Τα έργα της Αγίου Ιωάννου οδηγούν σε ρήξη στη συνάντηση Δήμου – Καταστηματαρχών;

16/4/13

Άναψαν τα αίματα στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου της Αγίας Παρασκευής σήμερα το μεσημέρι. Αιτία η συνάντηση Δημοτικής Αρχής και ΕΝΕΒΑΠ παρουσία των υπεύθυνων μηχανικών και εργολάβων του έργου κατασκευής της Αγίου Ιωάννου.

Το θέμα είχε τεθεί και στο προηγούμενο Δ.Σ. και αφορούσε τη διαμαρτυρία  των καταστηματαρχών για την μονοδρόμηση της οδού και το πρόβλημα που τους δημιουργεί εν όψη του Πάσχα. Μετά αυτή την πρώτη κρούση, η δεύτερη έγινε χθες στην Αγίου Ιωάννου και τέλος σήμερα στην αίθουσα του ΔΣ όπου η συζήτηση οδηγήθηκε σε άσχημα μονοπάτια. Και αυτό γιατί ενώ τις προηγούμενες μέρες συζητούνταν η εκδοχή να μονοδρομείται ο δρόμος μόνο στο τμήμα των εργασιών και στο υπόλοιπο να εξακολουθεί να είναι διπλής κατεύθυνσης, σήμερα ο μηχανικός και ο εργολάβος του έργου απέκλεισαν αυτή την πιθανότητα για το λόγο ότι έχουν υπογραφεί συμβάσεις με συγκεκριμένους όρους οι οποίοι δεν είναι εύκολο να αλλάξουν.

Ο πρόεδρος της ΕΝΕΒΑΠ κ. Χάρχαρος αρχικά δήλωσε ότι επιθυμία είναι να τελειώσει το έργο και πως υπήρχαν διαβεβαιώσεις ότι θα εξεταστεί με θετική σκέψη το αίτημα των μελών  της ΕΝΕΒΑΠ, οι οποίοι δεν έχουν αντίρρηση να γίνει ο δρόμος διπλής κατεύθυνσης  έστω στο τμήμα που δεν γίνονται έργα κάθε φορά, ώστε να μην αντιμετωπίσουν πρόβλημα τα καταστήματα.  Ανέφερε επίσης ότι ακόμα και ο πρώην Δήμαρχος κ. Γιαννακόπουλος κατάλαβε το λάθος του να μην γίνει τελικά διπλής κατεύθυνσης ο δρόμος.Όταν όμως διαπίστωσε πως δεν υπάρχει περίπτωση να πραγματοποιηθεί οποιαδήποτε τροποποίηση έγινε απειλητικός μιλώντας για δολιοφθορές που μπορούν να γίνουν(!), δηλώνοντας πως εάν το θέλει ο Δήμαρχος θα του κάνουν πόλεμο και απειλώντας με ασφαλιστικά μέτρα αν δεν παρθεί άμεσα απόφαση.

Ο Δήμαρχος κ. Ζορμπάς ανέφερε ότι δεν έχει αντίρρηση για τις ρυθμίσεις που ζητάνε εφόσον δεν τίθεται θέμα ασφάλειας και δεν δημιουργούνται προβλήματα στην αδειοδότηση και αποπεράτωση του έργου. Οι πολιτικοί μηχανικοί του Δήμου, ο Συγκοινωνιολόγος και ο εργολάβος του έργου όμως ξεκαθάρισαν πως δεν είναι δυνατόν να εφαρμοστεί οποιαδήποτε αλλαγή γιατί υπάρχει μελέτη για μονοδρόμηση του έργου, η κατασκευή γίνεται βάση σύμβασης με συγκεκριμένους όρους και πως θα υπάρξει πρόβλημα με τη μετακίνηση των σκαπτικών οχημάτων αν γίνει ο δρόμος διπλής κατεύθυνσης έστω και τμηματικά.

Ο κ. Ζορμπάς στις απειλές του κ. Χάρχαρου απάντησε λέγοντας ότι δεν πρόκειται να σταματήσει το έργο με τίποτα και ήρθε σε ρήξη με τους κους Χάρχαρο, Ματζανά και Κρητικίδη. Τόνισε επίσης πως όταν ψηφίστηκε το έργο γνώριζαν την μελέτη για μονοδρόμησή του.

Οι επικεφαλής των παρατάξεων της αντιπολίτευσης που ήταν παρόντες, οι κκ Γιαννακόπουλος, Σταθόπουλος, Γκιζιώτης και Κουβόπουλος ήταν της θέσης να βρεθεί μια λύση ώστε να βοηθηθούν τα καταστήματα ιδίως τις ημέρες του Πάσχα. Αφού δεν επρόκειτο να γίνει τίποτα γιατί τους κάλεσαν εκεί αναρωτήθηκε ο κ. Γιαννακόπουλος και ενημέρωσε ότι είναι εύκολο με μια μικρή αγωγή να σταματήσουν το έργο.

Ο κ. Σταθόπουλος αναρωτήθηκε τι εμποδίζει να γίνει διπλής κατεύθυνσης από την οδό Σχολείου και κάτω αφού δεν γίνονται έργα.Τόνισε ότι όλοι ήρθαν με καλή πρόθεση να βοηθήσουν την ΕΝΕΒΑΠ και απευθυνόμενος προς τον εργολάβο ζήτησε να εξετάσουν το ζήτημα μιας και έρχεται το Πάσχα και όπως αντιλήφθηκε μάλλον δεν έχει πρόβλημα ο εργολάβος.

