Διαφωνούν ΚΕΔΕ και Περιφερειάρχες, ενστάσεις διατυπώνουν για τον “Κλεισθένη Ι”

Ενστάσεις διατυπώνουν εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στο νομοσχέδιο που φέρνει αλλαγές στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές.

Την έντονη διαφωνία τους με το νομοσχέδιο «Κλεισθένης Ι» που καθιερώνει την απλή αναλογική στις δημοτικές- περιφερειακές εκλογές, εξέφρασε η πλειονότητα των εκπροσώπων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης που είχε κληθεί στη Βουλή.

Στη συζήτηση του νομοσχεδίου στην αρμόδια Επιτροπή τόσο ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γιώργος Πατούλης, όσο και πρόεδρος της ΕΝΠΕ Κώστας Αγοραστός έκρουσαν τον κώδωνα του κινδύνου για το ενδεχόμενο ακυβερνησίας. «Ο  Κλεισθένης είναι ένα νομοσχέδιο που θα οδηγήσει τους δήμους σε ακυβερνησία, θα διαλύσει τη λειτουργία των υπηρεσιών και θα επιβαρύνει τους πολίτες», είπε ο κ. Πατούλης, κάνοντας λόγο για νομοσχέδιο «έκτρωμα» που οδηγεί σε «παράνοια».

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο πρόεδρος της ΕΝΠΕ Κώστας Αγοραστός. «Η Τοπική Αυτοδιοίκηση δεν έχει χρώμα, δεν έχει κόμμα, έχει μία και μόνο αποστολή, την αποστολή της αρχής της αποτελεσματικότητας και στο νομοσχέδιο αυτό δεν τηρείται», υποστήριξε και επεσήμανε τον κίνδυνο να οδηγηθούν σε ακυβερνησία οι δήμοι.

Θετικοί εμφανίστηκαν εκπρόσωποι μικρών δήμων και νησιών, διατυπώνοντας ωστόσο, προτάσεις για βελτιώσεις σε επιμέρους άρθρα.

Από τη συζήτηση δεν έλειψαν οι καυγάδες. Η «απαίτηση» του Γιώργου Πατούλη για χρήματα και προσωπικό στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, ανέβασε το πολιτικό θερμόμετρο. Ο υπουργός Εσωτερικών τον κάλεσε να πάρει θέση στην αναλογία 5-1 στις προσλήψεις στους δήμους, που -όπως είπε- είναι θέση του Κυριάκου Μητσοτάκη. Κατηγόρησε δε, τον κ. Πατούλη ότι ως πρόεδρος της ΚΕΔΕ χρησιμοποιεί τα χρήματα των δήμων για να οργανώσει αντικυβερνητική προπαγάνδα κατά του Κλεισθένη ύψους 300.000 ευρώ.

«Είστε λαϊκιστής κύριε υπουργέ, ντροπή σας…», φώναζε ο Γιώργος Πατούλης με τον Πάνο Σκουρλέτη να απαντά ότι η Βουλή δεν είναι δημοτικό συμβούλιο του Δήμου Αμαρουσίου και πως θα έπρεπε να σέβεται τον χώρο που βρίσκεται. «Κάνεις προεκλογική εκστρατεία με τα λεφτά του Δήμου, κάνεις προσωπική προπαγάνδα», συνέχισε ο υπουργός Εσωτερικών. Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ ανέφερε πως ούτε το 1 προς 1 που προτείνει η κυβέρνηση για  προσλήψεις φτάνει στους δήμους.

Πηγή: ant1news.gr