Έκτακτη γεν. συνέλευση στον Τσακό για το ΟΤ 118 – Φρούδες ελπίδες; (video1*2*3)

Ο.Τ. 118, ένα πρόβλημα που απασχολεί έντονα την πόλη μας και ζητά λύση.

Για το λόγο αυτό πέρα από τις αμέτρητες συζητήσεις επί συζητήσεων που έχουν γίνει στο ΔΣ του Δήμου, ο τοπικός σύλλογος των κατοίκων του Τσακού, στην περιοχή του οποίου βρίσκεται το 118, πραγματοποίησε στις 3-3-13 έκτακτη γενική συνέλευση με τη συμμετοχή των κατοίκων και της Δημοτικής Αρχής.

Οι κάτοικοι που έσπευσαν να συμμετέχουν ήταν αρκετοί ώστε να γεμίσει η αίθουσα εκδηλώσεων του 3ου δημοτικού, αλλά όχι όσοι θα περιμέναμε να αγωνιούν για την απόκτηση χώρου πρασίνου, πράγμα που μας οδηγεί στην ερώτηση: άραγε πόσοι και πόσο ενδιαφέρονται για την απόκτηση του οικοπέδου; Μήπως αντιμετωπίζεται σαν θέμα μόνο των περιοίκων;

Στην αρχή λίγο-πολύ ακούσαμε όσα ήδη γνωρίζαμε τόσο από την κ. Μαστραποστόλη εκ μέρους του Συλλόγου, τόσο από το Δήμαρχο κ. Ζορμπά όσο και από τους κυρίους Γιαννακόπουλο και Βλάχο (αντιπροσώπευε τον κ. Σταθόπουλο και τη “ΝΙΚΗ”). Τη διαφορά έκανε ο κ. Γκιζιώτης που δήλωσε απερίφραστα πως το 118 πρέπει να αποκτηθεί και μάλιστα από το Δήμο χωρίς να πληρώσουν οι κάτοικοι και ήρθε έτοιμος με προτάσεις για ψήφισμα οι οποίες όπως θα δούμε και στη συνέχεια υιοθετήθηκαν από τη συνέλευση.

Η πρώτη απορία που διατυπώθηκε ήταν αν θέλουν όλοι οι κάτοικοι την απόκτηση του ελεύθερου χώρου και αν έχουν κατανοήσει την αναγκαιότητα της ύπαρξης πρασίνου. Η δεύτερη  και εξίσου βασική απορία ήταν ποιός θα πληρώσει το “μάρμαρο”, γιατί μέχρι τώρα ακούγαμε  πως τα χρήματα θα δοθούν από το Δήμο, όμως ο Δήμαρχος δήλωσε ότι πρέπει να πληρώσουν οι περίοικοι για την απαλλοτρίωση, γεγονός που δημιούργησε μια ένταση.

Πολλές οι ερωτήσεις των κατοίκων και μια  πρόταση από κάτοικο να παρακαμφθεί ο Δήμος και να ασχοληθεί και να διεκδικήσει ο Σύλλογος από μόνος του. Αναφέρθηκε και ο κίνδυνος ο χώρος να καταλήξει να μείνει πάρκιν αυτοκινήτων μιας και ήδη σταθμεύουν εκεί αρκετά αυτοκίνητα.

Ο πρόεδρος του συλλόγου κ. Σαββίδης πήρε το βάρος επάνω του και μίλησε πολύ λίγο αλλά με κουβέντες όλο σημασία. Διάβασε τα αποτελέσματα μιας έρευνας για την δημιουργία της αιθαλομίχλης που επιβαρύνει την ατμόσφαιρα και της πόλης μας (σχετικά δείτε το άρθρο μας ΕΔΩ), θέλοντας να δείξει την αναγκαιότητα της απόκτησης χώρων πρασίνου για την υγεία μας και αυτή των παιδιών μας.

Πρόταση του γραμματέα κ. Μίχα ήταν να δημιουργηθεί μια πλατιά επιτροπή που θα συμμετέχουν όλες οι δημοτικές παρατάξεις, εκπρόσωποι του συλλόγου Τσακού και του συλλόγου Γονέων του 3ου Δημοτικού  η οποία να έρθει σε επαφή με τους ιδιοκτήτες και να προσπαθήσει ο χώρος να παραμείνει στο Δήμο και να τον χαίρονται οι δημότες.

Η θέση του Δημάρχου ήταν αυτή που γνωρίζουμε ήδη από το δημοτικό συμβούλιο, δηλαδή να αποκτηθεί μια λωρίδα του οικοπέδου και να γίνει πεζόδρομος που θα ενώνει την Κυκλάδων με τη Γοργοποτάμου και έτσι θα πιεστεί ο ιδιοκτήτης να συζητήσει με νέους όρους μιας και θα του έχει μείνει ένα πολύ στενό οικόπεδο. Θέση την οποία δεν δέχτηκε σε καμία περίπτωση ο σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του 3ου Δημοτικού.

