Τα μαύρα μεσάνυχτα του τελευταίου Προϋπολογισμού της δημοτικής Αρχής Σταθόπουλου

Τραγικός και απαισιόδοξος ο Προϋπολογισμός του 2019

Τεχνικό Πρόγραμμα ορθή επανάληψη των προηγούμενων ετών

πηγή: antinews

Γράφει η Λένα Μαρκή

Σε μια συζήτηση για την ψήφιση του Τεχνικού Προγράμματος και του Προϋπολογισμού ενός Δήμου και ιδιαίτερα σε προεκλογική περίοδο και μάλιστα όταν ο Δήμαρχος διατείνεται ότι «λεφτά υπάρχουν», θα περίμενε κανείς να ακούσει τον Δήμαρχο να παρουσιάζει την επικείμενη υλοποίηση ενός μεγαλεπίβολου, ξεχωριστού έργου που θα μείνει στην πόλη για την υστεροφημία του.

Θα μου πείτε όταν για 4,5 ολόκληρα χρόνια δεν μπόρεσε να το εμπνευστεί καν, πως θα μπορέσει να το υλοποιήσει σε λίγους μήνες;

Αυτή η απουσία έργου παρουσιάστηκε στην ουσία στη συζήτηση (10/1/2019) που πραγματοποιήθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιου του Δήμου Αγίας Παρασκευής για την ψήφιση του Τεχνικού Έργου και του Προϋπολογισμού 2019.

Παρακολουθήσαμε ξανά το αναμάσημα από το ΣΥΡΙΖΑίο Δήμαρχο κ. Γιάννη Σταθόπουλο των γνωστών καθημερινών του θεσμικών υποχρεώσεων, την ολοκλήρωση έργων προηγούμενων δημάρχων και την παρουσίαση ενός κατ’ αυτόν «ελπιδοφόρου και υλοποιήσιμου» προϋπολογισμού, που είναι γνωστό τοις πάση, ότι απλά «δεν βγαίνει»(!) και εξαιτίας αυτού προηγήθηκε όλο το γνωστό προσκήνιο μέχρι την τελική συζήτησή του.

Η συνεδρίαση ξεκίνησε με τις εισηγήσεις του κ. Σταθόπουλου και του αντιδημάρχου Οικονομικών κ. Σπύρου Παπαγεωργίου, ακολούθησε παρουσίαση power point από την Οικονομική Υπηρεσία (Ο.Υ.) με την παρουσία του Διευθυντή της κ. Κ. Μεγαγιάννη και του υπαλλήλου κ. Απ. Σκουλουδάκη.

Και αν οι τοποθετήσεις της αντιπολίτευσης που ακολούθησαν έδωσαν καίρια «κτυπήματα» στη Διοίκηση, τα ενδοπαραταξιακά προβλήματα της «Νίκης των Πολιτών» φαίνονται να είναι σοβαρά. Γεγονός που δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητο είναι ότι ο κ. Σταθόπουλος έσπευσε να τακτοποιήσει το θέμα των ΠΑΙΣΔΑΠ σχετικά με την οικονομική διαφορά που προέκυπτε, αμέσως πριν τοποθετηθεί η πρόεδρος κ. Μαργαρίτα Δημητρίου-Καβρουδάκη, κάνοντας απόσβεση των συνεπειών. Ο τρόπος αντιμετώπισης; Η μεταφορά χρημάτων από το ΕΣΠΑ για τον «Ιόλα» προς χρήση των ΠΑΙΣΔΑΠ!  Εκείνη δε, δήλωσε πως «χαίρεται που ο Δήμαρχος έκανε μια σωστή τοποθέτηση γιατί σε άλλη περίπτωση εκείνη δεν μπορούσε να ψηφίσει τον προϋπολογισμό του Δήμου» και θα έπρεπε να αποχωρήσει από την παράταξη! Η πράξη αυτή της Προέδρου έχει όνομα, αλλά αφήνουμε να το δώσουν οι αναγνώστες και οι δημότες αυτής της πόλης. Θα συμπληρώσουμε όμως, πως είναι η δεύτερη συνεχόμενη χρονιά που ο κ. Σταθόπουλος κάνει την ίδια «σωστή τοποθέτηση» προς την κ. Δημητρίου-Καβρουδάκη. Την οποία (Πρόεδρο) ήρθε να «αδειάσει» ο κ. Μεγαγιάννης, αφού ενημέρωσε πως από τα στοιχεία της Ο.Υ. και με 300.000€ λιγότερα οι ΠΑΙΣΔΑΠ μπορούν να λειτουργήσουν και πως πρέπει να αποσαφηνιστούν τα στοιχεία σχετικά με τις μισθοδοσίες του προσωπικού για να κρίνει η Ο.Υ.  αν θα συμπληρώσει το ποσό.

