Ζορμπάς: “ποιός ενθυλάκωσε τα χρήματα;” – Και η Διοίκηση απάντησε … (VD)

Γράφει η Λένα Μαρκή

Μετά από ώρες έντασης και αντεγκλήσεων καταλήξαν σε μια απάντηση που μάλλον δημιουργεί περισσότερα προβλήματα από αυτά που περίμεναν να λύσει.

Όλα ξεκίνησαν με μια ερώτηση του επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης Βασίλη Ζορμπά, κατά τη συζήτηση του 1ου θέματος Η.Δ. στο δημοτικό συμβούλιο σχετικά με την έγκριση 4ης και 5ης αναμόρφωσης ΠΑΟΔΑΠ προϋπολογισμού 2018. Απευθυνόμενος στον πρόεδρο του ΠΑΟΔΑΠ Σωτήρη Παπαμιχαήλ ρώτησε «τα χρήματα από τις διαφημίσεις του περσινού κινηματογράφου ποιος τα «ενθυλάκωσε»; Ή τους τα δώσαμε τσάμπα και διαφημίζονταν εκεί;».

Ο πρόεδρος του ΠΑΟΔΑΠ αρνήθηκε να απαντήσει στην «εκτός θέματος ερώτηση» του κ. Ζορμπά και εκείνος στράφηκε προς τον Δήμαρχο Γιάννη Σταθόπουλο ρωτώντας τον αν τον προβληματίζει που εδώ κι ένα χρόνο δεν έχει απαντήσει ο κ. Παπαμιχαήλ εάν κάποιος «ενθυλάκωσε» τα χρήματα των διαφημίσεων του κινηματογράφου. Προσθέτοντας ότι θα εγκαλέσει με τα ονόματά τους τους διαφημιζόμενους να απαντήσουν σε ποιόν έδωσαν τα χρήματα ή αν τα οφείλουν στο Δήμο.

Θα απαντήσει ο πρόεδρος, είπε ο Δήμαρχος.

Στη συζήτηση συμμετείχε και ο ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος Κώστας Τσιαμπάς δηλώνοντας ότι εδώ και ένα χρόνο έχει ζητήσει να του δώσουν τα οικονομικά στοιχεία του κινηματογράφου του 2017 και αφού δεν του τα έδωσαν απευθύνθηκε εγγράφως στο Δήμαρχο και μάλιστα δις.  «Γιατί να μην περάσει από το μυαλό μου ότι πράγματι υπήρχαν έσοδα και κάπου πήγανε. Έχω κάνει 10 έγγραφα και το έχω πει και στο Δ.Σ.. Τι άλλο πρέπει να κάνω;», ρώτησε.

Στην επιμονή τους αυτή ο κ. Παπαμιχαήλ ενημέρωσε πως οι δαπάνες όλων των κωδικών του προϋπολογισμού είναι δημοσιευμένες στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ και εμπεριέχονται στο θέμα της ημερήσιας διάταξης. Όλες δε οι απαντήσεις βρίσκονται στους ταμιακούς απολογισμούς του Οργανισμού. Μου θυμίζει αυτό που λένε «κάλεσέ τον στο γάμο σου να σου πει και του χρόνου» δεν βρήκα τίποτα, πουθενά δεν φαίνεται στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ «έσοδα από διαφήμιση», απάντησε ο κ. Τσιαμπάς.

Και αν νομίζετε ότι το ζήτημα έληξε εκεί με την ψήφιση του θέματος κάνετε μεγάλο λάθος, γιατί τα πράγματα αγρίεψαν πραγματικά στη συζήτηση του 3ου θέματος για την έγκριση ταμειακού απολογισμού του ΠΑΟΔΑΠ οικονομικού έτους 2015.

Ζορμπάς, Παπαμιχαήλ και Σταθόπουλος είχαν την τιμητική τους, με τον Ανδρέα Γκιζιώτη να φτάνει στα όριά του.

