Ποια είναι τα συμφέροντα των δημοτών;Και ποιος τα εκπροσωπεί;Του Τ. Μπομπόνη

Σήμερα που γιορτάζουμε την Σοφία, την Πίστη, την Αγάπη και την Ελπίδα, σκέφτηκα λίγο για την κατάσταση στον Δήμο μας και τις ερχόμενες εκλογές.

Η αλήθεια είναι ότι αν ισχύσει ο νέος εκλογικός νόμος για τους ΟΤΑ , θα είναι μοναδική ευκαιρία για τους δημότες να εκλέξουν Δήμαρχο και Δημοτικούς Συμβούλους της αρέσκειας τους, και χωρίς κομματικά κριτήρια. Θα είναι και μοναδική ευκαιρία να «αναγκαστούν» οι Δήμαρχοι να επιδιώκουν την συναίνεση, καθότι οι Δημοτικοί Σύμβουλοι θα έχουν εκλεγεί από μόνοι τους, και δεν θα χρωστούν χάρη στην ομπρέλα κανενός . Η ευθύνη των Δημοτικών Συμβούλων θα είναι τεράστια πλέον, όπως και τεράστια θα είναι οι ευθύνη των εκλογέων να αναδείξουν προσωπικότητες με αρχές , ήθος και όραμα, έξω από κομματικές εξαρτήσεις, που θα προασπίζονται τα συμφέροντα των δημοτών.

Ωραία ως εδώ. Ποια είναι τα συμφέροντα των δημοτών; Και ποιος τα εκπροσωπεί; Και πως ο Δημότης θα αποφασίσει; Με ότι του πει ο γείτονας που ασχολείται; Ο πρόεδρος του συλλόγου του; Με αν τον επισκέφτηκε και τον χαιρέτησε με χειραψία 20 ημέρες προ των εκλογών ο υποψήφιος; Με τον να εμπιστευτεί αυτόν που θα του υποσχεθεί τα περισσότερα, και μετά θα του πει ως δικαιολογία «παρέλαβα, άδεια ταμεία» , «δεν με άφησε το κατεστημένο» , «δεν πρόλαβα» κλπ; Ή να ψηφίσει τον πιο ευειδή;

Κάλος ψηφοφόρος είναι ο ενημερωμένος. Και γι αυτό πρέπει να ενεργήσει και ο ίδιος αλλά και ο Δήμος. ( Ο κ. Παπασπύρος με χαρακτήρισε «ελλιπούς γνώσεως του αντικειμένου ή ελλιπούς πληροφόρησης» για τα παράπονα μου για τα κακώς κείμενα στον Δήμο. Του απαντώ, ότι υποχρέωση του Δήμου –και του ιδίου ως συνεργάτη επικοινωνίας-είναι να μας ενημερώνει και όχι να αφήνει αναπάντητα τα ερωτήματα μου o Δήμαρχος στην στήλη «επικοινωνία με τον Δήμαρχο», και να απαντά κάτω από την πίεση των Επιθεωρητών-Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης μέσω των υπηρεσιών του. Τον παραπέμπω επίσης γιατί με χαρακτηρίζει ως «μόνιμα παραπονούμενο» και στο βιογραφικό του κ.Ζορμπα που λέει ότι «Για να χαμογελάσει κάποτε η Κοινωνία πρέπει πρώτα να θυμώσει» http://www.agiaparaskevi.gr/%CE%94%CE%AE%CE%BC%CE%BF%CF%82/%CE%93%CF%81%CE%B1%CF%86%CE%B5%CE%AF%CE%BF%CE%94%CE%B7%CE%BC%CE%AC%CF%81%CF%87%CE%BF%CF%85/tabid/109/Default.aspx

Πρέπει κατά την γνώμη μου να ετοιμαστεί ένα ερωτηματολόγιο, (ίσως και από τους πολίτες) , το οποίο να αφορά τις θέσεις ΚΑΘΕ υποψήφιου για τα φλέγοντα θέματα της πόλης μας, οι οποίες να είναι και δεσμευτικές (ηθικά) για την συνεχεία. Αυτό θα πρέπει να αναρτηθεί στο διαδίκτυο και να διανεμηθεί σε όλους τους δημότες. Με αυτό τον τρόπο, θα έχουμε την ευθύνη της ψήφου μας, και οι υποψήφιοι την ευθύνη της συνέπειας και της τήρησης των δεσμεύσεων.