«Το ότι δεν αναφέρεστε ποτέ στο τι βρήκατε (σ.σ. από θέμα μελετών και έργων) δείχνει την αλαζονεία που σας διακατέχει από τη μέρα που αναλάβατε τη Διοίκηση του Δήμου», είπε απευθυνόμενος στο Δήμαρχο ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, κ. Βασίλης Ζορμπάς, (Αγία Παρασκευή η πόλη μας). Επισήμανε επίσης ότι από την ημέρα που θα γυρίσει ο Προϋπολογισμός εγκεκριμένος από την Περιφέρεια, το χρονικό διάστημα δράσης και υλοποίησης έργων της Διοίκησης είναι μόλις 2 μήνες. Τόνισε επίσης την αναντιστοιχία των όσων διεκδικούσε η παράταξη της τότε «Ευρωπαϊκής Αριστεράς» του κ. Σταθόπουλου ως αντιπολίτευση, με τα όσα έπραξε ως Διοίκηση. Έκανε αναφορά στην «χρυσή» αγορά του κτήματος Ιόλα, στην επανάληψη των ίδιων έργων στους τρεις συνεχόμενους προϋπολογισμούς του κ. Σταθόπουλου (2017-2018-2019) από τα οποία δεν υλοποιήθηκε τίποτα. Όλα θα τα εκτελέσουν στις υπόλοιπες 58 ημέρες. Μίλησε για «πολιτικό μασάζ» από τον κ. Βλάχο. Τέλος κατέθεσε τρεις προτάσεις για τον Προϋπολογισμό 2019.

«Σαν να μην πέρασε μια μέρα Δήμαρχε» από τον πρώτο Προϋπολογισμό, είπε ο επικεφαλής της Συμμαχίας Ευθύνης, κ. Κώστας Κρητικίδης. Ούτε μια δέσμευση χώρου για σχολείο, ούτε μια απαλλοτρίωση, στην αγορά του κτήματος Ιόλα δεν εξαντλήθηκε κάθε προσπάθεια χρηματοδότησης από άλλους πόρους. «Δεν κάνετε ανάπλαση πεζοδρομίων, κάνετε επισκευή πεζοδρομίων και μάλιστα με λάθος τρόπο», συνέχισε. Άρα ούτε αναπλάσεις γίνονται. «Το χειρότερο δεν είναι να μην κάνεις τίποτα, το χειρότερο είναι να καμαρώνεις ότι τα έκανες κιόλας, ενώ δεν έχεις κάνει τίποτα», εξέφρασε κοιτώντας το Δήμαρχο.