Ο Βασίλης Ζορμπάς επέμενε στο προαναφερθέν ερώτημα, αναφέροντας ονομαστικά όλους τους επιχειρηματίες που διαφημίστηκαν γύρω από την οθόνη του κινηματογράφου και απαίτησε απαντήσεις από το Δήμαρχο αφού, όπως είπε, ο πρόεδρος δεν απαντάει ποτέ. Επέμενε να μάθει τι έγιναν τα χρήματα, εισπράχθηκαν ή όχι και αν ναι από ποιόν. Το σίγουρο είναι ότι το Δ.Σ. του ΠΑΟΔΑΠ είχε αποφασίσει οι διαφημιζόμενοι και η καντίνα που στήθηκε στο χώρο να καταβάλουν αντίτιμο. Δεν μπορεί, συμπλήρωσε, άνθρωποι της πόλης αξιοσέβαστοι, οι οποίοι έχουν προσφέρει κατ’ επανάληψη στην πόλη χιλιάδες ευρώ, να εκτίθενται απέναντι στο Δήμο και να χρωστάνε 2-3 κατοστάρικα. Και δεν μπορεί ο πρόεδρος να τον ρωτάμε εδώ κι δύο χρόνια και να λέει θα δούμε και θα τα βεβαιώσω. Έχουν δώσει τα χρήματα οι άνθρωποι και το επιβεβαίωσε με τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με διαφημιζόμενο.

Επί τη ευκαιρία πιάσανε και το ζήτημα της καντίνας, όπου ο κ. Σταθόπουλος φανερά ευχαριστημένος δήλωσε ότι ο ιδιοκτήτης της καντίνας πλήρωσε σε είδος και όπως συμπλήρωσε ο κ. Παπαμιχαήλ το 2015 και το 2016 πρόσφερε φαγητό στις θεατρικές ομάδες. Όπως προέκυψε από όσα λέχθηκαν, η συμφωνία ήταν προφορική και πρόχειρη, χωρίς απόφαση του Δ.Σ. και μάλιστα σύμφωνα με τον κ. Παπαμιχαήλ στο τέλος θα εξετάζονταν ποιος οφείλει σε ποιόν μεταξύ ΠΑΟΔΑΠ και καντίνας!!! Τόνισε δε ότι το φυλλάδιο του κινηματογράφου εκδόθηκε για δύο χρονιές δωρεάν μέσω των διαφημίσεων. Ήταν δε καθησυχαστικός πως όσοι οφείλουν τα χρήματα θα βεβαιωθούν κανονικά αν δεν έχουν εισπραχθεί.

Ο Δήμαρχος όμως αφού μάλλον κουράστηκε να περιμένει τον πρόεδρο να απαντήσει και να δώσει εξηγήσεις, αποφάσισε να πιέσει και να ξεκαθαρίσει την κατάσταση. Ακολούθησε λοιπόν ο εξής διάλογος:

 

Δήμαρχος: πρόεδρε μισό λεπτό, δεν μπορεί να μην έχουμε γνώση ποιοι δεν έχουνε πληρώσει και θα τους βεβαιωθούν, εσύ πρέπει να το ξέρεις αφού έχει ερωτηθεί τόσες φορές, πρέπει να απαντήσουμε με σαφήνεια. Πρέπει να απαντήσεις εσύ.

Παπαμιχαήλ: η Υπηρεσία πρώτα (σ.σ. Ταμειακή)

Δήμαρχος: η Υπηρεσία πρώτα, αλλά εσύ προΐστασαι της υπηρεσίας, είσαι πρόεδρος. Αυτό πρέπει να λήξει γιατί δεν δέχομαι να αιωρούνται σε καμία περίπτωση υπόνοιες.

 

Μην αντέχοντας άλλο ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης, Ανδρέας Γκιζιώτης, απευθύνθηκε στο Δήμαρχο λέγοντας πως πρόκειται για σοβαρά ζητήματα και δεν απαντούν εδώ και ένα χρόνο. Υπάρχει μια σνομπ αντιμετώπιση του συμβουλίου. Συνεχίζοντας ο κ. Γκιζιώτης είπε πως ο κ. Παπαμιχαήλ είναι ανάξιος να διοικεί τον ΠΑΟΔΑΠ, δεν μπορεί. «Δήμαρχε εδώ υπάρχουν σοβαρά ζητήματα κι εσύ δεν απαντάς;» συνέχισε. «Σε κρατάει από κάπου ο Παπαμιχαήλ; Μα είναι τρομερό, πραγματικά εντυπωσιακό. Ρωτάνε δημοτικοί σύμβουλοι που ψηφίζουν και αναλαμβάνουν ευθύνες και τους απαντάει θα δω και θα σου πω και εσύ κάθεσαι και ακούς; Εσείς το δέχεστε αυτό; (σ.σ. οι σύμβουλοι της συμπολίτευσης) Κατηγορούν ότι κάποιος πήρε λεφτά και δεν απαντάς;». Φτάνοντας στα όρια του δήλωσε «Βαρέθηκα δεν θέλω να ακούσω καμιά απάντηση.»

