Οι γονείς της Αγ. Παρασκευής διεκδικούν “Δωρεάν ποιοτική ενιαία εκπαίδευση”

Την προγραμματισμένη συγκέντρωση-διαμαρτυρία πραγματοποίησε η Ένωση Συλλόγων Γονέων Σχολείων Αγ. Παρασκευής την Τετάρτη 2/10/2013 με αίτημα “Δημόσιο δωρεάν σχολείο με ποιοτική ενιαία εκπαίδευση”.

Μέλη των συλλόγων γονέων, γονείς και εκπαιδευτικοί διεκδικούν από το Δήμο, τον ΟΣΚ και το Υπουργείο την τοποθέτηση του απαραίτητου διδακτικού προσωπικού, την κάλυψη των επισκευαστικών αναγκών των σχολείων, φωτιζόμενα και φυλασσόμενα σχολεία για τα παιδιά της γειτονιάς.

Μετά τη συνάντηση ακολούθησε πορεία προς το Δημαρχείο της πόλης όπου διεξαγόταν συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου και κατάθεση ψηφίσματος.

enosi goneon sto DS copy

Ακολουθεί το ψήφισμα της Ένωσης Συλλόγων Γονέων:

 Οι γονείς, οι εκπαιδευτικοί, οι φορείς και οι κάτοικοι της Αγίας Παρασκευής που συγκεντρωθήκαμε σήμερα διαμαρτυρόμαστε για τα προβλήματα που έχουν σωρευτεί στα σχολεία και που όφειλαν να έχουν λυθεί πριν αυτά ανοίξουν. Φυσικά, θα είχαν επιλυθεί εάν υπήρχε έγνοια από το υπουργείο παιδείας αλλά και από τον δήμο, εάν υπήρχε η πολιτική επιλογή για την στήριξη του δημόσιου σχολείου, της δημόσιας-δωρεάν και ενιαίας εκπαίδευσης.

 Κοινή μας εκτίμηση είναι ότι η φετινή σχολική χρονιά είναι το έτος 0 (μηδέν) για τη δημόσια εκπαίδευση. Ή όλοι μαζί θα δημιουργήσουμε ένα κλοιό υπεράσπισης, μια αλυσίδα προστασίας της δημόσιας εκπαίδευσης είτε όλοι μαζί θα σκύψουμε το κεφάλι και θα συνυπογράψουμε την ταφή της.

Όσοι δραστηριοποιούμαστε στους συλλόγους γονέων και στο γονεϊκό κίνημα έχουμε πλήρη επίγνωση ότι το σχολείο που είχαμε μέχρι χθες δεν ήταν το σχολείο που θέλαμε για τα παιδιά μας και τον τόπο μας. Και όραμα έχουμε και προτάσεις καταθέτουμε (εάν και δεν εισακούονται) και γνωρίζουμε πολύ καλά τι απαιτείται για την ουσιαστική εκπαίδευση των παιδιών μας, για την καλλιέργεια της παιδείας στον τόπο μας.

Όμως τώρα, για όλους μας, δεν είναι η ώρα να προτάξουμε αυτό που θέλουμε. Είναι ώρα να σταματήσουμε την κατηφόρα και να βάλουμε φραγμό στη συνειδητή από μεριάς της κυβέρνησης διάλυση του δημόσιου σχολείου, της δημόσιας-δωρεάν και ενιαίας εκπαίδευσης.

ΓΙΑΤΙ αγωνιούμε για το ΤΩΡΑ και το ΜΕΛΛΟΝ  της μόρφωσης των παιδιών

ΓΙΑΤΙ υπερασπιζόμαστε το ΣΗΜΕΡΑ και το ΑΥΡΙΟ του Δημόσιου Σχολείου που το δικαιούνται όλα ανεξαιρέτως τα παιδιά που ζουν στην χώρα μας

ΓΙΑΤΙ αντιστεκόμαστε στη διάλυση της Δημόσιας, Δωρεάν και Ενιαίας Εκπαίδευσης όπως ήδη εφαρμόζεται με την υποχρηματοδότηση, τις καταργήσεις δομών (βλ. σχολικοί φύλακες) τις διαθεσιμότητες εκπαιδευτικών, τις “καθυστερήσεις” κάλυψης αναγκών σε νευραλγικούς τομείς λειτουργίας των σχολείων (βλ. καθαρίστριες, παράλληλη στήρηξη, μεταφορές μαθητών) τις καταργήσεις-συγχωνεύσεις σχολείων, τις καταργήσεις ειδικοτήτων στα ΕΠΑΛ-ΕΠΑΣ, την αύξηση του αριθμού μαθητών ανά τμήμα, κ.α.

