Διαβασμένη η αντιπολίτευση, εν υπνώσει η δημοτική Αρχή (; ) για τις 370.000€ των ΠΑΙΣΔΑΠ (VD)

Γράφει η Λένα Μαρκή

Στον Προϋπολογισμό έτους 2019 των ΠΑΙΣΔΑΠ διαφαίνονται ξεκάθαρα τα αποτελέσματα της προχειρότητας, της έλλειψης σχεδιασμού και της ανευθυνότητας με την οποία διοικείται για 5 σχεδόν χρόνια ο Δήμος Αγίας Παρασκευής από τη δημοτική Αρχή του ΣΥΡΙΖΑ με Δήμαρχο τον Γιάννη Σταθόπουλο. Όπως θα καταλάβετε το καράβι μπάζει από παντού νερά και είναι έτοιμο να πιάσει πάτο.

Με απλά λόγια, όταν στο Νομικό Πρόσωπο υπερδιπλασιάζεται το μόνιμο προσωπικό και μειώνονται τα φιλοξενούμενα παιδιά (696) – τάδε έφη ο Γ.Γ. κ. Κασαπίδης – επόμενο είναι να μην βγαίνει ο προϋπολογισμός, αφού αυξάνονται τα έξοδα και μειώνονται τα έσοδα. Τότε το Ν.Π. έχει ανάγκη στήριξης από την «μητέρα», στην προκειμένη τον Προϋπολογισμό του Δήμου (η ψήφιση του οποίου αναβλήθηκε για τις 8 Ιανουαρίου λόγω έλλειψης απαρτίας), και να ζητάει περισσότερα χρήματα από όσα δίνονται ως επιχορήγηση. Από την άλλη ο Δήμος δεν έχει τα επιπλέον χρήματα – όπως είπε ο Δήμαρχος κ. Σταθόπουλος «θα δούμε που θα τα βρούμε» και ο Γ.Γ., κ. Κασαπίδης «η Οικονομική Υπηρεσία λέει ότι δεν μπορούμε να βάλουμε παραπάνω λεφτά».

Μιλώντας με αριθμούς, στον προϋπολογισμό των Παιδικών Σταθμών αναγράφονται 2.620.000€ ως επιχορήγηση από το Δήμο και στον αντίστοιχο του Δήμου γράφονται 2.250.000€, μια διαφορά της τάξης των 370.000€, ένα καθόλου ευκαταφρόνητο ποσό. Χωρίς αυτά τα χρήματα δεν υπάρχει ισοσκελισμός εσόδων – εξόδων.

Είναι δεδομένο ότι οι δύο προϋπολογισμοί δεν μπορούν να σταλούν στην Περιφέρεια για έγκριση με διαφορετικά ποσά.

Βέβαια, ούτε ο πρόεδρος του Δ.Σ., Γεράσιμος Βλάχος βρήκε ότι υπάρχει πρόβλημα (αλήθεια με ποια αρμοδιότητα απάντησε; ), ούτε ο Γ.Γ., Στέφανος Κασαπίδης, που επέμεναν, ότι όλα θα τακτοποιηθούν στην 1η αναμόρφωση. Τώρα αν η Περιφέρεια στείλει πίσω τους δύο προϋπολογισμούς για διόρθωση, δεν θα είναι κάτι πρωτότυπο για τη Διοίκηση Σταθόπουλου.

Η πρόεδρος των ΠΑΙΣΔΑΠ, κ. Μαργαρίτα Δημητρίου-Καβρουδάκη,  πάντως ξεκαθάρισε ότι το ποσόν ετέθη υπόψιν της δημοτικής Αρχής, είχε τη συναίνεση και γι’ αυτό το έγραψε!

Όμως ποιος πιάστηκε αδιάβαστος τελικά;

Στην συζήτηση για την αναβολή της ψήφισης του Προϋπολογισμού 2019 του Δήμου, ο κ. Βλάχος επισήμανε ότι κανείς από τους δημοτικούς συμβούλους δεν διαβάζει τον τόμο του προς ψήφιση Προϋπολογισμού. Να όμως που ο ίδιος πιάστηκε αδιάβαστος. Γιατί ο σύμβουλος της αντιπολίτευσης Διονύσης Λέκκας ήταν που έφερε στο φως τη διαφορά των ποσών, γεγονός που αποδεικνύει περίτρανα, ότι όχι μόνο διαβάζουν, αλλά παρατηρούν και τις διαφορές.

