“Καυτά” τα δημοτικά τέλη για το Δήμαρχο Γιάννη Σταθόπουλο αφού δεν “πέρασαν” από την αντιπολίτευση

Γράφει η Λένα Μαρκή

Ένα ακόμη «θέατρο παραλόγου» εκτυλίχθηκε στο δημοτικό συμβούλιο στη συζήτηση ενός φλέγοντος θέματος όπως αυτό της μείωσης ή μη των δημοτικών τελών Καθαριότητας και Ηλεκτροφωτισμού (21/11/2018). Για μια ακόμα φορά η δημοτική Αρχή προσπάθησε να το παίξει ήρωας, αλλά βγήκε με «παντούφλες».

Μιλάμε για παραλογισμό αφ’ ενός γιατί η δημοτική Αρχή παραδέχεται ότι στο ταμείο του Δήμου υπάρχουν χρήματα από τα ανταποδοτικά τέλη των δημοτών, αφετέρου δε αρνείται να προβεί σε «γερές» μειώσεις προς όφελος των. Παρουσιάζει μια εισήγηση με μείωση της τάξης μόλις του 3% για τα νοικοκυριά και αρνείται να απαντήσει αν υπάρχει μέριμνα για τις οικογένειες που αντιμετωπίζουν σοβαρό οικονομικό πρόβλημα εξαιτίας της χρηματοπιστωτικής κρίσης, παρόλο που ρωτήθηκε πολλάκις από την αντιπολίτευση.

Μιλάμε για παραλογισμό γιατί αρνείται την πρόταση της αξιωματικής αντιπολίτευσης για μείωση 30% στα νοικοκυριά, αφού στο ταμείο υπάρχουν περί τα 3.500.000€ και δέχεται την μείωση 40% στα καταστήματα  που προτείνει η ΕΝΕΒΑΠ, ζητώντας μάλιστα συγνώμη για την παράλειψη (40% για τα καταστήματα 0-150 τετρ. μέτρα και 8,8% για καταστήματα 150-600 τ.μ.).

Για να βάλουμε τα πράγματα στη θέση τους.

Καταρχάς υπάρχουν τα χρήματα που δίνουν το δικαίωμα στη δημοτική Αρχή Σταθόπουλου να κινηθεί άνετα στο θέμα της μείωσης των τελών. Η εντύπωση που δόθηκε είναι πως δεν υπάρχει η θέληση.

Όσον αφορά τα καταστήματα κανείς δεν αμφισβητεί ότι η Ένωση των Εμποροβιοτεχνών της πόλης έχει κάθε δικαίωμα και καλά κάνει που διεκδικεί σημαντική μείωση με στόχο την αναζωογόνηση των μικρών επιχειρήσεων. Και απ’ ότι παρακολουθήσαμε κανείς δεν ήταν ενάντιος σε αυτό. Το πλήγμα που δέχτηκαν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις από την οικονομική κρίση είναι έκδηλο σε όλη την πόλη, αρκεί κανείς να μετρήσει τα κλειστά καταστήματα. Η ένστασή μας όμως αναφέρεται στη μονομερή στάση της Ένωσης. Αν αναλογιστεί ότι οι ίδιοι καταστηματάρχες είναι και ιδιοκτήτες κατοικιών που καλούνται να πληρώσουν κι εκεί δημοτικά τέλη, τότε θα αντιλαμβάνονταν ότι οφείλει να παλέψει σφαιρικά και ισοδύναμα. Τότε πιθανόν να πετύχαινε την ψήφιση των μειώσεων που ήθελε.

Δεν μπορεί κανείς να αδικήσει τη στάση της αντιπολίτευσης, γιατί μην ξεχνάμε ότι δεν είναι στα έδρανα του δημοτικού συμβουλίου για να υπερασπιστεί τα συμφέροντα μιας μόνο μερίδας πολιτών, αλλά όλου του συνόλου. Πως θα μπορούσε λοιπόν να παραβλέψει τα νοικοκυριά που έχουν εξίσου το ίδιο δικαίωμα σε μια οικονομική «ανάσα». Αν και για να πούμε του στραβού το δίκιο, η τοποθέτηση του κ. Τσιαμπά είχε μεγάλη σημασία. Το ποσό των 3.500.000€ στο ταμείο του Δήμου από τα ανταποδοτικά, συγκεντρώθηκε σε μια περίοδο 4 ετών απραξίας της δημοτικής Αρχής. Δεν σημαίνει ότι θα παραμείνει στο ίδιο ύψος και τα επόμενα χρόνια με την εφαρμογή τόσο μεγάλων μειώσεων. Αντίθετα με την ανταπόδοση μέσω έργων θα γινόταν καλύτερα αντιληπτό το όφελος στους δημότες.

