Γιάννης Αργυρός: Μερικές αλήθειες για τους εκλογικούς συνδυασμούς

Φωτογραφία: aparaskevi-images.gr

Γίνεται μεγάλη συζήτηση ενόψει των επερχόμενων Αυτοδιοικητικών Εκλογών και όχι μόνο για τη στελέχωση των συνδυασμών από υποψηφίους. Μερικοί συνδυασμοί διαλαλούν την εμπειρία των στελεχών τους, άλλοι τονίζουν την ανανέωση με νεότερα πρόσωπα. Πιστεύω πως και οι δύο απόψεις έχουν τόσο δίκιο όσο και άδικο.

Κατ’ αρχάς κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει ότι η συσσωρευμένη εμπειρία που αποκτά κάποιος από τη θητεία ή τις θητείες του στον Δήμο ή την Περιφέρεια, του προσδίδει τα εφόδια εκείνα, που απαιτούνται ώστε να είναι οι ιδέες, οι πράξεις και κυρίως οι αποφάσεις του σωστές και εποικοδομητικές για την πόλη και τους πολίτες της, σε όποια θέση ευθύνης κι αν αυτός ξαναβρεθεί.

Εξίσου,όμως,χρήσιμος είναι και ο φρέσκος, συνήθως νεανικός αυθορμητισμός, ο ενθουσιασμός του καινούριου και η όρεξη να αλλάξει το «κατεστημένο» ή τα λιμνάζοντα ύδατα της ακινησίας και του αγκυλωτισμού. 

Αυτές οι δύο τάσεις, θα έλεγα, γενικώς κονταροχτυπιούνται και αντιπαλεύονται με λιγότερο ή περισσότερο φανατισμό. Βλέπουμε και ακούμε συνθήματα όπως το παλιό, το κατεστημένο, η συντήρηση και άλλα∙ αντίστοιχα το νέο, μια γενιά μπροστά, νέα αρχή, αλλάζουμε, κλπ.

Οι πρώτοι συνήθως βρίσκονται και στα έδρανα της εξουσίας και, επικαλούμενοι την πείρα που μπορεί να φτάσει μέχρι το αλάθητο του Πάπα, αρνούνται να παραδώσουν χώρο στους νέους. Οι δεύτεροι μέσα στον νεανικό τους ενθουσιασμό και την ειλικρινή – τις περισσότερες φορές, όμως όχι πάντα–  επαναστατούν διεκδικώντας το χώρο και το μερίδιο που τους αναλογεί ή και μεγαλύτερο.

Πάντως δεν είναι ωραίο και χρήσιμο, όταν ευοδωθεί η αλλαγή της σκυτάλης και όντως πάρουν την εξουσία οι νεότεροι, ύστερα από λίγο καιρό κι όταν βρεθούν στα δύσκολα να ισχυρίζονται ή να δικαιολογούνται πως «είχαμε αυταπάτες, μέσα στον ενθουσιασμό μας κάναμε λάθη, δεν ξέραμε, δεν έχουμε γεννηθεί πολιτικοί…». Γιατί εν τέλει ποιος πληρώνει τον λογαριασμό; Ο απλός πολίτης.

Η χρυσή τομή είναι στη μέση. Γι’ αυτό και ισχυρίζομαι ότι και οι δύο τάσεις έχουν συγχρόνως δίκαιο και άδικο. Αυτοί οι δύο πόλοι πρέπει να συγκλίνουν και να συνεργαστούν. Όταν η συσσωρευμένη εμπειρία των παλαιότερων συναντήσει τον ενθουσιασμό και την όρεξη να γίνει κάτι καινούριο, τότε απολαμβάνουν τα οφέλη οι πολίτες και η πόλη. Μπορεί οι παλαιότεροι να έχουν την πείρα, αλλά οι νέοι έχουν την πυρά.

Όλοι οι συνδυασμοί που γνωρίζω μέχρι στιγμής στην Αγία Παρασκευή αποτελούνται από μείγμα υποψηφίων όλων των ηλικιών, με σκοπό βέβαια να προσελκύσουν όλο το εύρος των ψηφοφόρων, αν και όλοι ανεξαιρέτως ισχυρίζονται ότι κουβαλούν το νέο, το άφθαρτο, το πρωτοποριακό.

Προσωπικά, βλέποντας όλους τους συνδυασμούς, πιστεύω ακράδαντα ότι ο συνδυασμός του τ. Δημάρχου Βασίλη Ζορμπά «Αγία Παρασκευή η Πόλη μας» διαθέτει την καλύτερη μείξη υποψηφίων, σε σχέση με τα ηλικιακά και τεχνοκρατικά κριτήρια. Αυτό που επίσης εντυπωσιάζει είναι η έντονη και αξιόλογη παρουσία του γυναικείου φύλου, που δεν είναι δυστυχώς ακόμη αυτονόητο στο ελληνικό πολιτικό γίγνεσθαι.

Το να εκλεγεί κάποιος Δήμαρχος είναι πολύ σημαντικό και οι πολίτες πρέπει να κρίνουν τον καταλληλότερο. Είναι εξίσου σημαντικό, όμως, με ποιούς Δημοτικούς Συμβούλους θα μπορέσει αυτός ο Δήμαρχος της επιλογής τους να τα βγάλει πέρα και να διοικήσει τα της πόλεως. Οι δημότες–ψηφοφόροι πρέπει λοιπόν να είναι προσεκτικοί στις επιλογές τους.

Εύχομαι και ευελπιστώ στην ορθή και αλάθητη κρίση των πολιτών της Αγίας Παρασκευής.

Laboremus (ας εργαζόμεθα).

.

Γιάννης Π. Αργυρός

Ιατρός – Γυναικολόγος

Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών

Π. Πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου

Υπ. Δημοτικός Σύμβουλος Αγία Παρασκευή η πόλη μας