Αρχική ΕΚΛΟΓΕΣ Ολη η δημοσκόπηση που δείχνει την πλήρη πολιτική ανατροπή – «Κάηκαν» όλα...

Ολη η δημοσκόπηση που δείχνει την πλήρη πολιτική ανατροπή – «Κάηκαν» όλα τα χαρτιά Τσίπρα

Tο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης καταγράφει το υψηλότερο ποσοστό του κατά την τελευταία τριετία στην εκτίμηση ψήφου (37,8%), διευρύνοντας περαιτέρω το προβάδισμά του από τον ΣΥΡΙΖΑ (στις 10,9 ποσοστιαίες μονάδες) – και σε μια πεντακομματική Βουλή, που διαφαίνεται και από τη νέα μέτρηση
Το πολιτικό αφήγημα που προβάλλει ο Αλέξης Τσίπρας όχι μόνο δεν βρίσκει ακροατήριο, αλλά – παρά την κυβερνητική αντεπίθεση σε πολλά μέτωπα – φαίνεται ότι έχει παγιωθεί πλέον ένα πολιτικό σκηνικό μέσα στο οποίο διαμορφώνονται συνθήκες για γαλάζια αυτοδυναμία. Οπως προκύπτει από τη νέα δημοσκόπηση της Metron Analysis για «ΤΑ ΝΕΑ Σαββατοκύριακο», οι πρωθυπουργικές κινήσεις και οι πρωτοβουλίες της τελευταίας περιόδου, από το προσύμφωνο με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο έως τις διαβεβαιώσεις για μη περικοπή των παλαιών συντάξεων και το μπαράζ παροχών μέσω του υπερπλεονάσματος, βάζουν μεν φρένο στην πολύμηνη κατηφορική πορεία του ΣΥΡΙΖΑ, δεν μεταβάλλουν ωστόσο το πολιτικό κλίμα.
Σύμφωνα με την πανελλαδική έρευνα, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης καταγράφει το υψηλότερο ποσοστό του κατά την τελευταία τριετία στην εκτίμηση ψήφου (37,8%), διευρύνοντας περαιτέρω το προβάδισμά του από τον ΣΥΡΙΖΑ (στις 10,9 ποσοστιαίες μονάδες) – και σε μια πεντακομματική Βουλή, που διαφαίνεται και από τη νέα μέτρηση, σχεδόν προεξοφλείται ότι το ποσοστό αυτό οδηγεί στον σχηματισμό αυτοδύναμης κυβέρνησης. Η δημοσκόπηση έρχεται ουσιαστικά να επιβεβαιώσει ότι στο εκλογικό σώμα έχει αποκρυσταλλωθεί πια η εικόνα μιας επερχόμενης πολιτικής αλλαγής, η οποία συνακόλουθα προσδίδει δυναμική στη ΝΔ. Είναι χαρακτηριστικό ότι τη στιγμή που ο ΣΥΡΙΖΑ βελτιώνει κατά 0,7% το ποσοστό του, η αξιωματική αντιπολίτευση καταγράφει ακόμη μεγαλύτερη άνοδο (κατά 1%), ανοίγοντας κι άλλο τη μεταξύ τους ψαλίδα.
Εκ παραδρομής στην έντυπη έκδοση των «Νέων» υπάρχει λανθασμένη αναφορά ότι η διαφορά ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ είναι στο υψηλότερο σημείο της τελευταίας τριετίας. Στην πραγματικότητα αυτό που είναι στο υψηλότερο σημείο είναι το ποσοστό που λαμβάνει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Κάτι που άλλωστε φαίνεται και από τα σχετικά γραφήματα της Metron Analysis.

Στο κενό όλες οι πρωτοβουλίες

Στην πραγματικότητα, όλες οι κινήσεις του Πρωθυπουργού πέφτουν στο κενό, αδυνατώντας να προσφέρουν εκλογικά οφέλη στον ΣΥΡΙΖΑ. Η βασικότερη εξήγηση για την παγίωση αυτής της εικόνας που δείχνει μη αναστρέψιμη, έχει να κάνει με το μεγάλο έλλειμμα αξιοπιστίας τόσο του ΣΥΡΙΖΑ όσο και προσωπικά του Πρωθυπουργού, όπως προκύπτει από την ίδια δημοσκόπηση. Οι εξαγγελίες Τσίπρα επιτείνουν την αρνητική εικόνα για την κυβέρνηση, την ώρα μάλιστα που καταγράφονται περιορισμένες έστω προσδοκίες από τους πολίτες για βελτίωση του οικονομικού κλίματος. Σε εξαιρετικά μεγάλα ποσοστά (37%) οι κινήσεις Τσίπρα δεν πείθουν ούτε τους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ έχει τη σημασία του ότι σε δυσθεώρητα ποσοστά (της τάξης του 80%) αρνητικά αξιολογούν την κυβέρνηση και τον Πρωθυπουργό οι ψηφοφόροι των (συγκυβερνώντων) ΑΝΕΛ.
Μέσα σε αυτό το κλίμα, σε όλες τις τελευταίες κινήσεις του Αλέξη Τσίπρα η κοινωνική πλειοψηφία εμφανίζεται να γυρνά την πλάτη: το 47% των ερωτηθέντων εκτιμά ότι κινείται σε λάθος κατεύθυνση η συμφωνία Πρωθυπουργού και Αρχιεπισκόπου για την εκκλησιαστική περιουσία (έναντι 36%), ενώ ακόμη και η διανομή του υπερπλεονάσματος αξιολογείται αρνητικά (50% έναντι 35%).