Σταθόπουλος-Ζορμπάς..Το δίδυμο του λαϊκισμού ξαναχτυπά της Ελισάβετ Πετσατώδη

Ο λαϊκισμός είναι εχθρός της πόλης μας πολλά χρόνια τώρα. Με συνθήματα και βεγγαλικά έχουν διαχρονικά υποστηριχθεί οι πιο λάθος επιλογές. Είναι, όμως, κρίμα να βλέπουμε ακόμα σήμερα ανθρώπους τόσο επιρρεπείς στον λαϊκισμό,  που ανεξάρτητα από την καλλιέργεια και το επίπεδό τους, επιμένουν σε σταθερό μοτίβο στην εκφορά και στο περιεχόμενο του πολιτικού τους λόγου, αφού παραδοσιακά, ως τώρα,ο λαϊκισμός επιβραβεύεται.

 

Μερικοί πια (εύχομαι πολλοί) έχουμε εκπαιδευτεί να μην αποδεχόμαστε άκριτα όσα μας «ταϊζουν» ένθεν κακείθεν. Για το λόγο αυτό, αποφάσισα να δημοσιοποιήσω  τη μικρή έρευνα που έκανα με αφορμή σχετική δημοσίευση περί των ακινήτων του Υπερταμείου.

 

Από τα 23 ακίνητα, λοιπόν, ΚΑΝΕΝΑ δεν είναι δημοτικό ούτε και σχολείο. Πρόκειται για ακίνητα εντός των ορίων του Δήμου μας, τα οποία διαχειριζόταν η Κτηματική Εταιρεία του Υπουργείου Οικονομικών, μετέπειτα Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ). Τέτοια είναι τα στρατόπεδα που ξεκινούν από την οδό Γραβιάς και φτάνουν ως την κορυφογραμμή του Υμηττού, είναι η Γαλλική Σχολή που έχει παραχωρηθεί για 99 χρόνια και τα δυο οικόπεδα απέναντι από την είσοδό της, είναι μερικά σκόρπια ακίνητα μέσα στον Δήμο σίγουρα όχι δημοτικά, είναι και το εγκαταλειμμένο θεατράκι στα όριά μας με το Χολαργό. Υπάρχει και ένα ανέκδοτο ανάμεσά τους… η πλατεία Ύδρας!

 

Άρα δεν υπάρχει θέμα; Σαφώς και υπάρχει!

Αφενός με τον Δήμαρχο Γ. Σταθόπουλο, ο οποίος απορροφημένος από τα δικά του πυροτεχνήματα απαξιεί να κάνει μια λιτή δήλωση (αν ασχολήθηκε να ρωτήσει και τους συνεργάτες του) και να ξεκαθαρίσει το τοπίο. Ο Δήμαρχος επιλέγει να μην εκθέσει τον πολιτικό του αντίπαλο, γιατί είναι αυτός που προτιμά στις επερχόμενες εκλογές, αφού ήδη μια φορά έχει κατορθώσει να τον χειριστεί.

Αφετέρου με τον πρ. Δήμαρχο Β. Ζορμπά, ο οποίος με άσφαιρες βολές παραπληροφορεί τους δημότες, εκτρέπει τη συζήτηση από τα πραγματικά προβλήματα της πόλης και τελικά «αβαντάρει» τον κ. Σταθόπουλο, αφού αυτόν θέλει να έχει απέναντι του, ως αντίπαλοστις επερχόμενες εκλογές για τους ακριβώς ίδιους λόγους.

 

Τέλος, υπάρχει και η ουσία του προβλήματος. Όχι τα ακίνητα δεν είναι δημοτικά, είναι όμως δημόσια. Πολύ περισσότερο κάποια από αυτά ήταν η «πόρτα» που θα ανοίγαμε στον αποκλεισμένο Υμηττό. Ήταν το στρατόπεδο Κυρίτση και όλες οι εκτάσεις πάνω από την οδό Γραβιάς, που σχεδόν όλοι οι υποψήφιοι δήμαρχοι φρόντιζαν να συμπεριλάβουν στις διεκδικήσεις των προεκλογικών προγραμμάτων τους. Ήταν και το θεατράκι, το παράνομα χτισμένο, που ο Δήμαρχος υποσχέθηκε να το συντηρήσει και να το φωτίσει αφού ο Υπουργός μας το παραχωρήσει.

 

Ποιος δουλεύει ποιον τελικά;

Οι κύριοι Σταθόπουλος και Ζορμπάς αποτελούν τις δύο όψεις του ίδιου νομίσματος. Ο μεν πρώτος κάνοντας εθιμοτυπικές επισκέψεις σε υπουργικά και προεδρικά γραφεία, ο δε δεύτερος κινδυνολογώντας συστηματικά και καταγγέλλοντας παντού πλην του εισαγγελέα, «αβαντάρουν» ο ένας τον άλλο, παίζοντας το παιχνίδι του λαϊκισμού και επιδιώκοντας να είναι και πάλι οι βασικοί αντίπαλοι  των εκλογών, αφού καθένας τους θεωρεί ότι αυτό τον εξυπηρετεί καλύτερα.

 

Και εμείς; Θαπαρακολουθήσουμε και πάλι το παιχνίδι τους χωρίς αντίδραση; Θα επιτρέψουμε στις χειρότερες πρακτικές του λαϊκισμού να ορίσουν την πορεία της Αγίας Παρασκευής; Θα συμβιβαστούμε με το μη χείρον και θα το δούμε ως βέλτιστο; Η μήπως, επιτέλους, θα αντιδράσουμε;

 

Η ανεξάρτητη δημοτική σύμβουλος και μέλος της ομάδας ενεργών πολιτών «Αλλάζουμε»                                                                                       

  Ελισάβετ Πετσατώδη