Η χωρητικότητα του «Δημοκρίτου» παύει να αποτελεί ένδειξη προεκλογικής υπεροχής

Τρεις διαφορετικές προεκλογικές εκδηλώσεις στο ΕΚΕΦΕ “Δημόκριτος”. Φωτογραφία: aparaskevi-images.gr

Γράφει η Λένα Μαρκή

Λόγω έλλειψης εντός των ορίων του Δήμου Αγίας Παρασκευής αίθουσας εκδηλώσεων χωρητικότητας πολλών ατόμων, είθισται να γίνεται χρήση των αμφιθεάτρων του Αμερικάνικου Κολλεγίου και (συχνότερα) του ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος». Προεκλογικά δε, πάντα επικρατούσε, ατύπως φυσικά, η εντύπωση και πιθανόν η γενική παραδοχή, ότι όποιος «γεμίσει το «Δημόκριτο» έχει το προβάδισμα των εκλογών».

Τα πρόσφατα στοιχεία τείνουν στο ότι αυτός ο μύθος καταρρίπτεται. Η συγκεκριμένη αίθουσα παύει να αποτελεί μέτρο σύγκρισης.

Φέτος το ΕΚΕΦΕ, αλλάζοντας όπως φαίνεται την πολιτική του στο θέμα παραχώρησης της αίθουσας εκδηλώσεων (μέχρι πέρυσι δεν χορηγούνταν για εκδηλώσεις πολιτικού περιεχομένου) παραχώρησε στα πλαίσια των φιλικών σχέσεων συνεργασίας τη χρήση της σε όσες δημοτικές παρατάξεις την αιτήθηκαν. Έτσι στο αμφιθέατρο παρακολουθήσαμε πολιτικές προεκλογικές εκδηλώσεις από αρκετές δημοτικές παρατάξεις που θέτουν υποψηφιότητα για τη Δημαρχία της Αγίας Παρασκευής.

Όλες δε, γέμισαν την αίθουσα ασφυκτικά. Οπότε μπορούν άνετα να κριθούν ισοδύναμες.

Όμως στην ουσία τα συμπεράσματα είναι παρακινδυνευμένα, διότι με μια προσεκτική «ανάγνωση» των θεατών θα ανακαλύψουμε ότι

  • Περίπου το ένα τρίτο αποτελείται από τους ίδιους «επισκέπτες». Δηλαδή πρόεδροι και μέλη τοπικών πολιτικών, πολιτιστικών και αθλητικών συλλόγων που παραβρέθηκαν εθιμοτυπικά, αλλά και/ή λόγω ιδεολογικής συμφωνίας.
  • Εξαιτίας των παράλληλων Περιφερειακών εκλογών, παραβρέθηκαν πολλοί υποψήφιοι περιφερειακοί σύμβουλοι προς άγραν ψήφων, που όμως οι ίδιοι δεν ασκούν τα εκλογικά τους δικαιώματα στην Αγία Παρασκευή.
  • Παραβρέθηκαν επίσης ορισμένοι εκπρόσωποι των υπολοίπων συνδυασμών εν είδει «κρυφών κατασκόπων».
  • Εμπεριέχονταν οι περίπου 30-40 υποψήφιοι του συνδυασμού συνοδευόμενοι από κάποιο/α μέλος/η του οικογενειακού τους περιβάλλοντος, κάποιοι εκ των οποίων μπορεί να ασκούν το εκλογικό τους δικαίωμα στην πατρίδα τους και να παραβρέθηκαν για συμπαράσταση.
  • Ανάμεσα στους υπολοίπους υπάρχουν και αυτοί που είναι αναποφάσιστοι και παρακολουθούν όλες τις ομιλίες για να έχουν κριτήρια επιλογής.

Άρα οι πραγματικοί και ουσιαστικοί υποστηρικτές του κάθε υποψήφιου συνδυασμού ανάγονται σε ένα αρκετά μικρότερο ποσοστό σε σχέση με την χωρητικότητα του «Δημοκρίτου».

Τη δυναμική της κάθε δημοτικής παράταξης πλέον οφείλουμε να την αναζητήσουμε με διαφορετικά και ποιο εμπράγματα κριτήρια. Βασικό και κύριο είναι κατά πόσο πείθει τους πολίτες, οι οποίοι μετά την ανάπτυξη του διαδικτύου είναι υπέρ ενήμεροι για οτιδήποτε. Ο «πόλεμος» οφείλει να δοθεί στους δρόμους της πόλης με την αμεσότητα της επικοινωνίας μαζί τους. «Όπλα» του κάθε συνδυασμού θα είναι οι αξιόλογοι, με κύρος και με παρουσία έργου υποψήφιοι.

Ας μη γελιόμαστε, οι μικροπολιτικές τακτικές αγγίζουν μόνο ένα ελαχιστότατο ποσοστό των πολιτών. Η εφαρμογή της απλής αναλογικής από την κυβέρνηση Τσίπρα κατέβασε στο τρυπάκι της υποψηφιότητας μεγάλο αριθμό δημοτών, με αποτέλεσμα η λογική της ψήφισης, του «φίλου», του «καλού παιδιού», του «γείτονα» να μπλοκάρεται εκ των πραγμάτων.

Οι εκλογές του Μαΐου θα είναι πραγματικά πολύ δύσκολες …