Τα πρώτα ονόματα των «γαλάζιων» αυτοδιοικητικών υποψηφίων για το Κοινοβούλιο

Με το βλέμμα στραμμένο στις εκλογές, στο κεντρικό επιτελείο της Ν.Δ. γράφουν και σβήνουν ονόματα έμπειρων αυτοδιοικητικών στελεχών και μη, που προσδοκούν ή ήδη προβλέπεται να συμμετάσχουν στα «γαλάζια» ψηφοδέλτια για την κεντρική πολιτική σκηνή.

Με την καθοριστική συμβολή του ίδιου του προέδρου της Ν.Δ., Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος έχει διαμηνύσει σε όλους τους τόνους ότι επιθυμεί τη ριζική ανανέωση στα ψηφοδέλτια, ήδη είναι έτοιμες οι πρώτες λίστες με τα ονόματα που έχουν φτάσει στα χέρια του και αναμένεται η τελική του έγκριση.

Στο Μοσχάτο μελετούν προσεκτικά όλα τα ονόματα που βρίσκονται στο τραπέζι των συζητήσεων, όπου σημαντικό ποσοστό κατέχουν «γαλάζιοι» αυτοδιοικητικοί που έχουν πάρει την τελική απόφαση να εμπλακούν στη «μάχη» του σταυρού για το επόμενο Κοινοβούλιο. Πολλοί απ’ αυτούς συσσωρεύονται στη Β’ Αθήνας με δεδομένο μάλιστα ότι αυτή δεν θα είναι ενιαία, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται πολιτικές προσδοκίες στη βάση των νέων συσχετισμών που διαμορφώνονται.

Ετσι, σε «αγώνα δρόμου» επιδίδονται παλαιότεροι αλλά και νέοι υποψήφιοι προκειμένου να εξασφαλίσουν μία θέση στα «γαλάζια» ψηφοδέλτια, ενώ δεν λείπουν και οι εσωτερικές προστριβές. Αυτό που τονίζουν από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι ότι η αποφασιστικότητα του Κυριάκου Μητσοτάκη να «κόψει» τους γόνους και τους αυτοαποκαλούμενους πολιτευτές είναι χαρακτηριστική της πρόθεσής του να φέρει την περιβόητη ανανέωση στη νέα Κοινοβουλευτική Ομάδα της Ν.Δ. που θα προκύψει από τις εκλογές.

Στη Β’ Αθήνας, εκτός από τους παραδοσιακά «ισχυρούς» βουλευτές, υπάρχουν οι πρωτοεμφανιζόμενοι στο πολιτικό προσκήνιο που προέρχονται από την Τοπική Αυτοδιοίκηση, καθώς και αυτοί που επιζητούν να μεταπηδήσουν από τον κομματικό μηχανισμό στα «γαλάζια» ψηφοδέλτια. Ανάμεσα σε αυτούς, οι οποίοι, όπως όλα δείχνουν, θα επιλέξουν έναν από τους τρεις τομείς που προέκυψαν από την κατάτμηση της μεγαλύτερης εκλογικής περιφέρειας της χώρας, θα είναι ο πρώην δήμαρχος Μελισσίων και αν. γραμματέας Προγράμματος της Ν.Δ., Μανώλης Γραφάκος, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Καλλιθέας και γραμματέας Τοπικής Αυτοδιοίκησης της Ν.Δ., Τάσος Γαϊτάνης, ο πρώην υποψήφιος δήμαρχος Μοσχάτου και νυν γραμματέας Ειδικών Κομματικών Οργανώσεων της Ν.Δ., Βασίλης Σπανάκης, ο νεαρός δημοτικός σύμβουλος Κηφισιάς και γραμματέας Παραγωγικών Φορέων της Ν.Δ., Βασίλης Ξυπολυτάς, η περιφερειακή σύμβουλος Αττικής Φωτεινή Βρύνα, καθώς και η δημοτική σύμβουλος Καλλιθέας και μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου της ΟΝΝΕΔ, Κορίνα Δαμουλιάνου. Επίσης, μετά το «σπάσιμο» της Β’ Αθήνας, φαίνεται ότι προκύπτει ενδιαφέρον για το Κοινοβούλιο από «βαριά» ονόματα δημάρχων, όπως του Διονύση Χατζηδάκη από το Παλαιό Φάληρο.

«Ο Χατζηδάκης έχει τη δυνατότητα να εκλεγεί στον Νότιο Τομέα και μάλιστα σε υψηλή θέση», σχολιάζει έμπειρος αυτοδιοικητικός που γνωρίζει το «γαλάζιο» παρασκήνιο. Αξίζει να σημειωθεί ότι η κατάτμηση της Β’ Αθήνας δημιουργεί πρόσφορο έδαφος για υποψηφιότητες -τοπικού χαρακτήρα- που μέχρι σήμερα θα ήταν δύσκολο να εκλεγούν ή να επανεκλεγούν. Χαρακτηριστική περίπτωση ο πρώην υπουργός Αργύρης Ντινόπουλος, ο οποίος, έχοντας σταθερά τη δύναμή του στα βόρεια προάστια λόγω του ότι ήταν δήμαρχος Βριλησσίων, πλέον φαίνεται ότι θα είναι εκ νέου υποψήφιος και μάλιστα με την προσδοκία ότι θα επανεκλεγεί.

Ανερχόμενοι

Στην Περιφέρεια Αττικής, η οποία επίσης «σπάει» σε Ανατολική και Δυτική, ισχυρή αυτοδιοικητική υποψηφιότητα θεωρείται ο επιχειρηματίας Νίκος Πέππας, τ. αντινομάρχης Ανατολικής Αττικής και αν. δήμαρχος Διονύσου, ο οποίος ήδη φαίνεται να παίρνει πάνω του μεγάλο κομμάτι της Ανατολικής Αττικής, ως πιο έμπειρος της περιοχής. Από τα ανερχόμενα στελέχη της «γαλάζιας» ανθρωπογεωγραφίας θεωρείται ο νεαρός γεωλόγος και πρώην υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος Αθηναίων Ανδρέας Τσώκος, ο οποίος θα είναι υποψήφιος στη Δυτική Αττική και φαίνεται να πληροί και ένα από τα βασικά «στοιχήματα» του Κυριάκου Μητσοτάκη, που είναι προσέλκυση νεανικού κοινού, καθώς έχει ασχοληθεί επί χρόνια με τη Νεολαία της Ν.Δ., έχοντας περάσει από κομβικές θέσεις της ΟΝΝΕΔ. Οπως σχολιάζουν από την Πειραιώς, η διαδικασία αξιολόγησης και καταγραφής των στελεχών, και ειδικά των αυτοδιοικητικών, συνεχίζεται και έχει ως βασικό γνώμονα όσοι τελικά θα στελεχώσουν τα ψηφοδέλτια να έχουν απήχηση στην τοπική κοινωνία και όχι να έχουν χάσει την επαφή με τους συμπολίτες τους λόγω του ενδιαφέροντός τους να μεταπηδήσουν στην κεντρική πολιτική σκηνή.

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ, Σάββατο 18 Αυγούστου, 2018