Μεγάλη η συμμετοχή μαθητών, γονέων & εκπαιδευτικών στην εκδήλωση της Επιτροπής Ειρήνης

Με τη συμμετοχή δεκάδων μαθητών και γονέων και εκπαιδευτικών πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση της Επιτροπής Ειρήνης Αγίας Παρασκευής την Κυριακή 20 Μάη 2018, στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Αγίας Παρασκευής.

Το αντικείμενο της εκδήλωσης ήταν η παρουσίαση των έργων μαθητών της περιοχής, στο πλαίσιο της πανελλαδικής δράσης της ΕΕΔΥΕ για το 2018 με θέμα «Μια εικόνα, τρία ερωτήματα: Γιατί γίνονται οι πόλεμοι; Γιατί ξεριζώνονται εκατομμύρια άνθρωποι από τις εστίες τους; Γιατί να σκοτώνονται οι λαοί για τ’ αφέντη το φαΐ;».

Οι μαθητές από 11 σχολεία της Αγίας Παρασκευής (7 Δημοτικά, 2 Γυμνάσια και 2 Λύκεια) ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της Επιτροπής Ειρήνης, έδωσαν ποικίλες δημιουργίες, γεμάτες φαντασία και πρωτοτυπία, κάποιες από τις οποίες παρουσίασαν οι ίδιοι οι μαθητές στο χώρο της εκδήλωσης.

Εκ μέρους της Επιτροπής Ειρήνης, ο Ορέστης Μπορμπότης τόνισε: «Στη φετινή μας καμπάνια θέλουμε να ευαισθητοποιήσουμε τους μαθητές, για τα αίτια του πολέμου, να αναδείξουμε ποια είναι η πραγματική ρίζα του. Και στο σχολείο μαθαίνουν για τον πόλεμο, αλλά σε κανένα σχολικό βιβλίο δεν φαίνεται ποιος πραγματικά φταίει. Φταίει ο κακός χαρακτήρας των ανθρώπων, ένας τρελός που αποφάσισε να ρίξει μερικές βόμβες ή στην καλύτερη γίνονται για τα πετρέλαια.

Εμείς καλέσαμε τα παιδιά να δούνε στα μάτια το μικρό παιδί της φωτογραφίας και να απαντήσουν σε τρία ερωτήματα που δημιουργούνται αμέσως. “Γιατί γίνονται οι πόλεμοι;  Γιατί ξεριζώνονται εκατομμύρια άνθρωποι από τις εστίες τους;  Γιατί να σκοτώνονται οι λαοί για τ’ αφέντη το φαΐ;”. Οι μαθητές μέσα από τα έργα τους, που εκθέτουμε σήμερα, έδωσαν τη δική τους απάντηση, έδειξαν τι πιστεύουν για τον πόλεμο και ποιες είναι οι αιτίες πίσω από αυτόν.

Η ΕΕΔΥΕ, 63 χρόνια τώρα, δίνει ξεκάθαρες απαντήσεις για τις αιτίες του πολέμου, αποκαλύπτοντας την αλήθεια. Δεν λέει απλά “φταίει ο πόλεμος”. Δείχνει πίσω απ’ αυτόν, τα εργαστήρια που τον προετοιμάζουν, τα κεφάλαια που τον χρηματοδοτούν, τα κεφάλια των αστών που τον σχεδιάζουν, τις κυβερνήσεις-υπηρέτες τους που τον διευθύνουν. Τεράστιες επιχειρήσεις -εμείς τους λέμε μονοπωλιακούς ομίλους- σπρώχνονται για να προλάβουν: Ποιος πρώτος θα βάλει στο χέρι τα πετρέλαια, το φυσικό αέριο, το χρυσό και τα διαμάντια, τα περάσματα, τα λιμάνια και τους δρόμους που μεταφέρονται αμέτρητα κάθε μέρα εμπορεύματα σ’ όλη τη Γη».

Στην εκδήλωση παρευρέθηκε και ενίσχυσε με την παρουσία του και τα τραγούδια του ο μουσικοσυνθέτης Μανώλης Ανδρουλιδάκης.

Στο τέλος της εκδήλωσης έγινε απονομή αναμνηστικών σε όλα τα παιδιά που πήραν μέρος.