Το πικρό δίλημμα των δημοτών. Το παράδειγμα της Βίλλας Ιόλα. Του Κώστα Τσιαμπά

Πριν από λίγες μόλις εβδομάδες  σε αρθρογραφία μου επεσήμανα την αβελτηρία κι προχειρότητα της  δημοτικής αρχής Σταθόπουλου που θέτουν σε κίνδυνο την μετατροπή ενός εμβληματικού χώρου σε τοπόσημο για την πόλη μας. Σημείωνα μάλιστα πως «Σε ένα Δήμο, που τα οικονομικά του ακολουθούν πιστά την προχειρότητα με την οποία αντιμετωπίζει όλα τα ζητήματα, μεγαλύτερα ή μικρότερα, η σημερινή διοίκηση, η προοπτική δημιουργίας του κέντρου πολιτισμού οδεύει, σε παταγώδη αποτυχία. Μια αποτυχία μάλιστα που θα στοιχίσει εκατομμύρια ευρώ στο Δήμο και συνεπακόλουθα στους δημότες της Αγίας Παρασκευής.»

Δυστυχώς για εμάς τους δημότες της Αγίας Παρασκευής η επιβεβαίωση ήρθε πολύ νωρίς καθώς οι γραφειοκρατικές ακροβασίες της διοίκησης Σταθόπουλου δεν έφεραν, ως ήταν αναμενόμενο, τα επιθυμητά αποτελέσματα, αντιθέτως υποθήκευσαν το μέλλον της βίλας Ιόλα, υπονόμευσαν την αξιοπιστία του Δήμου και εγκλώβισαν πολύτιμους πόρους.

Αυτό συνέβη καθότι απορρίφθηκε κατά την συνεδρίαση της 25/10/2018 του ΣΥΠΟΘΑ η εισήγηση του Δήμου  να  μην πραγματοποιηθεί  ως υποχρεούται από τον νόμο Αρχιτεκτονικός  διαγωνισμός,  κατ΄ εξαίρεση  του νόμου ΦΕΚ.1427/16-6-2011 /Τ.Β/άρθρο 2 για την «Δημιουργική  Επανάχρηση  Ιδιοκτησίας  ΙΟΛΑ στον Δήμο Αγίας Παρασκευής».

Πέρα από τα τεχνικά ζητήματα που ανακύπτουν από την πολιτική του Δήμου υπάρχουν μια σειρά από ερωτήματα που εύλογα προκύπτουν:

Ερώτημα πρώτο:

Γιατί η Διοίκηση Σταθόπουλου πρότεινε το συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα; Δεν γνώριζε τη σχετική νομοθεσία;

Ερώτημα δεύτερο

Ποιος έκανε την εισήγηση προς το ΕΣΠΑ με ένα ουτοπικό χρονοδιάγραμμα; Η αρμόδια τεχνική υπηρεσία του Δήμου ή ο πρώην Δήμαρχος ο οποίος χειρίζεται το θέμα ως σύμβουλος χωρίς να έχει ορισθεί κατόπιν διαγωνισμού όπως προβλέπει η απόφαση χρηματοδότησης.

Ερώτημα τρίτο

Η τεχνική υπηρεσία συμμετείχε στον σχεδιασμό ως αρμόδιος φορέας ή παρακάμφθηκε και αν ναι για ποιον λόγο και με ποια δικαιοδοσία ;

Ερώτημα τέταρτο

Πριν την υποβολή της αίτησης χρηματοδότησης συνεργάστηκε η διοίκηση με αρχιτεκτονικά γραφεία; Εάν ναι με ποια και με τι στόχο;

Η οργάνωση- μεθόδευση της διαδικασίας  από τις αρχές του 2016, αγοράς και χρηματοδότησης, διακρίνεται από προχειρότητα, αναποτελεσματικότητα με σοβαρές  συνέπειες τόσο στην οικονομία και στην καθημερινότητα του Δήμου όσο και στον βασικό στόχο δηλαδή τη δημιουργία ενός κέντρου παγκόσμιου πολιτισμού.

Η προχειρότητα αυτή μπορεί να δικαιολογείται μόνο με δύο τρόπους.

ΑΝΙΚΑΝΟΤΗΤΑ ή ΣΚΟΠΙΜΟΤΗΤΑ

Ας διαλέξει ο δήμαρχος ποιος από τους δύο τρόπους του ταιριάζει και ας αναλογιστούν οι δημότες της Αγίας Παρασκευής αν είναι αυτή η επιλογή που ταιριάζει στην πόλη μας.

Κωνσταντίνος Τσιαμπάς
Υποστράτηγος ε.α

πρ. Διοικητής Γεν. Νοσ. Σπάρτης
πρ. Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών

Ανεξάρτητος Δημοτικός Σύμβουλος