Η γνώμη των κατοίκων δεν συμφωνεί καθόλου με τις αφηγήσεις του Δημάρχου περί έργων, χρημάτων, ποσών, τόνισε ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης, κ. Ανδρέας Γκιζιώτης. Έθεσε ζήτημα στο κατά πόσο λειτουργεί αυτή η Διοίκηση, αναφερόμενος στο θέμα συνεννόησης με τους ΠΑΙΣΔΑΠ και στην επικοινωνία Αντιδημάρχου Παιδείας και Ο.Υ.. Το 18% του προϋπολογισμού πραγματοποιήθηκε το 2018, από το οποίο το Τεχνικό Πρόγραμμα ήταν μόλις το 3,6%. Μίλησε για ανεπάρκεια της Διοίκησης αυτής της παράταξης, η οποία ήρθε με μεγάλες προϋποθέσεις και φεύγει αποδεκατισμένη, χωρίς πλειοψηφία, χωρίς να αξιοποιήσει τα στελέχη της. Δεν υπάρχει εκτίμηση του προσωπικού προς τη Διοίκηση του Δήμου, συνέχισε ο κ. Γκιζιώτης. Καμία κουβέντα στον γενικό σχεδιασμό για τον Υμηττό, καμία διεκδίκηση ελεύθερων χώρων (στρατόπεδο Κυρίτση, Υπ. Γεωργίας), αφανής ο ΣΥΡΙΖΑίος Βουλευτής συνδημότης κ. Δημαράς, καμία κίνηση για το Ο.Τ. 118, καμία κίνηση με σωστό σχεδιασμό για το πάρκο Σ. Κώτσης, ούτε για τα 23στρ. στα Πευκάκια. Το θέμα συνέχισε ο κ. Γκιζιώτης είναι πολιτικό.

Ο πρώην Δήμαρχος κ. Βασίλης Γιαννακόπουλος (Συμμαχία Ευθύνης) σημείωσε ότι ο Προϋπολογισμός αυτός στην ουσία είναι ένας απολογισμός μιας Δημαρχιακής θητείας. Δεν έγινε τίποτα στα 5 χρόνια για την αύξησης του στόλου της Καθαριότητας και τον ηλεκτροφωτισμό. Δεν υπάρχει «ένα έργο που να σηματοδοτεί το Σταθόπουλο», είπε «που το σκέφτηκε, το μελέτησε, το δημοπράτησε, το χρηματοδότησε και το εκτέλεσε». Η δημοτική Αρχή Σταθόπουλου είχε την τύχη να έχει Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, Περιφέρεια ΣΥΡΙΖΑ και Δήμος ΣΥΡΙΖΑ και δεν το εκμεταλλεύτηκε, δεν έφτασε σε 5 χρόνια ούτε τα μισά της χρηματοδότησης του Σγουρού για την πόλη. Ο κ. Γιαννακόπουλος καταψήφισε μεν, αλλά κατά την προσφιλή του συνήθεια αποχώρησε πριν την ψήφιση προφανώς για να μην στεναχωρήσει κανέναν.

Με όσα ακούσαμε θα φύγουμε από εδώ και θα νομίζουμε ότι θα βρεθούμε στο Μόντε Κάρλο, είπε ο επικεφαλής της παράταξης «Αλλάζουμε», κ. Γιάννης Μυλωνάκης, όμως το κολυμβητήριο θα το δούμε ρημάδι και κουφάρι όπως είναι τα τελευταία 30 χρόνια, τα 23 στερ. στα Πευκάκια θα τα δούμε ανέγγιχτα, το πάρκο Σ. Κώτσης θα το δούμε όπως παραλήφθηκε το 2000 και μια σειρά από ζητήματα θα τα δούμε ακριβώς όπως τα παρέλαβε ο κ. Σταθόπουλος. Δεν άλλαξε τίποτα στην καθημερινότητα του πολίτη, ούτε σε επίπεδο έργων. Μεγαλύτερη παραδοχή από αυτή του Δημάρχου ότι «προσπαθήσαμε αλλά δεν τα καταφέραμε» δεν υπάρχει, τόνισε ο κ. Μυλωνάκης. Στόχευσε την διαφωνία λόγων μεταξύ Δημάρχου και αντιδημάρχων για τη χρονική απαίτηση κατασκευής έργων. Επισήμανε δε, όσον αφορά το θέμα των ΠΑΙΣΔΑΠ ότι εφόσον μπουν χρήματα από το ΕΣΠΑ σε κωδικό για τους ΠΑΙΣΔΑΠ απαιτείται να μπει ανάλογο ποσό και ως έξοδα προς το ΕΣΠΑ, χρήματα που φυσικά δεν υπάρχουν. Δεν υπάρχει πολιτική βούληση της δημοτικής Αρχής σε σχέση με τις προτεραιότητες και την ιεράρχηση σε σχέση με τις Υπηρεσίες του Δήμου. Δεν υπάρχει εναρμόνιση με τις απαιτήσεις ενός σύγχρονου δήμου.