Ο Δήμαρχος κ. Σταθόπουλος φαίνεται να προχωρά και να αποφασίζει χωρίς σχεδιασμό, παρά μόνο με γνώμονα την πηγή προέλευσης μιας πρότασης. Προφανώς υπολογίζοντας το πολιτικό κόστος και όχι την ουσία έκανε άμεσα δεκτή την πρόταση της ΕΝΕΒΑΠ. Την οποία πρόταση, όπως αποκαλύφθηκε κατά τη συνεδρίαση, δεν άκουσε για πρώτη φορά, αφού του είχε αποσταλεί εγγράφως από την ΕΝΕΒΑΠ στις αρχές του μήνα. Όλως περιέργως, κανείς από την αντιπολίτευση δεν έγινε κοινωνός αυτής της πρότασης, μιας και δεν τους κοινοποιήθηκε ούτε από το Δήμαρχο, ούτε από την ΕΝΕΒΑΠ, αλλά ούτε εμπεριέχονταν στην εισήγηση του θέματος!

Αβασάνιστη μικροπολιτική από μια δημοτική Αρχή που οδηγείται σε πολιτική απομόνωση και αρχίζει να δρέπει τους καρπούς της αλαζονικής τακτικής της. Αποτέλεσμα να λάβει ένα μάθημα από την αντιπολίτευση που πλέον κινείται μεθοδικά και με σύνεση.

Το θέμα ΔΕΝ «πέρασε» κατά την ψηφοφορία, λαμβάνοντας το “ΠΑΡΩΝ”, αντί για τη στήριξη. 16 ψήφοι (και αυτοί με την στηρικτική ψήφο του κ. Μουστόγιαννη) αντί για 17 που απαιτούνταν υποχρεώνουν το Δήμαρχο κ. Σταθόπουλο να το ξανά εισάγει στο Δ.Σ..

Οι αντιδράσεις ποικίλες που συνεχίστηκαν και σήμερα στους ιστούς κοινωνικής δικτύωσης, με ένα Δήμαρχο να τραγικοποιεί την κατάσταση και να κάνει διαχωρισμό σε «κατοίκους» και «καταστηματάρχες»!

Η ουσία παραμένει ότι η δημοτική Αρχή Σταθόπουλου παρότι είχε αποσύρει ήδη μια φορά το θέμα και είχε το περιθώριο να ετοιμαστεί κατάλληλα, να λάβει υπόψιν όλες τις παραμέτρους, να βρει οδούς συναίνεσης με την αντιπολίτευση, επέλεξε την γνωστή τακτική της προχειρότητας.

Το θέμα της μείωσης των δημοτικών τελών δεν πρέπει να αποτελεί αντικείμενο λαϊκισμού και όψιμου ενδιαφέροντος, αλλά ορθής διαχείρισης του χρήματος των δημοτών. Διαχείρισης ισοδύναμης προς όλους και όχι διαχωριστικής και «ευνοϊκής»  προς μια μερίδα πολιτών.

Υ.Γ. Ορισμένες φορές ο κ. Σταθόπουλος βλέποντας ότι «δεν του βγαίνει» κάποιο θέμα, σπεύδει να εκμεταλλευτεί οποιαδήποτε πρόταση προκύπτει (βλέπε Ιόλα) και θεωρεί ότι θα του αποφέρει ευνοϊκή έκβαση. Αυτό προσπάθησε να κάνει με τα δημοτικά τέλη. Άραγε κανείς από την ΕΝΕΒΑΠ δεν αναρωτήθηκε γιατί, ενώ ο Δήμαρχος δεν είχε δώσει την αρμόζουσα σημασία στην πρόταση που κατέθεσαν στις αρχές Νοέμβρη και δεν την είχε συμπεριλάβει στο εισηγητικό του θέματος, ξαφνικά την κάνει αποδεκτή αβλεπή κατά τη συνεδρίαση;

Μήπως άθελά τους έχουν μπλεχτεί στο πολιτικό προεκλογικό παιχνίδι του Δημάρχου;