Ο Δήμαρχος άρχισε να αντιλαμβάνεται πλέον ότι δεν υπάρχουν πια περιθώρια ανοχής, ούτε χρόνου, ώστε να περιμένουν να το ερευνήσει ο πρόεδρος του ΠΑΟΔΑΠ, όπως δήλωνε συνεχώς.

Και αφού λοιπόν άκρη δεν βγάζανε, τσουπ έρχεται η ερώτηση από το Δήμαρχο προς τον πρόεδρο αν τα χρήματα από τις διαφημίσεις τα εισέπραξε ο ΠΑΟΔΑΠ ή ο έχων αναλάβει τη διαφημιστική προβολή. Μετά από επανάληψη της ερώτησης ο κ. Παπαμιχαήλ έσπευσε να απαντήσει: «ακριβώς το δεύτερο». Μέσω ενδιάμεσου φορέα έχει γίνει η καταβολή.

 

Σοβαρότατα ζητήματα προκύπτουν από αυτή τη συνεδρίαση:

Όταν κατηγορούν κάποιον ή την υπηρεσία που δραστηριοποιείται αυτός για «ενθυλάκωση» χρημάτων και μάλιστα επιμένουν για μεγάλο χρονικό διάστημα, τι ποιο λογικό να απομακρύνει τη σκιά από πάνω του παρουσιάζοντας στοιχεία και αποδείξεις και να βρεθεί σε θέση υπεροχής. Κάτι που επί ένα χρόνο δεν βλέπουμε να συμβαίνει εκ μέρους του προέδρου του ΠΑΟΔΑΠ. Άραγε δεν αντιλαμβάνεται ότι είναι εις βάρος του και ότι δημιουργούνται περίεργες εντυπώσεις με το να σιωπά και να το παίζει υπεράνω;

Η διοικούσα παράταξη «Νίκη των Πολιτών» κατηγορούσε τους προηγούμενους Δημάρχους, γιατί λειτουργούσαν με «ενδιάμεσους φορείς» τον δημοτικό κινηματογράφο και οδηγήθηκε στη δημιουργία μιας ταινιοθήκης με δωρεάν είσοδο θεωρητικά χωρίς «ενδιάμεσους». Πως λοιπόν βρέθηκε ενδιάμεσος, που μάλιστα πιθανόν να εισπράττει τα χρήματα από τις διαφημίσεις, χωρίς να ελέγχεται από τον Οργανισμό; Τι πάει να πει «βγήκε το φυλλάδιο του κινηματογράφου δωρεάν»; Αν το σκεφτείτε εις βάθος μπορεί και να ζημιώνεται το Νομικό Πρόσωπο από την συμφωνία αυτή. Ο «ενδιάμεσος» εισπράττει από τις διαφημίσεις χρήματα – που θα εισέπραττε ο ΠΑΟΔΑΠ – και υλοποιεί το φυλλάδιο. Από τη στιγμή που δεν έχουμε οικονομικά στοιχεία, δεν μπορούμε να είμαστε βέβαιοι, ότι δεν ζημιώνεται ο Οργανισμός αν σκεφτούμε ότι θα μπορούσε να εισπράττει εκείνος τα χρήματα και να δίνει ένα μέρος αυτών για το φυλλάδιο …

Θα μου πείτε ότι τα εισπράττει για λογαριασμό του ΠΑΟΔΑΠ. Τότε γιατί δεν φαίνεται να έχουν αποδοθεί; Και γιατί ο πρόεδρος καθυστερεί τον έλεγχο περί των εισπράξεων ή όχι από τις διαφημίσεις, παρά τις οχλήσεις που δέχεται επί ένα χρόνο;