Με αναλυτικά αριθμητικά στοιχεία μίλησε ο κ. Κώστας Τσιαμπάς (επικεφαλής Όραμα για την Αγία Παρασκευή). «Να κόψετε τις σπατάλες κύριοι» πρότεινε στη Διοίκηση Σταθόπουλου, φέρνοντας ως παράδειγμα το γεγονός ότι στις συνδιοργανώσεις με την ΕΡΤ κανείς δεν πλήρωσε, εκτός από τον Δήμο Αγίας Παρασκευής όπου συνολικά δώσαμε 119.000€, επίσης περίπου 600.000€ πληρώθηκαν για την προσωπική διαφήμιση του Δημάρχου. Πρότεινε επίσης:  να μεθοδεύσουν τις αναγκαίες ενέργειες για είσπραξη τελών οπτικών ινών, τέλη δικαιωμάτων, την επιβολή προστίμων για τις κακοτεχνίες, και την εκμετάλλευση της περιουσίας του Δήμου. Επίσης πρότεινε την ψηφιοποιήση των στοιχείων της Υπηρεσίας Δόμησης (Πολεοδομίας).

Με στοχευμένη και εμπεριστατωμένη τοποθέτηση έκριναν και καταψήφισαν τον Προϋπολογισμό 2019 της Διοίκησης Σταθόπουλου οι δημοτικοί σύμβουλοι της αντιπολίτευσης Έφη Καψοκεφάλου, Διονύσης Λέκκας, Μαρία Ρεμπούτσικα, Ελισάβετ Πετσατώδη, Κώστας Χατζηανδρέου, Γιάννης Λογοθέτης και Σωτήρης Ησαΐας.

Η σύγκριση και η αλήθεια στο Τεχνικό Πρόγραμμα

Δικαιολογημένα οι πρώην δήμαρχοι έκαναν μίνι απολογισμό των έργων τους, τα οποία συνεχώς προσπαθεί να οικειοποιηθεί ο κ. Σταθόπουλος ως δικά του επιτεύγματα. Εκείνοι τουλάχιστον σε 3,5 χρόνια παρουσίασαν έργο που δεν μπόρεσε ο ίδιος να κάνει σε ολόκληρη 5ετία.

Ας σημειώσουμε κάποια βασικά σημεία σχετικά με τα έργα στην πόλη.

     Β. Γιαννακόπουλος: ξεκίνησε την Αγίου Ιωάννου, παρέδωσε έτοιμες μελέτες για ανάπλαση Τσακού και Κοντοπεύκου, δέσμευσε, απαλλοτρίωσε και υλοποίησε το 87% του «Μπαρμπίκα» που σταμάτησε λόγω χρεοκοπίας του εργολάβου και που τα χρήματα υπήρχαν δεσμευμένα στις ΚΤ.ΥΠ. ΑΕ.

     Β. Ζορμπάς: κατασκεύασε τον μεγαλύτερο παιδικό σταθμό στην Αττική στα Πευκάκια και παρέδωσε έτοιμη μελέτη για δεύτερο παιδικό σταθμό, κατασκεύασε την πεζογέφυρα Γελαδάκη, έμενε μόνο η σύνδεση του ρεύματος, κατάφερε να εγκριθεί δεύτερη πεζογέφυρα στην Λ. Μεσογείων, πήρε χρηματοδότηση και ολοκλήρωσε τις αναπλάσεις Τσακού και Κοντοπεύκου και την Αγίου Ιωάννου. Παρέδωσε μελέτες για όμβρια και τις διανοίξεις δρόμων έτοιμες από το 2013.

