Καθυστερημένος απολογισμός της δημοτικής Αρχής δίχως ουσία

Γράφει η Λένα Μαρκή

Στο γνωστό μήκος κύματος που μας έχει συνηθίσει πλέον, κινήθηκε ο Δήμαρχος κ. Γιάννης Σταθόπουλος κατά την Ειδική Δημόσια Συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, με θέμα τον Απολογισμό της δημοτικής Αρχής. Είναι φανερό ότι ο κ. Σταθόπουλος έπειτα από 4 χρόνια διοίκησης δεν μπορεί ακόμα να διαχωρίσει που σταματούν οι καθημερινές υποχρεώσεις μια Διοίκησης και που αρχίζει το έργο που την κάνει να ξεχωρίζει από τις προηγούμενες. Επί εικοσαλέπτου αναφέρθηκε σε δράσεις καθημερινότητας παρουσιάζοντάς τες ως έργο (μπορείτε να δείτε την εισήγηση στο site του Δήμου), όμως δεν ανέφερε ούτε ένα μεγάλο έργο που να αλλάζει τη φυσιογνωμία της πόλης.

Εννοείται ότι δεν μας προκάλεσε έκπληξη το γεγονός, ότι ο απολογισμός έγινε τον Οκτώβριο ενώ βάσει του Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων σε δήμους άνω των 50.000 κατοίκων πραγματοποιείται έως 31 Ιανουαρίου του επόμενου έτους. Σκοπός εξάλλου είναι ο απολογισμός της χρονιάς που πέρασε, όμως η νυν δημοτική Αρχή δρα στις πλείστες των περιπτώσεων κατά το δοκούν.

Για παράδειγμα ο πρόεδρος του Δ.Σ. κ. Γεράσιμος Βλάχος άμα τη έναρξη της συνεδρίασης πρότεινε να προηγηθούν του Δημάρχου – εισηγητή, οι ερωτήσεις – τοποθετήσεις των πολιτών καταστρατηγώντας τη διαδικασία! Ώσπου τον επανέφεραν στην τάξη οι κ.κ. Ζορμπάς και Γκιζιώτης που επισήμαναν ότι χωρίς να έχει γίνει η εισήγηση δεν νοείται να γίνουν ερωτήσεις, δεν το ορίζει η διαδικασία της λειτουργίας του Δ.Σ.. Μην μπορώντας να κάνει διαφορετικά ο κ. πρόεδρος αναγκάστηκε να ακολουθήσει τη διαδικασία που όφειλε να γνωρίζει εξ αρχής.

Έτσι οι ερωτήσεις των πολιτών μετατέθηκαν κατόπιν της εισηγήσεως του Δημάρχου.

Οι πολίτες στο βήμα

Μεταξύ των οποίων ο κ. Κοσκινάς (πρόεδρος του ΑΟ Αγ. Παρασκευής – ποδόσφαιρο) ανέγνωσε κείμενο που εξέφραζε τα αθλητικά σωματεία και αναφέρονταν στα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο αθλητισμός στην πόλη.

Ο πρόεδρος του συλλόγου «Άγιος Ιωάννης», κ. Παναγιώτης Βαβουγυιός, αν και αναφέρθηκε σε αρκετά ζητήματα της περιοχής, τόνισε ότι το πιο σημαντικό απ’ όλα είναι η κατάσταση παραβατικότητας που επικρατεί στην πλατεία του Αγ. Ιωάννη, η οποία αναγκάζει τους περίοικους να ζουν δραματικές σκηνές, ρωτώντας τον κ. Σταθόπουλο πότε θα πραγματοποιηθεί η ανάπλαση που έχει υποσχεθεί.  Αναφορά σε πάρα πολλά προβλήματα που αντιμετωπίζει η περιοχή του Κοντοπεύκου έκανε η πρόεδρος του ομώνυμου τοπικού συλλόγου, κ. Παρασκευή Κουτσογιάννη. Τα προβλήματα των σχολικών κτιρίων παρουσιάστηκαν από την Ένωση Συλλόγων Γονέων καθώς και από τον Σύλλογο Γονέων του 3ου Δημοτικού. Σε πολλές ακόμη δυσκολίες της καθημερινότητας αναφέρθηκαν και οι υπόλοιποι συνδημότες μας.

