2ο ΕΠΑΛ Αγίας Παρασκευής σε πρόγραμμα κινητικότητας ERASMUS

2 epal

 

Το 2ο ΕΠΑΛ ΑΓΙΑΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ τη σχολική χρονιά 2018-19 υλοποιεί, για πρώτη φορά  πρόγραμμα κινητικότητας ERASMUS+. Το πρόγραμμα  αφορά στη μετάβαση στην Λευκωσία της Κύπρου τον  Δεκέμβριο 2018 και στο Βερολίνο της Γερμανίας τον Απρίλιο 2019, δύο διαφορετικών ομάδων μαθητών του σχολείου μας με συνοδούς καθηγητές,  για χρονικό διάστημα 15 ημερών κάθε φορά. Οι μαθητές θα εκπαιδευτούν σε εγκαταστάσεις του φορέα υποδοχής σε κάθε χώρα και όλα τα έξοδα της αποστολής καλύπτονται από το πρόγραμμα ERASMUS+ .

Το παρόν σχέδιο αφορά στην κινητικότητα μαθητών  της επαγγελματικής εκπαίδευσης του 2ου ΕΠΑΛ ΑΓΙΑΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ στην Λευκωσία της ΚύπρουΣτο σχέδιο θα συμμετάσχουν 18 μαθητές και 2 συνοδοί καθηγητές οι οποίοι για  διάστημα 15 ημερών θα μεταβούν στην Κύπρο. Η ροή θα υλοποιηθεί από τις 03/12/2018 έως τις 17/12/2018.

Συγκεκριμένα   το 2ο ΕΠΑΛ ΑΓΙΑΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ θα μεταβεί στην Κύπρο στις εγκαταστάσεις του φορέα Symako mob LTD στο πλαίσιο υλοποίησης του σχεδίου κινητικότητας για το πρόγραμμα Erasmus+ 2018, Δράση ΚΑ1, με κωδ.2018-1-EL01-KA102-046969 και τίτλο «ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗ   ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ   ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗΣ    ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ   ΣE ΚΤΙΡΙΑΚΕΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ».

Το περιεχόμενο του προγράμματος ΑΝΑΦΕΡΕΤΑΙ στα περιβαλλοντικά κριτήρια υψηλών απαιτήσεων   βιοκλιματικού  σχεδιασμού των κτιρίων και  στις διαδικασίες ελαχιστοποίησης της ενεργειακής κατανάλωσης για όλο τον κύκλο της ζωής τους, από την κατασκευή τους και τη λειτουργία τους μέχρι και την αποδόμησή τους. Η εξειδικευμένη αυτή γνώση στα ανωτέρω θέματα θα  ενισχύσει την αποτελεσματικότητα σε όλη τη διαδικασία της δόμησης και θα προωθήσει την εφαρμογή μέτρων εξοικονόμησης ενέργειας, την ενσωμάτωση ανανεώσιμων πηγών και την επίτευξη υψηλής περιβαλλοντικής ποιότητας στον κτιριακό τομέα.

Το πρόγραμμα έχει ΣΚΟΠΟ να εκπαιδεύσει και να εξειδικεύσει τους συμμετέχοντες  στο Βιοκλιματικό  Σχεδιασμό των Κτιρίων και στις τεχνικές εξοικονόμησης ενέργειας ώστε  να συμβάλουν ενεργά στην άμεση εφαρμογή των οδηγιών της ΕΕ σχετικά με την Ενεργειακή Απόδοση των Κτιρίων, την προώθηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και την προστασία του περιβάλλοντος.

Τα θεωρητικά μαθήματα καθώς και τα εργαστηριακά μαθήματα θα διεξάγονται από καταρτισμένους καθηγητές και εξαίρετους επαγγελματίες, στις άρτια εξοπλισμένες εγκαταστάσεις των εργαστηρίων του φορέα υποδοχής και θα αφορούν :

  • Βιοκλιματικό σχεδιασμό κτιρίων
  • Βιοκλιματικό σχεδιασμό χώρων εξωτερικού περιβάλλοντος
  • Ολοκληρωμένο σχεδιασμό κτιρίων –Ενεργειακή απόδοση κτιρίων
  • Ποιότητα Θέρμανσης και Ψύξης κτιρίων – Συμβατικές και βιοκλιματικές μέθοδοι
  • Αερισμό εσωτερικού περιβάλλοντος-Ειδικά θέματα ενεργειακής απόδοσης κτιρίων
  • Γεωθερμία και ενδοδαπέδια ψύξη
  • Ολοκληρωμένη ενσωμάτωση ΑΠΕ στο σχεδιασμό του κτιρίου
  • Φωτισμό
  • Παραγωγή ενέργειας

Το σχέδιο περιλαμβάνει ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ εργασίας τριών (3) ημερών στις κάτωθι επιχειρήσεις:

  1. K-ENERGY LTD KARANTONIS: η εταιρία είναι εγγεγραμμένος εταίρος του Οργανισμού KNX στην Κύπρο, ασχολείται με έξυπνα συστήματα για μείωση της απώλειας της ενέργειας.
  2. GESOLAR CYPRUS LTD: η εταιρεία ασχολείται με τη μελέτη και εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων και τον βιοκλιματικό σχεδιασμό κτιρίων.
  3. PANARIS & Associates Electrotherm Ltd: έχει ως κύριο αντικείμενο κάθε είδος ηλεκτρολογικών εγκαταστάσεων που έχουν σχέση με την ενεργειακή αναβάθμιση κτιρίων.

Στα πλαίσια του προγράμματος θα πραγματοποιηθούν ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ που περιλαμβάνουν  επισκέψεις – ξεναγήσεις σε Λεμεσό, Λευκωσία και Πάφο  διάρκειας τριών  (3) ημερών.