Γ. Σταθόπουλος: ισχυρίζεται ότι είναι έργο δικό του το «Μπαρμπίκα» όταν απλά κατά τη θητεία του αποπερατώθηκε η κατασκευή του από τις ΚΤ.ΥΠ., ότι αποπεράτωσε την πεζογέφυρα Γελαδάκη όταν έκανε 1,5 χρόνο να συνδέσει το ρεύμα και όταν κατά την ονοματοδοσία τοποθέτησε μία απαίσια τσίγκινη πινακίδα. Ευτυχώς δηλαδή που δεν τοποθέτησε κανένα πανό να τρίζουν τα κόκκαλα του αείμνηστου Μιχαηλίδη! Η δεύτερη πεζογέφυρα είναι κατάκτηση του Βασίλη Ζορμπά και όχι δική του, αυτός τη βρήκε έτοιμη και είχε την τύχη να ξεκινήσει η κατασκευή της στη θητεία του από τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Έργων. Υποσχέθηκε πράσινο σημείο, αλλά δεν το είδαμε, αμαξοστάσιο, αλλά υπάρχει απλά ένας σχεδιασμός, κοινό σημείο αποκομιδής απορριμμάτων με τους Δήμους Χολαργού-Παπάγου και Ζωγράφου, αλλά ναυάγησε. Παραλίγο να χαθεί η χρηματοδότηση της ανακατασκευής των γηπέδων 5Χ5 αν δεν επενέβαιναν στέλεχος της παράταξης Ζορμπά και το aparaskevi-images.gr για να προλάβουν τις ημερομηνίες. Το κολυμβητήριο παραμένει ως είχε, στο πάρκο Στ. Κώτσης πέρα από τις παρανομίες που έγιναν με τον κινηματογράφο, δεν άλλαξε τίποτε άλλο παρόλο που έχει στα χέρια του έτοιμο ΦΕΚ. Επί τη ευκαιρία να αναφέρουμε ότι το πολυσυζητημένο Δημαρχείο δεν φαίνεται να προχωρά, αφού ακόμη ο επιτυχών της δημοπράτησης εργολάβος δεν έχει προσκομίσει όλα τα έγγραφα, μετά θα ακολουθήσουν ενστάσεις, κ.λπ., κ.λπ., κ.λπ.

Τα κακώς κείμενα

Παρά την ιδεολογική ταύτιση με Κυβέρνηση και Περιφέρεια, ο ΣΥΡΙΖΑίος κ. Γιάννης Σταθόπουλος δεν πρόσφερε εδώ και 4,5 χρόνια μια σημαντική, αξιόλογη και ευεργετική αλλαγή στην Αγία Παρασκευή. Ούτε ένα βήμα μπρος δεν πήγε το Δήμο, απλά προέβη σε διαχείριση των θεμάτων του. Υποσχέθηκε πάρα πολλά και το μόνο που πέτυχε ήταν να απογοητεύσει ακόμα περισσότερους κατοίκους. Αυτό το γνωρίζει πολύ καλά όποιος κυκλοφορεί στην πόλη. Όλα όσα αναφέρονται σε Τεχνικό Πρόγραμμα και Προϋπολογισμό για το έτος 2019, είναι μια απόλυτη επανάληψη των όσων απολογίζεται ο Δήμαρχος τους τελευταίους μήνες σε οποιαδήποτε εκδήλωση βρεθεί. Αφού ακόμα και οι ίδιοι τα κάνουν αντιγραφή, όπως φαίνεται στην ανακοίνωση του Δήμου μετά το εν λόγω Δ.Σ. όπου αναφέρει «Ξεκίνησε και ολοκληρώνεται εντός του 2018 η κατασκευή 2ης πεζογέφυρας», μόνο που τώρα έχουμε 2019!!!!!!  