Στην κυριολεξία τέτοιο μπέρδεμα δεν ματάγινε …

Ευτυχώς που αποφάσισε ο Δήμαρχος να ασχοληθεί για να βρεθεί η άκρη του κουβαριού! Μήπως μου φάνηκε ή έδωσε έτοιμη την απάντηση στον πρόεδρο του ΠΑΟΔΑΠ; Εκ πρώτης όψεως  με προβλημάτισε η στάση του κ. Σταθόπουλου που αποφάσισε να «στριμώξει» τον κ. Παπαμιχαήλ για να δώσει μια σαφή απάντηση, κερδίζοντας ο ίδιος τις θετικές εντυπώσεις. Όμως, με ψυχραιμότερη παρακολούθηση του βιντέου έχω την εντύπωση ότι στην ουσία του εκμαίευσε την απάντηση, βγάζοντάς τον από τη δύσκολη θέση.

Σασπένς και κατά την ψηφοφορία, όπου ο κ. Σιδέρης απείχε και ο κ. Γκιζιώτης παρακάλεσε το ΝΑΙ ή το ΟΧΙ να το λένε οι σύμβουλοι και όχι ο πρόεδρος! Οι σύμβουλοι της συμπολίτευσης από την άλλη ακολουθούν αβλεπή την πορεία της παράταξης όποια κι αν είναι αυτή. Δείχνουν να πιστεύουν ότι η αξία της καρέκλας είναι η πεμπτουσία της ζωής και την απολαμβάνουν με όποιο κόστος για την πόλη και τους κατοίκους. Μου είναι δύσκολο να εξηγήσω πως άνθρωποι μορφωμένοι, με σημαντική διαδρομή στην πόλη, αφήνονται να άγονται και να αποφασίζουν άλλοι γι’ αυτούς. Πολιτική βούληση μηδέν;

Τελικά θα συμφωνήσω με τον κ. Παπαμιχαήλ πως έρχονται οι εκλογές του 2019 και ο κόσμος που θυμάται τα πάντα θα αποδώσει τα του Καίσαρος τω Καίσαρι.

Συμπέρασμα:

Χρειάστηκαν τρία θέματα του ΠΑΟΔΑΠ στο δημοτικό συμβούλιο, πολύτιμα λεπτά της ώρας με αόριστες κουβέντες και απαντήσεις, για να λάβουμε την απάντηση, ότι κάποιος ενδιάμεσος φορέας ανέλαβε να εισπράξει το αντίτιμο των διαφημίσεων που υπήρχαν στον δημοτικό κινηματογράφο κατά τη διάρκεια της λειτουργίας του το καλοκαίρι του 2017. Από αυτά τα χρήματα εκδόθηκαν δωρεάν τα φυλλάδια, δεν ξέρουμε ποια είναι τα ποσά που εισπράχθηκαν και επομένως δεν γνωρίζουμε αν κάποια ποσά από αυτά – γιατί σύμφωνα με άμεσες πληροφορίες του aparaskevi-images.gr οι διαφημιζόμενοι πλήρωσαν και μάλιστα σεβαστά ποσά – μπήκαν στο ταμείο του Οργανισμού ως όφειλαν, αφού ο πρόεδρός του δεν έχει προχωρήσει ακόμα (ένα χρόνο μετά) στον απαιτούμενο έλεγχο παρά τις προφορικές και γραπτές οχλήσεις της αντιπολίτευσης.

Δηλαδή στην ουσία … απάντηση ΔΕΝ πήραμε!!!

Να δείτε που στο τέλος ο «δωρεάν» δημοτικός κινηματογράφος του Δημάρχου κ. Σταθόπουλου θα μας κοστίσει ο κούκος αηδόνι. Κατά τα φαινόμενα αυτή η ΣΥΡΙΖΑία Διοίκηση μάλλον δεν υπολογίζει καθόλου «το ματωμένο ευρώ του δημότη» … (όπως το χαρακτήρισε παλαιότερα ο Αντιδήμαρχος κ. Παπαγεωργίου).

 

Θέμα Η.Δ. 1ο

και η συνέχεια στο 3ο Θέμα Η.Δ.

Πηγή video: LocalTV