Παντελής Δ. Φυτιλής, Πρόεδρος Κοινότητας Αγίας Παρασκευής -1949-

Του

Δημητρίου Α. Πειθή

Ο Παντελής Δ.Φυτιλής γεννήθηκε το 1899 στο Βροντάδο της Χίου.

Οταν απεφοίτησε απο το τοπικό γυμνάσιο μπαρκάρισε ως δόκιμος Ανθυποπλοίαρχος στο νεότευκτο πλοίο-φορτηγό της εταιρείας ΠΑΛΗΟΥ” με το όνομα” ΝΗΡΕΥΣ”.

Πλοίαρχος  ητο ο πατέρας του Δημήτριος Φυτίλης.

Το 1918, και λίγο προ της λήξεως του πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου το πλοίο πρωτοτάξιδο-τορπιλίστηκε απο τους Γερμανούς στην περιοχή του Ινδικού. Εσώθηκε όλο το πλήρωμα διότι το πλοίο που έκανε νερά, έπλεε περίπου δυο ώρες πριν βυθιστεί. Στο διάστημα αυτό και ενώ όλο το πλήρωμα είχε εγκαταλείψει το σκάφος ο Παντελής Φυτιλής μαζί με τον λοστρόμο του πλοίου ανέβηκαν και πάλι και κατόρθωσαν να σώσουν την εικόνα του  Αη Γιάννη που είχε στην κουκέτα του. Την βρήκε, την φίλησε, την αγκάλιασε και την χρύσωσε! Η εικόνα αυτή σώζεται μέχρι και σήμερα στα “πατρογονικά” κειμήλια της οικογενείας μας.

Απο το πιό πάνω γίνεται αντιληπτό ότι το θρησκευτικό συναίσθημα ήταν, είναι και πιστέυω ότι θα είναι κυρίαρχο και πρωτεύον μέσα στις οικογένειες μας. Ο Παντελής Φυτιλής ήτο θείος μου εκ μητρός αλλά και νονός μου.

Αν θα ήθελα να περιγράψω τον ΑΝΘΡΩΠΟ χωρίς καμιά επίρρεια αίματος θα έλεγα οτι σήμερα σπανίζουν άνθρωποι με τα χαρίσματα του. Ητο φιλάνθρωπος ησχολείτο με τα κοινά και πρόσφερε αφειδώς τις υπηρεσίες του, αλλά και την γνώση του χωρίς να έχει ιδιαίτερη επίκτητη μόρφωση. Ητο πάντα πρόσχαρος ευχάριστος αισιόδοξος και μεταδοτικά συνεργάσιμος από τον τελευταίο εργάτη μέχρι τον υψηλότερα ιστάμενο άρχοντα. Ειχε συναντηθεί με τον Ελευθέριο Βενιζέλο διαφόρους υπουργούς πρό και μεταπολεμικά. Ητο ο πρωτεργάτης στην ίδρυση και το κτίσιμο του σχολείου της Αγίας Παρασκευής επί της οδού Αγίου Ιωάννου το οικόπεδο του οποίου προσεφέρθη από τον αείμνηστο Δημήτρη Τερζόπουλο.

Υ.Γ  Ποτέ δεν λησμονούνται άνθρωποι σαν τον Παντελή Φυτιλή γιατί οι άνθρωποι αυτοί όχι μόνο δεν χάνονται αλλά η ζωή τους και η ακτινοβολία του έργου τους και του χαρακτήρος τους, πολλαπλασιάζουν δημιουργικά τα χαρίσματα των απογόνων τους που πιστεύουν ότι όσοι έζησαν κατ’ αυτόν τον τρόπο σε τόσο δύσκολους καιρούς γίνονται παράδειγμα πρός μίμησην για όλους όσους έχουν ΠΙΣΤΕΥΩ και ΙΔΑΝΙΚΑ.

ΠΗΓΗ: Εν Αγία Παρασκευή

 

—–

Λάβετε ενεργά μέρος στην καθημερινή ενημέρωση του www.aparaskevi-images.gr , στέλνοντας φωτογραφίες, video, ή ένα μήνυμα στο  info@aparaskevi-images.gr

Ή μπείτε στην σελίδα μας στο Facebook  ή στο Twitter

Απαγορεύεται καθ’ οιονδήποτε τρόπο η χρήση ή η αναπαραγωγή των άρθρων και των φωτογραφιών της ιστοσελίδας aparaskevi-images.gr, σε οποιοδήποτε μέσο χωρίς να αναγράφεται η πηγή προέλευσης. Η χρήση και η αναπαραγωγή αυτών για εμπορικούς σκοπούς απαιτεί την έγγραφη άδεια του ιδιοκτήτη και κατόχου των αντιστοίχων δικαιωμάτων.