Έπειτα από περίπου τρεις ώρες ψηφίστηκαν τα εξής:

  1. Κρίνει απόλυτα αναγκαίο και απαραίτητο την απόκτηση σαν ελεύθερο χώρου πρασίνου του οικοπέδου στο Ο.Τ. 118
  2. Προτείνει προς το δημοτικό συμβούλιο τη λήψη απόφασης για την επανεπιβολή της απαλλοτρίωσης ( μαζί με τις τεχνικές παρατηρήσεις που υποβλήθηκαν)
  3. Συστείνεται πλατιά επιτροπή από τους φορείς (δημοτικό συμβούλιο, σύλλογο Τσακού, συλλόγους σχολείων, Ένωση  Γονέων κλπ) και τους κατοίκους, στην κατεύθυνση της απόκτησης του χώρου.
  4. Καμιά επιβολή οποιουδήποτε είδους φορολογίας στους περίοικους για την απαλλοτρίωση και διαμόρφωση του οικοπέδου.

Αποτελούν ακριβώς τις προτάσεις του κ. Γκιζιώτη και οι οποίες όπως φαίνεται κάλυψαν πλήρως το Σύλλογο και τους κατοίκους.

Παρόντες στη συζήτηση ήταν ο Δήμαρχος κος Β. Ζορμπάς, ο πρώην Δήμαρχος κος Β. Γιαννακόπουλος, ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης κος Α. Γκιζιώτης, η αντιπρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου κα Α. Γάκη, οι αντιδήμαρχοι κκ Παναγόπουλος, Κωστόπουλος και Παπαδοπούλου, οι δημοτικοί σύμβουλοι, κοι  Ησαίας, Γαβράς, Λέκκας,  Κωνσταντακόπουλος, Βλάχος  & Κρητικίδης, ο προϊστάμενος του Ι.Ν. Αγ. Αναργύρων π. Σταύρος Τρικαλιώτης, ο συμπαραστάτης του δημότη κος Σ. Γραμματίδης, η Πρόεδρος της Ένωσης Γονέων Σχολείων Αγ. Παρασκευής, κα Αυρα Καράμπελα μαζί με τους προέδρους του 3ου Δημοτικού Σχολείου και του 5ου Γυμνασίου κυρίες Σωτηράκου και Πραικιώτου αντίστοιχα, ο  αντιπρόεδρος του συλλόγου Γονέων του 2ου Γυμνασίου κ. Ι. Νικολουδάκης, ο Πρόεδρος του Γ.Σ.Α.Π. κος Γιώργος Καράμπελας, η πρόεδρος των μελών του ΚΑΠΗ κα Α. Γαιτάνου καθώς και εκπρόσωποι του ηλεκρονικού και έντυπου τύπου της πόλης μας.

Όλη τη συνέλευση μπορείτε να την παρακολουθήσετε στα video που ακολουθούν και να βγάλετε τα συμπεράσματά σας. Εμείς θα εκφράσουμε την προσωπική μας εκτίμηση και την αίσθηση που αποκομίσαμε από την όλη διαδικασία. Μπορεί να φανούμε σκληροί και να στεναχωρήσουμε κάποιους αλλά οι αλήθειες πρέπει να λέγονται.

Για χιλιοστή φορά ακούσαμε ποιός φταίει αλλά και για χιλιοστή φορά τα πράγματα δεν ήταν ξεκάθαρα ούτε τιμωρήθηκε κανείς ….

Μας δόθηκε η εντύπωση πως το 118 είναι θέμα μόνο των γύρω τετραγώνων και όχι όλης της περιοχής Τσακού. Φαίνεται ότι οι υπόλοιποι κάτοικοι είτε είναι απορροφημένοι με τα προβλήματα που επέφερε η οικονομική κρίση, είτε με τον καναπέ και την τηλεόρασή τους!

Τελικά δεν καταλάβαμε ποιος θα πληρώσει ΑΝ ποτέ διεκδικηθεί πάλι το ΟΤ 118.

Αυτό που καταλάβαμε είναι πως κατέληξε χαμένη υπόθεση όπως τόσες και τόσες άλλες στην Αγία Παρασκευή. Αν τηρούσαμε την ρήση ότι “στη βράση κολάει το σίδερο” θα είχαμε ένα Δήμο που θα τον ζήλευαν πολλοί, αλλά για μια ακόμα φορά περιμένουμε να γίνει ένα θαύμα γιατί “όποιος βαριέται να ζημώσει δέκα μέρες κοσκινίζει”!!!

Και διηγώντας τα να κλαις ….

.

video  Α

.

video  Β

.

video  Γ