Όλοι μαζί, γονείς, εκπαιδευτικοί, φορείς και κάτοικοι απαιτούμε ΤΩΡΑ

1/ Από το Υπουργείο Παιδείας, την Περιφερειακή Διεύθυνση Αττικής και τις αντίστοιχες Διευθύνσεις Β΄Αθήνας Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας:

  • Την ολοκληρωμένη λειτουργία του Ολοήμερου Σχολείου με πλήρες πρόγραμμα σε όλους τους τύπους των δημοτικών. Το Ολοήμερο σχολείο δεν καλύπτει μόνο την κοινωνική ανάγκη για τους γονείς, οφείλει να έχει και εκπαιδευτικούς στόχους, που δεν μπορούν να επιτευχθούν χωρίς τους απαραίτητους δασκάλους γενικής παιδείας και ειδικοτήτων. Άμεσα λοιπόν πρέπει να δοθεί η διοικητική λύση που με πλήρη σεβασμό στα εργασιακά δικαιώματα των εκπαιδευτικών θα εξασφαλίσει τη λειτουργία των ολοήμερων σχολείων.
  • Την απόσυρση της Υπουργικής Απόφασης για αύξηση του αριθμού μαθητών ανά τμήμα κατά 10%. Με μια Υπουργική Απόφαση “νομιμοποιήθηκε” το να λειτουργούν τμήματα δημοτικού με 28 παιδιά και γυμνασίου-λυκείου με 30! Και αυτό όχι για παιδαγωγικούς λόγους (θα ήταν αστείο και να το επικαλεστεί οποιοσδήποτε) αλλά για να μην γίνουν επιπλέον προσλήψεις εκπαιδευτικών, για να μην φανεί έντονα το πρόβλημα έλλειψης αιθουσών και σχολικών κτηρίων.
  • Την τοποθέτηση όλου του απαραίτητου διδακτικού προσωπικού στα σχολεία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης με απόλυτο σεβασμό στα εργασιακά δικαιώματα των εκπαιδευτικών. Δεν ξεχνάμε ότι και εμείς οι ίδιοι είμαστε εργαζόμενοι και αρκετοί από εμάς είμαστε άνεργοι. Δεν θέλουμε τους εκπαιδευτικούς εξαθλιωμένους οικονομικά, δεν θέλουμε να τους αντιμετωπίζουν ως νούμερα σε πίνακες EXCEL γιατί τότε θα πάψουν να είναι Δάσκαλοι.
  • Την κατάργηση του Νόμου για την Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση που οδηγεί στην ενίσχυση των φροντιστηρίων και στην αύξηση της μαθητικής διαρροής. Θέλουμε ισότιμη αντιμετώπιση των παιδιών ανεξάρτητα από το εάν έχουν οι γονείς τους χρήματα για να τα στηρίξουν στην προσπάθειά τους για μόρφωση. Δεν θέλουμε να χάσει κανένα παιδί σ’ αυτή τη χώρα το δικαίωμα να μορφωθεί και να παλέψει τους στόχους του και τα όνειρά του. Είναι καταδίκη για όλους μας το να καταδικάζουμε παιδιά να “φεύγουν” από τα σχολεία γιατί δεν μπορούν οι γονείς τους να τα στηρίξουν οικονομικά.

2/ Από το Υπουργείο Εσωτερικών

  • Την άμεση χρηματοδότηση των σχολείων με ποσό τέτοιο που να δίνει τη δυνατότητα στα σχολεία να λειτουργούν αξιοπρεπώς χωρίς να χρειαστεί να “ζητιανεύουν” από χορηγούς και χωρίς να αναγκαστούν οι γονείς να τα ενισχύουν οικονομικά.

3/ Από το Δήμο 

  • Την άμεση επιχορήγηση των Σχολικών Επιτροπών μέσω του Φόρου Ηλεκτροδοτούμενων Χώρων, όπως ο νόμος  επιτρέπει.
  • Την άμεση κάλυψη όλων των επισκευαστικών αναγκών των σχολείων αξιοποιώντας τόσο την εργολαβία που ξεκίνησε τον Ιούνιο αλλά “πάγωσε” τον Αύγουστο, όσο και τον Φόρο Ηλεκτροδοτούμενων Χώρων.
  • Την διεκδίκηση από τον ΟΣΚ όλων των απαλλοτριώσεων για να κτιστούν τα απαραίτητα σχολεία στην πόλη μας και ενδεικτικά αναφέρουμε την ανάγκη για νηπιαγωγεία ώστε να μην μένουν παιδιά-προνήπεια εκτός παιδαγωγικής διαδικασίας και του “ΜΑΚΡΗ” που μπορεί να καλύψει τις συνεχώς αυξανόμενες ανάγκες των 3ου και 6ου Δημοτικών.
  • Την άμεση έναρξη των Δωρεάν προγραμμάτων Άθλησης και Θεατρικών στα σχολεία με κάλυψη της πληρωμής των θεατρολόγων τους.
  • Σχολεία ανοικτά στους μαθητές και στα παιδιά της γειτονιάς για ελεύθερο παιχνίδι, φυλασσόμενα και φωτιζόμενα και όχι “κλειστά” για τους μαθητές τους και “ανοικτά” για όλους τους άλλους, πολύ περισσότερο εάν έχουν και οικονομική συναλλαγή.

Ο Σερ Φράνσις Μπέικον είπε: η Γνώση είναι Δύναμη.

Εμείς λέμε: τα παιδιά μας έχουν δικαίωμα στη γνώση για να έχουν δύναμη, αλλά τα παιδιά μας είναι η δική μας δύναμη για να συνεχίσουμε.

Πλατεία Αγίας Παρασκευής  2 Οκτωβρίου 2013