Μᾶς λείπει ἕνας ἀρχηγός;…

Photo: katiousa.gr

Μᾶς λείπει ἕνας ἀρχηγός;… πενῆντα ξεφυτρόνουν,

τὸ ἕνα κόμμα χάνεται;… θὰ ἔβγουν ἄλλα δέκα·

ὅλοι γιὰ τὸ ἀξίωμα τοῦ ἀρχηγοῦ μαλλόνουν,

κι᾿ ἴσως ἀργότερα μᾶς βγῇ ᾿ς τὴ μέση καὶ γυναῖκα.

Ἀλλὰ κι᾿ ἐγὼ ὁ ἀφανὴς τῶν Ἀθηνῶν πολίτης

ἐλπίζω πὼς καμμιὰ φορὰ θὰ γίνω Κυβερνήτης.

(Ἀρχηγοί, Γεώργιος Σουρής)

Γράφει η Λένα Μαρκή

Θα αναρωτιέστε τώρα τι έπαθα και σας ζαλίζω με τα «αστειάκια» του Σουρή. Ο πάντα διαχρονικός Γεώργιος Σουρής, παρόλο που φαινόταν απλά να αστειεύεται, υπήρξε εύστοχος και με βαθύ νόημα στη σάτιρά του καυτηριάζοντας το πολιτικό σύστημα της εποχής του. Παρακολουθώντας το τελευταίο διάστημα τα προεκλογικά τεκτενόμενα στο Δήμο μας, σκέφτηκα πως τα όσα περιέγραφε ο Σουρής τότε, μπορούν να έχουν τέλεια εφαρμογή στο παρόν.

Οπότε αγαπητοί συνδημότες «Μᾶς λείπει ἕνας ἀρχηγός», αλλά που θα τον αναζητήσουμε; Και ποιόν θα επιλέξουμε;

Η γεύση των τελευταίων πέντε ετών πικρή και ανούσια. Βαλτώσαμε αγαπητοί συνδημότες. Μπορεί να χορέψαμε, να τραγουδήσαμε, αλλά προκοπή δεν είδαμε. Γευτήκαμε υποσχέσεις χωρίς αντίκρισμα. Γιατί αγαπητοί μου ένα σκουπισματάκι εδώ και ένα μπαλωματάκι εκεί, δεν αποτελούν σοβαρό έργο. Ακούσαμε λόγια παχιά, αλλά όσοι τα πίστεψαν το μετάνιωσαν. Ο δε αρχηγός της 5ετίας … πολιτικά «άοσμος», άβουλος, χωρίς μαχητική συνείδηση, χωρίς τσαγανό για διεκδίκηση. Απλά πραγματοποίησε επιτέλους ένα όνειρο ετών: να γίνει δήμαρχος στη θέση του δημάρχου. Άρα μπορεί να αποχωρήσει ευχαριστημένος αναπολώντας περασμένα μεγαλεία.

Και σκέφτομαι ξανά … «Μᾶς λείπει ἕνας ἀρχηγός».

Ποιος όμως θα είναι αυτός; Κάποιος καινούργιος; Και πως θα τον εμπιστευτούμε; Το ξέρουμε όλοι ότι τα λόγια προεκλογικά είναι τόσο ωραία που παίζει και να μην είναι αληθινά. Η ευκολία των υποσχέσεων και η πίστη σε αυτές μπορεί εντέλει να αποτελούν την μπανανόφλουδα που θα μας οδηγήσει πεσμένους στο δάπεδο. Μπορούμε βέβαια να το ρισκάρουμε και έχοντας λίγη έστω τύχη να βγούμε κερδισμένοι. Μπορεί να έχει την τύχη και τη ζέση του πρωτάρη και πράγματι να οδηγήσει την πόλη στην ανάπτυξη. Μια τέτοια απόφαση όμως φαντάζει too risky και ίσως λίγο επιπόλαιη.

Εξακολουθεί όμως να … «Μᾶς λείπει ἕνας ἀρχηγός».

Ποιος όμως θα είναι αυτός; Κάποιος και παλιός και καινούργιος; Παλιός στο χώρο, αλλά καινούργιος στο ρόλο; Με εμπειρία στα δημοτικά, αλλά όχι στην ηγεσία; Ομολογουμένως η παρουσία του είναι εντυπωσιακή. Χρησιμοποιεί την τελευταία λέξη της τεχνολογίας και δράσεις ξεχωριστές. Θα μπορούσε κάλλιστα να είναι η elite του πολιτιστικού χώρου ή ο top manager των δημοσίων σχέσεων και ο image maker του δήμου. Πάραυτα δεν σημαίνει ότι αποτελεί τον ιδανικό αρχηγό. Του λείπει αυτό το κάτι. Δεν βγάζει την αυτοπεποίθηση ότι μπορεί να υποστηρίξει το θεσμό του Δημάρχου. Αλήθεια προσέξατε κι εσείς ότι στις ομιλίες του βγάζει κάτι το αβέβαιο; Έναν κόμπο στο λαιμό να πούμε; Ή μήπως είναι η ιδέα μου; Εν προκειμένω μπορούμε να τον δοκιμάσουμε, να του προσφέρουμε τη Δημαρχία και να ευελπιστούμε ότι δεν θα αποτελέσει συνέχεια του προηγούμενου δημάρχου.

Αλλά ακόμα … «Μᾶς λείπει ἕνας ἀρχηγός».

Μας μένει λοιπόν ένας παλιός με καινούργια στοιχεία. Όχι πολύ παλιός, μόλις πριν από τον τωρινό, με σοβαρά δείγματα «γραφής». Τον ζήσαμε για σύντομο διάστημα, μόλις 3,5 χρόνια, μια κουτσουρεμένη θητεία και ξέρουμε τα θετικά και τα αρνητικά του. Γνωρίζουμε τι είναι ικανός να κάνει. Παρατηρούμε δε ότι στον ενδιάμεσο χρόνο έκανε την αυτοκριτική του, έκανε σημαντική προσπάθεια να αλλάξει πρώτα ο ίδιος και τα κατάφερε σε μεγάλο βαθμό. Είχε το θάρρος να ζητήσει συγνώμη για τα λάθη του, γεγονός που εκτιμήθηκε, με αποτέλεσμα να τον εμπιστευτούν άτομα της τοπικού πολιτικού χώρου, που ο καθένας ξεχωριστά έχει γράψει σημαντικό κεφάλαιο στην ιστορία της πόλης. Τον εμπιστεύτηκαν και νέοι άνθρωποι γιατί τους έδωσε το χώρο και την ελευθερία να πράξουν και να σχεδιάσουν τα δικά τους οράματα για την πόλη και τη γενιά τους. Έφτιαξε μια δυνατή ομάδα που εμπνέει σιγουριά και ασφάλεια. Μας παρουσίασε τα σχέδιά του με λεπτομέρειες. Άραγε μπορούμε να του δώσουμε μια ακόμα ευκαιρία; Εξάλλου δεν βγήκαμε και χαμένοι από την προηγούμενη φορά. Μπορεί να έσπασαν κάποια αυγά, ομελέτα όμως έγινε.

Οπότε επιμένω πως … «Μᾶς λείπει ἕνας ἀρχηγός».

Αγαπητοί συνδημότες, ειλικρινά, δεν νομίζω ότι έχουμε περιθώριο για δοκιμές και για παιχνίδια. Το τρένο της αυτοδιοίκησης τρέχει με ταχύτητα φωτός και δυστυχώς έχουμε μείνει πολύ πίσω. Χρειαζόμαστε όχι απλά έναν δήμαρχο, αλλά έναν αρχηγό. Δεν έχουμε περιθώρια να κινηθούμε κομματικά ή φιλικά. Οφείλουμε στον εαυτό μας και στις μελλοντικές γενιές να ψηφίσουμε ορθολογικά και υπεύθυνα. Στις προηγούμενες εκλογές άκουσα από πολλούς τη φράση « ψήφισα τον ….. γιατί είναι καλό παιδί»!!! Κυρίες και κύριοι λυπάμαι που θα σας το χαλάσω, αλλά, όπως και να το κάνουμε στις εκλογές δεν ψηφίζουμε καλά ή κακά παιδιά. Ψηφίζουμε ανθρώπους σοβαρούς, υπεύθυνους που θα θέσουμε στα χέρια τους την καθημερινότητά μας.

Αγαπητοί συνδημότες επιτέλους πρέπει … «Νά βρούμε ἕναν ἀρχηγό»!