Η αντιπολίτευση κατακεραυνώνει (πλην ενός)

Το λόγο πήραν οι επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων της αντιπολίτευσης με πρώτο τον κ. Βασίλη Ζορμπά (Αγία Παρασκευή η πόλη μας). Ο κ. Ζορμπάς αρχικά συνεχάρη τον κ. Σταθόπουλο για την στήριξη που δέχτηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ για δεύτερη φορά για τις εκλογές του 2019. Και συνέχισε λέγοντας πως 4,5 χρόνια διοικούν την πόλη  και δεν έχουν παρουσιάσει καμία νέα μελέτη, αντίθετα τολμούν και παρουσιάζουν ως δικά τους έργα που ξεκίνησαν οι προηγούμενες διοικήσεις, όπως το «Μπαρμπίκα», για το οποίο ουσιαστικά έτρεξε και αγωνίστηκε η Ένωση Γονέων. Η προέλευση των χρημάτων  για την αγορά του κτήματος Ιόλα ήταν και από ΣΑΤΑ (τα οποία είναι ανταποδοτικά προς τους δημότες για κατασκευή δρόμων, πεζοδρομίων, κλπ), και όχι μόνο από ΤΑΠ, όπως διαδίδει ο κ. Σταθόπουλος και με τα χρήματα αυτά θα μπορούσαν να έχουν κατασκευάσει δύο βρεφονηπιακούς σταθμούς και θα είχε αποφευχθεί το πρόβλημα που προέκυψε με τα παιδιά που έμειναν εκτός. Ο Δήμος έχει τεράστια προβλήματα, κατά τον κ. Ζορμπά, και όμως τα χρήματα ξοδεύονται σε εκδηλώσεις. Εντύπωση μας έκανε η καταγγελία του κ. Ζορμπά πως άλλο έντυπο δόθηκε στους δημοτικούς συμβούλους και άλλο δόθηκε στους παρεβρισκόμενους (προερχόμενο από έναν κίτρινο φάκελο)!

Όλα τα έργα μεταφέρονται από τη δημοτική Αρχή για το 2019,  με αποτέλεσμα ο επόμενος Δήμαρχος να έρθει αντιμέτωπος με χρέη που θα έχει δημιουργήσει ο νυν. Μίλησε επίσης για απογύμνωση κωδικών, ώστε εξευρεθούν τα χρήματα για την πρόσφατη εκδήλωση του «Ιόλα». Έκλεισε την ομιλία του σημειώνοντας ότι οι πολίτες έχουν χάσει πια την εμπιστοσύνη τους στη δημοτική Αρχή του κ. Σταθόπουλου.

Ο κ. Βασίλης Γιαννακόπουλος (Συμμαχία Ευθύνης) από την άλλη εκθειάζοντας τον κ. Σταθόπουλο προσπάθησε να δικαιολογήσει την θετική του ψήφο για την αγορά του κτήματος Ιόλα με όχι και τόσο πειστικά επιχειρήματα. Όπως είπε, ήταν λάθος ο χρόνος και ο τρόπος της αγοράς. Αναφέρθηκε επίσης στο νεοανεγερθέν ΕΠΑΛ (πρώην Μπαρμπίκα), στην ψήφιση της λήψης δανείου για το «Μακρή», στην συγκοινωνία, στο θέμα των παιδικών σταθμών και στις 100.000€ του SummERTime, οι οποίες μπορούσαν να αξιοποιηθούν αλλού. Παρατήρησε την απουσία ενός έστω σοβαρού έργου από τη Διοίκηση Σταθόπουλου.

Όλα εξαρτώνται από τη γενικότερη πολιτική κατάσταση, είπε ο κ. Αντρέας Γκιζιώτης (Λαϊκή Συσπείρωση).Με τον «Καλλικράτη» άλλαξαν τα νομικά πλαίσια στην Αυτοδιοίκηση, δεν προσλαμβάνεται προσωπικό με σκοπό την ιδιωτικοποίηση και μεταφέρθηκαν αρμοδιότητες στους δήμους χωρίς όμως να ακολουθήσουν και τα ανάλογα κονδύλια. Ο «Κλεισθένης» μετέπειτα, ουσιαστικά πρόσθεσε μόνο την εφαρμογή της απλής αναλογικής. Η ουσία του απολογισμού είναι ότι περίπου το 10% του Τεχνικού Προγράμματος υλοποιείται ετησίως, η διάθεση των ταμειακών υπολοίπων στην κυβέρνηση ήταν από τις πρώτες αποφάσεις του Δ.Σ. και τα ακίνητα του Δήμου μπήκαν στο Υπερταμείο. Ο κ. Σταθόπουλος δεν  κατάφερε να εμπνεύσει ούτε τους συμβούλους του, αφού  μετά την αγορά του Ιόλα αποχώρησαν στελέχη που είχαν άποψη, σκέψη και γνώση. Με την αγορά αυτή υποθηκεύσαμε αυτό που δεν έχουμε και η εξέλιξη των παιδικών σταθμών ήταν ένα Βατερλό, είπε ο κ. Γκιζιώτης. Ο Δήμαρχος δεν διεκδικεί για την πόλη παρόλο που έχει την ίδια πολιτική ιδεολογία με την κυβέρνηση.

«Τα μουσκέψαμε Δήμαρχε. Αποτύχαμε δυστυχώς να προσελκύσουμε τη νεολαία» είπε η κ. Μαρία Ρεμπούτσικα (ανεξάρτητη). Τώρα βλέπουμε μια αίθουσα άδεια, μια πόλη απαξιωμένη από του νέους ανθρώπους, συνέχισε. Όλη η ουσία στις λίγες λέξεις της κ. Ρεμπούτσικα.

Μια εικόνα, χίλιες λέξεις

Και πράγματι την όλη διαδικασία θα μπορούσε να χαρακτηρίσει κάποιος ως φιάσκο της δημοτικής Αρχής. Όχι ότι τις προηγούμενες χρονιές γινόταν κοσμοσυρροή, αλλά αυτή την «χύμα» κατάσταση δεν την έχουμε ξαναζήσει. Αποκαρδιωτική η εικόνα της αίθουσας. 40 άτομα περίπου εκ των οποίων οι περισσότεροι ήταν οι ίδιοι και οι ίδιοι – στελέχη των παρατάξεων, μέλη Δ.Σ. συλλόγων και ελάχιστοι κάτοικοι σε μια πόλη 100.000 κατοίκων. Τι φταίει; Το ότι δεν ενημερώθηκαν όπως ακούστηκε κατά τη συνεδρίαση; Άραγε ισχύει ότι ευνοούσε τον Δήμαρχο η μειωμένη συμμετοχή πολιτών; Γιατί καθυστέρησε τόσους μήνες την διεξαγωγή της συνεδρίασης; Το χειρότερο ήταν η εικόνα που έδιναν τα έδρανα κατά την τελική τοποθέτηση του Δημάρχου. Είχαν φύγει από τη θέση τους ακόμα και οι σύμβουλοι της συμπολίτευσης! Με αυτό τον τρόπο δεν είναι εφικτό να εμπνεύσει κανείς τον σεβασμό και την εμπιστοσύνη.

Διαφώνησε, είπε ο κ. Σταθόπουλος, με την απόφαση Σκουρλέτη για εκλογές το Μάιο, ώστε η αυτοδιοίκηση να κάνει εκλογές μόνη της. Αυτό, είπε, θα δείξει την απόστασή της από το κεντρικό σκηνικό. Κατανοητό το σκεπτικό, αλλά δεν θα έπρεπε να προτείνεται από εκείνον που εξελέγη χάρη στη ευνοϊκή για τον ΣΥΡΙΖΑ, τότε, κατάσταση. Αλλά και τώρα ο ΣΥΡΙΖΑίος κ. Σταθόπουλος δέχεται ακόμη μια φορά τη στήριξη της κυβέρνησης για τις επικείμενες εκλογές ( δεν είδαμε να την αποποιείται), η οποία εξοστρακίζει τα περί «ανεξαρτησίας».

Βρήκε όμως σύμμαχο στην πορεία του, αφού ο κ. Γιαννακόπουλος συνεχώς επιβεβαιώνει την κλίση του προς τη μεριά του Δημάρχου. Τόσο ωραίους και συγκεντρωμένους χαρακτηρισμούς δεν έχουμε ξανακούσει σε Δ.Σ. από την αντιπολιτευτική πλευρά. Βλέποντας προφανώς ο κ. Γιαννακόπουλος ότι ο ανταγωνισμός για τις δημοτικές εκλογές του 2019 είναι ισχυρός, κρατάει μια πόρτα ανοιχτή καλού κακού. Υπάρχει όμως ένα αγκάθι στην πιθανή κεντροαριστερή συνεργασία, όπως έδειξε το θερμό λεκτικό επεισόδιο με τον πρόεδρο του ΠΑΟΔΑΠ, κ. Σωτήρη Παπαμιχαήλ, που επιβάλει λύση και μάλιστα άμεσα.

Εκείνο που συζητήθηκε αρκούντως, δεν αφορούσε τα μέλη του Δ.Σ., αλλά την τοποθέτηση της προέδρου της κινηματογραφικής λέσχης, η οποία πήρε το λόγο μόνο και μόνο για να πλέξει το εγκώμιο του Δημάρχου. Όπως ακούστηκε, μάλλον οι δημοτικές χορηγίες και οι παραχωρήσεις χώρων για προβολές ταινιών έκαναν το θαύμα τους.

Ο απολογισμός του Δημάρχου, παρότι ήρθε καθυστερημένος, δεν έπεισε κανέναν. Ήταν μια επανάληψη των όσων ανακοινώνει κατά καιρούς παρουσιάζοντάς τα ως σημαντικό έργο. Αποτελούνταν από ενέργειες που πραγματοποιούν όλοι οι δήμαρχοι σε όλο τον κόσμο. Όσο κι αν προσπαθεί να παρουσιάσει την αγορά του κτήματος Ιόλα ως σπουδαίο επίτευγμα, παραμένει ένα μνημόνιο για το Δήμο και μια οικονομική θηλιά στο λαιμό του επόμενου δημάρχου. Το σημαντικότερο ήταν η απόλυτη απουσία των δημοτών. Ενδεικτικό στοιχείο; Θα δείξει …