Αυτό που πρέπει να παραλεχθούμε, είναι ότι οι δημότες στην πλειοψηφία τους είναι αδιάφοροι με τα δημοτικά, προφανώς γιατί δεν πιστεύουν ότι μπορεί να αλλάξει τίποτα. Στις εκλογές του 2010, στην πρώτη εκλογική αναμέτρηση συμμετείχε το 62,45% και στην δεύτερη 49,65%, δηλαδή λιγότεροι από τους μισούς. http://www.protodikeio-ath.gr/opencms_prot/opencms/ProtSite/ekloges/perifereiakes_dhmotikes_2010/apofaseis_anakiriksis_epitixonton/1231_ag_paraskeuis.pdf

Επειδή οι αντιπαραθέσεις έχουν αρχίσει να εντείνονται, και προϊόντος του χρόνου θα γίνονται πιο σκληρές, καλό θα είναι να απαιτήσουμε τις θέσεις -δεσμεύσεις των υποψήφιων. Ασφαλώς ο Δήμαρχος θα πρέπει να μας πει τι είχε υποσχεθεί και τι έκανε και γιατί δεν έκανε ( η ιστοσελίδα του κ. Ζορμπά με το πρόγραμμα του το 2010 έχει κατέβει από καιρό. ) Ο κ. Σταθόπουλος είχε το πρόγραμμα του το οποίο περιμένουμε να επικαιροποιήσει. http://www.nikiagiaparaskevi.gr/wp-content/uploads/2010/10/programma_teliko.pdf .. Δεν βρήκα στο διαδίκτυο κάτι από τους άλλους υποψηφίους.

Η συμπεριφορά των δημοτών όχι μόνο στην ενημέρωση, ή στην συμμετοχή, αλλά στην καθημερινή συμπεριφορά τους, η αλήθεια είναι ότι είναι απογοητευτική. Απάθεια, ρύπανση, αδιαφορία για οτιδήποτε δημόσιο, κριτική και μαχητικότητα μόνο σε ότι αφορά το στενό προσωπικό, ή οικονομικό ή τοπικό συμφέρον. Πολλές σχέσεις που έχουν διαρραγεί, αρκεί μια πλευρά να κάνει το πρώτο βήμα για να αλλάξει η διάθεση , η ψυχολογία και να ενεργοποιηθεί το φιλότιμο (λέξη που μόνο στα Ελληνικά υπάρχει). Το βάρος πέφτει στους πολιτικούς, να αποδείξουν ότι τηρούν τους νόμους για όλους, τηρούν τις υποσχέσεις τους, διαχειρίζονται τα χρήματα μας συνετά και προς όφελος των πολλών, και κυρίως έχουν μάτια και αυτιά ανοιχτά, στις νέες ιδέες, προκλήσεις, και κυρίως στις κραυγές των πολιτών.

« Και οι γιατροί και οι πολιτικοί κρίνονται εκ του αποτελέσματος. Υπάρχει όμως μια κρίσιμη διαφορά. Η πολιτική είναι κάτι παραπάνω από αποδεδειγμένη γνώση – είναι πρωτίστως συμβολοποιητική δραστηριότητα. Στην πολιτική δεν ξέρουμε ρητά τι ακριβώς θέλουμε• μόνο ένα γενικό περίγραμμα επιθυμητής κοινωνικής οργάνωσης και λειτουργίας μπορούμε να διατυπώσουμε. Οι επιθυμίες μας είναι γενικές, αντιφατικές και αδιαμόρφωτες• γι αυτό αναζητούμε ανθρώπους να τις μορφοποιήσουν – να τις συμβολίσουν. Ο Μακέην και η Κλίντον διέθεταν καλύτερο βιογραφικό από τον Ομπάμα, αλλά μόνο ο τελευταίος συμβόλισε με την προσωπική του διαδρομή και το λόγο του την αλλαγή που επιθυμούσαν οι Αμερικανοί. Οι πολιτικοί διατυπώνουν οράματα, μορφοποιούν επιθυμίες, συμβολίζουν τα όνειρά μας. Η πολιτική, η «κυριωτάτη» των επιστημών(Αριστοτέλης), δεν είναι αναγώγιμη στην ιατρική ή τη μηχανική.»

απόσπασμα από το blog του Χαρίδημου Κ. Τσούκα  http://htsoukas.blogspot.gr/2009/06/blog-post_21.html

Απαιτείστε και βρείτε λοιπόν τον πολιτικό που θα συμβολίσει τα όνειρα σας.

Θα διαχειριστεί με Σοφία τα προβλήματά μας, θα μας εμπνεύσει Πίστη για την επιτυχία, θα μας αντιμετωπίσει με Αγάπη, και θα βάλει την Ελπίδα πάλι στις ψυχές μας.

Μπομπόνης Τάσος

Αγ. Παρασκευη 17-9-2013