Αντιθέτως τόσο ο κ. Βλάχος, όσο και ο κ. Σταθόπουλος ήταν εκείνοι που στράφηκαν με απορία προς τον Γ.Γ. για ενημέρωση, όπως μπορείτε να δείτε αν παρακολουθήσετε το σχετικό βίντεο. Και ο κ. Κασαπίδης τελικά βρέθηκε, όπως μπορεί να αντιληφθεί ο οποιοσδήποτε από την ένταση με την οποία απαντά, σε δυσχερή θέση.

Αλήθεια γιατί φάνηκαν να απορούν, αφού η κ. Δημητρίου δήλωσε ότι τους είχε ενημερώσει για το ποσό;;;

Αξίζει να σημειωθεί ότι για δεύτερη συνεχή χρονιά τίθεται θέμα με την επιχορήγηση των Παιδικών Σταθμών που περιλαμβάνεται στον Προϋπολογισμό του Δήμου. Στις 7 Δεκεμβρίου 2017, στη συζήτηση για τον Προϋπολογισμό έτους 2018, ο κ. Σταθόπουλος έσπευσε να τροποποιήσει τους κωδικούς αφαιρώντας χρήματα από την κατασκευή ομβρίων ετών 2017 & 2018, για να συμπληρώσει κατά 250.000€ την επιχορήγηση των ΠΑΙΣΔΑΠ, έπειτα από εντονότατο τηλεφώνημα που έλαβε από την κ. Δημητρίου (κατά μαρτυρία αυτοπτών μαρτύρων) και προφανώς φοβούμενος γερή κόντρα ή πιθανή αποχώρηση.

Επίσης είναι το μόνο από τα τρία Νομικά Πρόσωπα που μίσθωσε γραφεία   έναντι ενοικίου 900€/μήνα και η κ. Δημητρίου είναι η μόνη από τους τρεις προέδρους που έλαβε αύξηση στην αντιμισθία της με το «καλημέρα σας».

Αξιοσημείωτη είναι η απόφαση της δημοτικής Αρχής στο πάρα πέντε, ελάχιστους μήνες πριν τις εκλογές και αφού έχουν μείνει απέξω από τους παιδικούς σταθμούς περίπου 120 παιδιά, να αναζητεί χώρους προς ενοικίαση για τη δημιουργία παιδικών σταθμών, ώστε την επόμενη χρονιά να φιλοξενηθούν περισσότερα παιδιά. Θα ήταν αστείο αν δεν ήταν τραγικό. Εδώ και 4 χρόνια ένας παιδικός σταθμός με έτοιμη μελέτη από την προηγούμενη δημοτική Αρχή, με υπολογιζόμενο κόστος κατασκευής (μετά την έκπτωση) γύρω στις 700.000€ «ξεσκονίζεται» στην Περιφέρεια την ώρα που ο ΣΥΡΙΖΑίος Δήμαρχος Γιάννης Σταθόπουλος και οι ακόλουθοί του σπαταλούν τα λεφτά των δημοτών σε χορούς και πανηγύρια και έρχεται στο φως προεκλογικά. Είναι ειρωνικό να υποστηρίζουν ότι η καλή δουλειά που κάνει η δημοτική Αρχή αποφέρει τόσες πολλές αιτήσεις στους παιδικούς σταθμούς και δεν τους περνάει καν από το μυαλό, ότι οι αδύναμες οικονομικά οικογένειες δεν αντέχουν να πληρώνουν ιδιωτικούς σταθμούς.

Προεκλογικά παιχνίδια εις βάρος των δημοτών από μια Διοίκηση που φάνηκε ανάξια της εμπιστοσύνης τους. Η δημοτική Αρχή Σταθόπουλου εδώ και τέσσερα χρόνια τελούσε εν υπνώσει, όσον αφορά τη δημιουργία έργων που θα βελτίωναν την καθημερινότητα των πολιτών. Διακρίθηκε για την έλλειψη συναίσθησης ευθύνης, σοβαρού προγράμματος και διάθεσης συνεργασίας και επιδόθηκε σε κινήσεις εντυπωσιασμού, αλαζονείας, προχειρότητας και σπατάλης.