Πρόκειται λοιπόν για μια εικονική πραγματικότητα που οι πολίτες γνωρίζουν πως δεν ευσταθεί. Εξυπακούεται ότι ο κ. Σταθόπουλος πρέπει να αποχωρήσει από το δημαρχιακό θώκο και να αφήσει τον επόμενο δήμαρχο να επαναφέρει και να αναπτύξει την Αγία Παρασκευή.

Είναι γεγονός αδιαμφισβήτητο ότι όταν ο ΣΥΡΙΖΑίος κ. Σταθόπουλος αναφερόνταν στα σημαντικά έργα που έγιναν στην πόλη πότε δεν έκανε αναφορά στην Διοίκηση Ζορμπά, ως σαν να μην υπήρξε ποτέ, παρά μόνον πρόσφατα και μετά από πολλές επισημάνσεις με στοιχεία από το aparaskevi-images.gr.

Αυτή τη φορά δεν κατάφερε να πείσει ούτε ο πρόεδρος του Δ.Σ. που αποτελεί τον κύριο υπερασπιστή του Δημάρχου, απαντάει συχνά αντ’ αυτού και χαρακτηρίστηκε πολλάκις στο δημοτικό συμβούλιο, ως ο πραγματικός και ουσιαστικός δήμαρχος της πόλης.

Το Δ.Σ. για μια ακόμα φορά παρουσίαζε εικόνα σε κατάσταση αποσύνθεσης, με συμβούλους να μιλούν μεταξύ τους και να δημιουργούν βαβούρα κατά τη συζήτηση ενός τόσο σημαντικού θέματος. Αντανακλάται έτσι η μη ικανότητα του προέδρου να επιτύχει την χρηστή λειτουργία του Δ.Σ. και να εμπνεύσει το σεβασμό.

Ο προϋπολογισμός υπερψηφίστηκε με την απουσία από την αντιπολίτευση των Βασίλη Γιαννακόπουλου, Θάνου Ανδρίτσου, Έφης Καψοκεφάλου (που δήλωσε μεν ότι καταψηφίζει αλλά δεν ήταν εκεί να το κάνει πράξη), Γιάννη Μπαλτόπουλου, που είναι και ο αντιπρόεδρος του Δ.Σ. και Αθανάσιου Παπασταθάκη. Θα κάνω ιδιαίτερη αναφορά στον κ. Παπασταθάκη γιατί είναι ίσως ο μοναδικός σύμβουλος που έχει γράψει το Δ.Σ. και τις υποχρεώσεις του και κατ’ επέκταση τους πολίτες, στα παλαιότερα των υποδημάτων του. Είναι αφανής, έχει ενίοτε ολιγόλεπτη παρουσία στο Δ.Σ. μόνο και μόνο για να αναγραφεί στα πρακτικά και σε εκδηλώσεις όπου «παίζει» φωτογράφιση, όπως στην κοπή της πίτας της παράταξής του (Αγία Παρασκευή η πόλη μας) και στην κοπή της πίτας του Δ.Σ.. Κατά την άποψή μου καλά κάνει αφού ούτε ο επικεφαλής του, αλλά ούτε ο πρόεδρος του Δ.Σ. υπήρξαν διατεθειμένοι 4,5 χρόνια τώρα να του «τραβήξουν τα λουριά». Αυτός λοιπόν ο άνθρωπος θα έρθει το Μάιο του 2019 να ζητήσει την ψήφο των δημοτών και να υποσχεθεί ότι θα δουλέψει για μια καλύτερη πόλη …

Η πόλη χρειάζεται …

Η πόλη χρειάζεται αλλαγή. Νέο Δήμαρχο που θα βάλει την πόλη σε ρυθμούς ανάπτυξης και θα την εναρμονίσει με την σημερινή εποχή. Που θα την τοποθετήσει δίπλα σε πόλεις σύγχρονες και θα αναπτύξει τις ιδιαιτερότητές της. Οι πολίτες, βέβαια, είναι εκείνοι που καλούνται να επιλέξουν βάση των στοιχείων και των αποτελεσμάτων.