Ποινικά υπεύθυνοι πυροπροστασίας Δημόσιων σχολικών κτιρίων. Του Αθανάσιου Μπαλάσκα

Τη φετινή σχολική χρονιά παρατηρήθηκε έντονα το φαινόμενο διευθυντές σχολικών μονάδων να σύρονται στα δικαστήρια όχι για κάποια δική τους παράλειψη, αλλά για χρόνια προβλήματα των σχολικών κτιρίων που αφορούν την πυρασφάλειά τους. Το σύνηθες σε αυτές τις περιπτώσεις ήταν η προσπάθεια μετακύλισης ευθυνών από τις υπηρεσίες των Δήμων στους Διευθυντές των Σχολικών μονάδων και στιςΚτΥπ (πρώην ΟΣΚ). Οι περιπτώσεις αυτές ανέδειξαν την κακοδιοίκηση που υπήρχε σε αρκετές περιπτώσεις καθώς φτάσαμε σε σημείο να βεβαιώνονται πρόστιμα σε εκπαιδευτικούς -Διευθυντές.

Με την υπ’ αριθμόν 18737 Φ.701.2/18-04-2019 της Νομικής Υπηρεσίας του Πυροσβεστικού Σώματος με θέμα: «Προσδιορισμός ποινικά υπεύθυνου λόγω μη τήρησης της ισχύουσας νομοθεσίας πυροπροστασίας δημόσιων σχολικών κτιρίων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης» μπαίνει τέλος στην κακόγουστη αυτή φάρσα και δικαιώνονται εκείνοι που ισχυρίζονταν (μεταξύ των οποίων και εγώ) ότι ποινικά υπεύθυνοι για τη μη τήρηση των διαλαμβανόμενων στην ισχύουσα νομοθεσία πυροπροστασίας δημόσιων σχολικών κτιρίων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης είναι κατά περίπτωση οι υπεύθυνοι των Τομέων Παιδείας και Τεχνικών Υπηρεσιών των Δήμων και οι Πρόεδροι του Δ.Σ. των σχολικών Επιτροπών.

Αυτά που απομένουν να γίνουν πλέον είναι:

α) Η τυπική ολοκλήρωση της μεταβίβασηςτων σχολικών ακινήτων στους Δήμους, καθώς υπάρχουν ΑΚΟΜΑ περιπτώσεις που σχολικά κτίρια εμφανίζονται «αγνώστου ιδιοκτήτη» δημιουργώντας πολλές γραφειοκρατικές δυσκολίες.

β) Οι Δήμοι σε συνεργασία με τους Διευθυντές των σχολικών μονάδων να προβούν σε προληπτικό έλεγχο των υφιστάμενων συστημάτων πυροπροστασίας (συντήρηση-αναγόμωση πυροσβεστήρωνκλπ).

γ)Η σταδιακή χορήγηση πιστοποιητικού (ενεργητικής) πυροπροστασίας σε όλες τις σχολικές μονάδες, καθώς οι εγκαταστάσεις τους χρησιμοποιούνται και πέραν του σχολικού ωραρίου για εκδηλώσεις των Δήμων/Φορέων/Συλλόγων (αμφιθέατρα, αίθουσες πολλαπλών χρήσεων, γυμναστήρια κλπ).

Μπαλάσκας Αθανάσιος του Ιωάννη

Εκπαιδευτικός M.Sc.

Υποδιευθυντής 1ου ΓΕ.Λ. Αγίας Παρασκευής

Απόφοιτος Σχολής Πυρασφάλειας Πολεμικής Αεροπορίας

Υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος με την παράταξη

«Αγία Παρασκευή η πόλη μας» του Βασίλη Ζορμπά