«Ο κ. Σταθόπουλος παρακολουθεί από την… εξέδρα την επιχείρηση αποδόμησης της αυτοδιοίκησης»

Η συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο Αγίας Παρασκευής την Πέμπτη 17/5/2018 για το σχέδιο νόμου «Κλεισθένης Ι» δυστυχώς επιβεβαίωσε αυτό που έχουμε επισημάνει εδώ και καιρό, ότι η διοίκηση του δημάρχου Γ. Σταθόπουλου έχει υποστεί ιδεολογική αφωνία, προκειμένου να μην χάσει τον ρόλο του «καλού παιδιού» του ΣΥΡΙΖΑ.

Έτσι, η διοίκηση, μετά τις πιέσεις της μειοψηφίας, έφερε στο Σώμα το θέμα των αλλαγών που προωθούνται στην αυτοδιοίκηση, χωρίς διάθεση να λάβει συγκεκριμένη απόφαση και βέβαια, χωρίς καμιά συγκεκριμένη πρόταση από πλευράς της. Ακριβώς όπως κάνει ο δήμαρχος σε κάθε παρουσία του στα συνέδρια της ΚΕΔΕ, όπου δεν τον έχουμε ακούσει ποτέ να διατυπώνει την άποψή του για όσα απασχολούν τον αυτοδιοικητικό χώρο.

Αυτό που κατάφερε, για άλλη μια φορά, η διοίκηση του Γ. Σταθόπουλου είναι να κρατήσει τον Δήμο σε απομόνωση, μακριά από τους αγώνες που δίνει το συλλογικό όργανο της Αυτοδιοίκησης, η ΚΕΔΕ. Φυσικό επόμενο από μια παράταξη που, από τη στιγμή που ανέλαβε τη διοίκηση, έχει ξεχάσει τη λέξη διεκδίκηση.

Ευτυχώς που η πλειοψηφία των Δήμων δεν ακολούθησε αυτή την τακτική. Ευτυχώς που υπάρχουν ακόμη αιρετοί οι οποίοι αγωνίζονται να αποτρέψουν τα όσα καταστροφικά για την αυτοδιοίκηση προσπαθεί να φέρει ο «Κλεισθένης Ι». Ένα σχέδιο νόμου που όχι μόνο δεν βελτιώνει τις όποιες αστοχίες υπήρχαν στην προηγούμενη αυτοδιοικητική μεταρρύθμιση του «Καλλικράτη», αλλά έρχεται να προσθέσει και νέες δυσκολίες στον τρόπο λειτουργίας των Δήμων. Χωρίς να εισαγάγει κάποια τομή στην αυτοδιοίκηση, χωρίς να επιχειρεί κάποια μεταρρύθμιση, το μόνο που κάνει ο «Κλεισθένης Ι» είναι να επιβάλλει ένα «νόθο» εκλογικό σύστημα στις αυτοδιοικητικές εκλογές, το οποίο την πρώτη Κυριακή θα εκλέγει δημοτικούς συμβούλους με απλή αναλογική και τη δεύτερη Κυριακή δημάρχους με πλειοψηφικό σύστημα και αφού θα έχουν προηγηθεί οι απαραίτητες συνδιαλλαγές, συνήθως «κάτω από το τραπέζι».

Απέναντι σε όλα αυτά η δημοτική αρχή το μόνο που βρήκε να κάνει ήταν να επιπλήξει τη μειοψηφία ότι δεν έχει προτάσεις(!) και ότι δεν διαθέτει κουλτούρα συναινέσεων, την οποία βεβαίως ο κ. Σταθόπουλος και τα μέλη της διοίκησής του «ανακάλυψαν» από τη στιγμή που έχασαν την πλειοψηφία στο Δημοτικό Συμβούλιο…

Ας ελπίσουμε ότι, έστω και χωρίς την Αγία Παρασκευή, η αυτοδιοίκηση θα καταφέρει να δώσει με επιτυχία των αγώνα κατά του «Κλεισθένη Ι», που απειλεί να την καταστήσει οριστικά τοπική διοίκηση, η οποία θα λειτουργεί μόνο κάτω από την αυστηρή κηδεμονία τη κεντρικής εξουσίας.

 

Γιάννης Μυλωνακης

Ανεξάρτητος Δημοτικός Σύμβουλος