ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΕΣ ΜΕΘΟΔΕΥΣΕΙΣ καταγγέλλει ο Σύλλογος Γονέων Παιδικών Σταθμών

Αγία Παρασκευή, 4 Μαΐου 2018

Με ομόφωνη απόφασή του ο  Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων Παιδικών και Βρεφονηπιακών σταθμών Δήμου Αγίας Παρασκευής  απευθύνεται προς τους εργαζόμενους και άνεργους γονείς του Δήμου μας, προς τις οικογένειες που τα παιδιά τους φιλοξενήθηκαν, ή επιδιώκουν να φιλοξενηθούν στους σταθμούς της πόλης μας. Πολύ περισσότερο απευθύνεται προς τους γονείς που τα παιδιά τους αποκλείστηκαν από τη φοίτηση στους βρεφονηπιακούς σταθμούς  τα προηγούμενα έτη και τώρα θα αναζητήσουν εκ νέου μία θέση φιλοξενίας.

Θέλουμε να καταγγείλουμε την απαράδεκτη προσπάθεια της Διοίκησης του Νομικού Προσωπικού των Παιδικών Σταθμών  να αποτραπεί η οργανωμένη συζήτηση των γονιών πάνω στις προτάσεις για τους νέους όρους φιλοξενίας, το ύψος και τον τρόπο καταβολής των τροφείων.

Συγκεκριμένα:

Ο σύλλογος Γονέων και κηδεμόνων με έγγραφη πρωτοκολλημένη  και ανακοινωμένη σε όλα τα μέλη του Δ.Σ της ΠΑΙΣΔΑΠ αίτηση ζήτησε να αποσταλούν οι προτάσεις του Νομικού Προσώπου για τους όρους φιλοξενίας για το έτος 2018-2019 τουλάχιστον 5 ημέρες νωρίτερα πριν τη συζήτηση  τους στην ειδική συνεδρίαση της ΠΑΙΣΔΑΠ. Στην έγγραφη αίτησή μας αναφέραμε πως ο λόγος ήταν ότι επιθυμούσαμε την πραγματοποίηση γενικής συνέλευσης του συλλόγου προκειμένου να εκφραστεί γνώμη και άποψη, να υπάρχει απόφαση πάνω στους προτεινόμενους από τη Διοίκηση όρους. Επιδίωξή μας ήταν   να καταθέσουν οι γονείς  σκέψεις, προβληματισμούς, θετικά αλλά και δυσλειτουργίες σε σχέση με τους όρους φιλοξενίας. Την πρόθεσή μας αυτή ενίσχυε η επαναλαμβανόμενη κατά τη διάρκεια του έτους δυσαρέσκεια από γονείς σε σχέση με το ύψος των τροφείων, την προπληρωμή του Ιούλη καθώς και σε σχέση με άλλα ζητήματα.

Την Τετάρτη στις 2 Μάη απευθυνθήκαμε προς τη Διευθύντρια των παιδικών σταθμών προκειμένου να λάβουμε άδεια για την πραγματοποίηση της συνέλευσης σε  αίθουσα  παιδικού σταθμού.  Ανανεώσαμε το τηλεφωνικό μας ραντεβού για την επόμενη μέρα προκειμένου να μας δοθεί η έγκριση.

Αντί της έγκρισης όμως, την επόμενη μέρα τηλεφωνικά και λίγο αργότερα και γραπτώς ενημερωθήκαμε πως ακριβώς την ημέρα και την ώρα που είχαμε ορίσει για γενική συνέλευση του συλλόγου, θα πραγματοποιηθεί η συνεδρίαση του Δ.Σ της ΠΑΙΣΔΑΠ που θα ψηφίσει τους όρους φιλοξενίας. Άμεσα με έγγραφη επιστολή αιτηθήκαμε την αναβολή της συζήτησης για μία έστω μέρα. Στο αίτημα αυτό δε λάβαμε καμία απάντηση.

Όπως προκύπτει από τα γεγονότα φαίνεται ότι η Διοίκηση της ΠΑΙΣΔΑΠ, όχι μόνο αγνοεί τα αιτήματα του συλλόγου, αλλά επιδιώκει να αποτρέψει με όποιο τρόπο περνάει από το χέρι της την  πραγματοποίηση της γενικής συνέλευσης.

Μεγάλη ευθύνη έχει και η Διοίκηση του Δήμου, όχι μόνο γιατί στο Νομικό Πρόσωπο συμμετέχουν στελέχη της, αλλά και γιατί δεν έχει  εγκρίνει σε συνεδρίασή του Δημοτικού Συμβουλίου τη νέα εκπροσώπηση του συλλόγου γονέων στο Νομικό Πρόσωπο των Παιδικών Σταθμών -αν και όπως μας δήλωσε η πρόεδρος του Νομικού Προσώπου,  η ίδια έχει καταθέσει την αίτηση-  επιδιώκοντας την απαξίωση ή ίσως και τον αποκλεισμό της φωνής του συλλόγου. Είναι λογικό από μεριάς τους να μη θέλουν εμπόδια στην προσπάθεια παραπέρα ανταποδοτικής λειτουργίας των παιδικών σταθμών που θα έπρεπε να είναι δικαίωμα για όλα τα παιδιά στα πλαίσια της προσχολικής αγωγής. Είναι αναμενόμενο ιδιαίτερα την περίοδο που η κατεύθυνση  της ανταποδοτικότητας ενισχύεται ακόμα περισσότερο να επιδιώκουν “σιγήν ιχθύος”.

Τέτοιου είδους προσπάθειες πέσαν και παλιότερα στο κενό. Θα πέσουν ξανά.

Ο σύλλογος γονέων θα πάρει μέρος στη συνεδρίαση του Νομικού Προσώπου μεταφέροντας τις συλλογικά από το Δ.Σ αποφασισμένες απόψεις μας, θα πάρει μέρος και στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου όταν θα συζητιέται το αντίστοιχο θέμα καταθέτοντας προτάσεις. Καλούμε  και όλους τους γονείς να παρευρεθούν.

 

Το Δ.Σ. του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων