Ο «Απολογισμός Πεπραγμένων Δημοτικής Αρχής» για το 2017.. του Κώστα Τσιαμπά

tsiampas

Ο «Απολογισμός Πεπραγμένων Δημοτικής Αρχής» για το 2017 πραγματοποιήθηκε στις 10/10/2018 στο Αμφιθέατρο του 2ου Γυμνασίου. Ένας κορυφαίος θεσμός, αυτός της διαφανούς συζήτησης για τα οικονομικά του Δήμου, με δυνατότητα παρουσίας των πολιτών, εξελίχθηκε για ακόμη μια φορά σε αποκάλυψη σημαντικών αλλά απογοητευτικών αληθειών.

Αλήθεια Νο.1

Τα έργα που εντάχθηκαν στους προϋπολογισμούς την τελευταία τετραετία (από το 2015) υλοποιήθηκαν σε ποσοστό μικρότερο του 14%.

Το ότι οι Δήμοι, συμπεριλαμβανομένου του Δήμου Αγίας Παρασκευής, έχουν πλέον περιορισμένη οικονομική δυνατότητα για έργα, είναι γεγονός. Το ότι ο Δήμαρχος Αγίας Παρασκευής για 5η συνεχόμενη χρονιά θα εξαγγείλει έργα, τα οποία δεν πρόκειται να υλοποιήσει, δεδομένης της οικονομικής αδυναμίας την οποία προφανώς και γνωρίζει, είναι μια απογοητευτική αλήθεια. Ενδεικτικά, το 2015 εξήγγειλε έργα 6,68 εκατομμυρίων ευρώ, και υλοποίησε έργα 665.000€, ποσοστό 4,97%. Το 2016 και το 2017 αντίστοιχα, οι εξαγγελίες έργων προϋπολογίστηκαν στα 4,21 και 2,98 εκατομμύρια ευρώ και υλοποιήθηκαν τελικά έργα που κόστισαν 708.000€ και 481.000€. Είναι προφανές ότι θα προτιμούσαμε όλοι να μιλάμε με τα πραγματικά οικονομικά του Δήμου και να σχεδιάζουμε τα έργα που μπορούμε να υλοποιήσουμε παρά να απασχολούμαστε με υπερβολές και ψέματα.

Αλήθεια Νο.2

Η αγορά της Βίλας Ιόλα και το δάνειο για το ακίνητο Μακρή, συνεπάγονται το πρώτο μνημόνιο για την Αγία Παρασκευή.

Τα έσοδα του Δήμου το 2017 ανήλθαν σε 17,5 εκατομμύρια και τα ανελαστικά έξοδα, (οι υποχρεωτικές δαπάνες δηλαδή χωρίς δυνατότητα παρέμβασης από τη διοίκηση), σε 15,3 εκατομμύρια. Με το περίσσευμα των 2,2 εκατομμυρίων υποχρηματοδοτήθηκαν οι λειτουργικές δαπάνες και δαπάνες συντήρησης των σχολείων, η κοινωνική πολιτική, η οποία αποτελεί ανάσα για πολλούς συμπολίτες μας, τα προγράμματα νέων, η συντήρηση των οχημάτων –μηχανημάτων και τα καύσιμα, οι λειτουργικές δαπάνες υπηρεσιών του Δήμου, του κοιμητηρίου και της καθαριότητας, το Τεχνικό Πρόγραμμα (481 χιλ. αντί 2,98 εκ.) και υπερχρηματοδοτήθηκαν οι γιορτές και τα πανηγύρια, εκδηλώσεις και η διαφήμιση του Δημάρχου.

Είναι προφανές ότι και ο προϋπολογισμός του 2018 θα αποδειχθεί ακόμη μια επίδειξη του λαϊκισμού έναντι στην πραγματικότητα. Αυτό συμβαίνει όταν διοικείς με γνώμονα το σήμερα, χωρίς να σε ενδιαφέρει το μέλλον της πόλης.

Ο Δήμαρχος φόρτωσε τον ήδη επιβαρυμένο προϋπολογισμό του 2018 με 1.200.000€ και τα επόμενα χρόνια με 450.000 ετησίως για την αγορά της Βίλας Ιόλα, καθώς και με ένα δάνειο για την αγορά του ακινήτου Μακρή, ύψους 2.750.000€, τα οποία με μια απλή ματιά στα έσοδα του Δήμου, τα οποία θα είναι χαμηλότερα του 2017, είναι αυταπόδεικτο ότι είτε δεν θα αποπληρωθούν είτε θα αποπληρωθούν σε βάρος της συντήρησης και καθημερινότητας της πόλης, της κοινωνικής πολιτικής, της συντήρησης των σχολείων και του τεχνικού προγράμματος. Είναι προφανές ότι τα χρήματα δεν φτάνουν. Είναι επίσης προφανές ότι πριν αποφασιστεί οποιοδήποτε μεγάλο ή μικρότερο έργο, θα πρέπει πρώτα να είμαστε σίγουροι ότι το έργο αυτό δεν θα υποβαθμίσει τελικά την καθημερινότητά μας για πολλά χρόνια.

Δυστυχώς, ο κύριος Σταθόπουλος και κάποιοι από την αντιπολίτευση δεν διδάχθηκαν τίποτα από την καταστροφή που βιώνει η χώρα.

Αλήθεια Νο.3

Χοροί και πανηγύρια ή σχέδιο για την πόλη μας;

Ο Δήμος Αγίας Παρασκευής δαπανά περίπου 250.000€ κάθε χρόνο για γιορτές και πανηγύρια. Δαπανά δηλαδή πλέον του 10% των χρημάτων που διαθέτει, για δραστηριότητες που δεν είναι απαραίτητες όταν έχεις οικονομική κρίση και δεν εξυπηρετούν τον μακροπρόθεσμο σχεδιασμό για αναβάθμιση της πόλης μας. Αφού εξασφαλίσουμε τη σωστή λειτουργία του Κοινωνικού Παντοπωλείου, εξασφαλίσουμε βρεφονηπιακούς σταθμούς για όλα τα παιδιά της πόλης μας ,τα σχολεία να λειτουργούν σωστά παρέχοντας ασφάλεια και υγεία στα παιδιά, σιγουρευτούμε ότι ο Δήμος στέκεται δίπλα στους συνανθρώπους μας που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα στην καθημερινότητά τους, ΤΟΤΕ μπορούμε να δαπανήσουμε περισσότερα χρήματα για τον πολιτισμό και τη διασκέδαση.

Αλήθεια +1: Οι πολίτες που παρακολούθησαν την ανοιχτή προς αυτούς συνεδρίαση φέτος ήταν περίπου 45 

Το κύριο στοιχείο του «Απολογισμού Πεπραγμένων της Δημοτικής Αρχής» ήταν η πολύ μικρή συμμετοχή των πολιτών και η πλήρης απαξίωσή του από νέους συμπολίτες μας κάτι που πρέπει να μας προβληματίσει όλους, διότι η τύχη κάθε πόλης εξαρτάται από τη συμμετοχή, ιδιαίτερα των νέων, οι οποίοι αποτελούν την πραγματική μας επένδυση για την Αγία Παρασκευή.

Κωνσταντίνος Τσιαμπάς
Υποστράτηγος ε.α

πρ. Διοικητής Γεν. Νοσ. Σπάρτης
πρ. Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών

Ανεξάρτητος Δημοτικός Σύμβουλος