδορεί την αριστερή κυβέρνηση, και γράφει ότι στο ΣΥΡΙΖΑ αρμόζει το 4%),  και αντικομμουνιστικά, ο δε κ. Α. Μακρυδημήτρης έχει διατελέσει σύμβουλος του Κώστα Καραμανλή στο Μέγαρο Μαξίμου (2004 -2009) και το 2014 διορίστηκε από τον κ. Αντώνη Σαμαρά (μετά το μαύρο στην ΕΡΤ), διευθύνων σύμβουλος της ΝΕΡΙΤ είναι καταγεγραμμένος ως Δεξιός, είναι φυσιολογικό να αποχωρήσει ευσχήμως ο κ. Μηλιός από την εκδήλωση.

Και ως λύση της τελευταίας στιγμής επελέγη ο κ. Μιχάλης Σπουρδαλάκης που διδάσκει πολιτική κοινωνιολογία στο ΕΚΠΑ, ίσως και ο μόνος καθ’ ύλην αρμόδιος.

Μετά απ’ όλα τα ανωτέρω άλλαξε (μάλλον παραμορφώθηκε) ο τίτλος  της εκδήλωσης, και από «200 χρόνια από τη γέννηση του Καρλ Μαρξ» μεταμορφώθηκε στον δυσνόητο και δυσεξήγητο: «Ουτοπίες και πραγματικότητα», γιατί είναι φανερό ότι εν όψει και εκλογών η λέξη Μαρξ δεν βόλευε και το δήμαρχο που μάχεται με κάθε τρόπο να αποτινάξει κάθε αριστερό και προοδευτικό από το ύφος και την αισθητική του συνδυασμού του.

ΥΓ. Δεν θα μπορούσα να μην αναφέρω ότι ο κ. Λιανός, παρότι είναι κάτοικος και δημότης  του δήμου Γέρακα, άρα ψηφίζει  στο Γέρακα, ανακοινώθηκε πανηγυρικά ότι θα είναι υποψήφιος του συνδυασμού του κ. Σταθόπουλου στην Αγία Παρασκευή.

Και ο νοών νοείτο.

Περιττόν να δηλώσω ότι δεν θα παραστώ  στην εκδήλωση, παρότι έχω διδάξει τα μαθηματικά στο ιστορικό 1ο Λύκειο καθώς και στο 2ο Λύκειο που συστεγάζονταν.