Ο κ. Κουβόπουλος απευθυνόμενος προς το Δήμαρχο είπε ότι δεν θέλει να σταματήσει το έργο και να φανεί λογικός και να δώσει λύση, “βοήθησέ τους και μην στιλώνεις τα πόδια και μην είσαι “γκραβαρίτης”. Και συμπλήρωσε ότι την προηγούμενη δημοτική αρχή την έστειλε στον εισαγγελέα για οικονομικές ατασθαλίες  για το ίδιο έργο.

Ο κ. Γκιζιώτης ζήτησε, αν δεν έχει νομικό πρόβλημα ο Δήμαρχος, να βοηθήσουν να βρεθεί λύση και να καλούνται πάντα όλοι όσοι είναι εμπλεκόμενοι σε ένα έργο.

Εντάσεις, υψηλοί τόνοι και εκτοξεύσεις απειλών ήταν το αποτέλεσμα της συνάντησης που αντί να ηρεμήσει τα πνεύματα μάλλον κατάφερε το αντίθετο. Όπως καταλάβαμε η ανάπλαση της Αγίου Ιωάννου θα συνεχίσει ως έχει, με μονοδρόμηση, και όπως είναι γνωστό θα αποπερατωθεί περίπου τον Δεκέμβριο του 2013. Για μια ακόμα φορά τα γρανάζια της γραφειοκρατίας κάνουν το θαύμα τους.

Από τους καταστηματάρχες παρευρέθηκε και ο κ. Αντωνιάδης.

Από το Δήμο παρέστησαν οι μηχανικοί κκ. Παπαγεωργίου και Τσαχπίνογλου.

Εκεί ήταν και ο εργολάβος του έργου κ. Χαλούλος.

Παρόντες στη συζήτηση εκτός των προαναφερθέντων, ήταν οι αντιδήμαρχοι κκ, Τσιαμπάς, Παπαδοπούλου, Κωστόπουλος, οι δημοτικοί σύμβουλοι κκ Καψοκεφάλου, Λέκκας, Κωνσταντακόπουλος, Σάρκουλας, Αλεφαντής και το μέλος του ΔΣ του ΠΑΟΔΑΠ κ. Παύλος Σταθόπουλος.

 Σημειώσεις:

  • Όταν ο πρώην Δήμαρχος κ. Γιαννακόπουλος ξεκινούσε το έργο της Αγίου Ιωάννου ως μονόδρομο, που θα ήταν μια μόνιμη κατάσταση, δεν θυμάμαι να υπήρξαν τέτοιες αντιδράσεις.
  • Κάποιοι μάλιστα “χτυπιόνταν” να γίνει πεζόδρομος …
  • Ας με συγχωρέσουν οι αγαπητοί καταστηματάρχες, κι εγώ πελάτισσά τους είμαι, και δεν θυμάμαι μια φορά να πήγα για αγορές στην Αγίου Ιωάννου και να πέρασα ή να παρκάρισα πάνω σε αυτή, αλλά πάντα από κάποιο κοντινό ή παράπλευρο δρόμο. Το ίδιο θα εξακολουθήσω να κάνω, όπως και οι περισσότεροι συμπολίτες μου. Και αυτό για δύο λόγους α) αναγκαστικά θα πρέπει να σταθμεύσω παράνομα γιατί οι θέσεις είναι λίγες και πάντα πιασμένες και β) μπλέκεις στην κίνηση και χάνεις πολύτιμο χρόνο. Επομένως δεν είναι αυτή η αιτία της πτώσης του τζίρου, αλλά η έλλειψη χρημάτων.
  • Πιστεύω πως δεν είναι εύκολη ούτε ευχάριστη η κατάσταση που επικρατεί στον κεντρικό δρόμο της πόλης λόγω των έργων, ας σκεφτούν όμως οι ιδιοκτήτες των καταστημάτων τι είναι προτιμότερο, να σταματήσει πάλι το έργο στη μέση και να αντιμετωπίζουν καθημερινά τη σκόνη και τις λακκούβες που ήδη ανοίχτηκαν ή να κάνουν λίγη υπομονή ώστε να τελειώσει κάποια στιγμή και να έχουμε όλοι έναν ευπρεπή κεντρικό δρόμο;
  • Δεν έχουν άδικο σε αυτό που ζητάνε, όμως ως επαγγελματίες καταλαβαίνουν καλύτερα απ’ όλους ότι αν μπλέξεις με τα γρανάζια της γραφειοκρατίας δεν βγάζεις άκρη. Δεν μας χρειάζεται ένα ακόμα κολυμβητήριο και μάλιστα στο κέντρο της πόλης ώστε να την υποβαθμίζει.
  • Όσο για τα άσχημα λόγια που ακούστηκαν εκατέρωθεν σήμερα, καλό θα ήταν να ξεχαστούν απ’ όλους γιατί ήταν λόγια θυμού που πιστεύω δεν θα λέγονταν σε ώρες ηρεμίας και σύνεσης από κανέναν.