Οι θέσεις που παρουσίασε ο κ. Γιαννακόπουλος στο Δ.Σ. για την παιδεία

giannakopoulos v.

Επειδή η κρίση είναι η ευκαιρία να ξαναδούμε όλοι πώς λειτουργεί κάθε μέχρι τώρα ενέργειά μας, και να βγάλουμε τα αναγκαία συμπεράσματα.

Επειδή η Δημοκρατία προασπίζεται με τη δημοκρατική διαπαιδαγώγηση όλων των πολιτών -μεγάλων και μικρών- και ο φασισμός ξαναχτυπά την πόρτα της κοινωνίας μας.

Επειδή η δημόσια παιδεία είναι δημόσιο αγαθό, όπως το νερό, ο ήλιος, ο αέρας  που αναπνέουμε και σαν τέτοιο πρέπει να το αντιμετωπίσουμε.

Επειδή ο ρόλος του Δήμου είναι πολύ σημαντικός και μοχλοί της πολιτικής του είναι η δημοτική επιτροπή παιδείας και οι σχολικές επιτροπές, από το νόμο.

Επειδή το δημόσιο σχολείο πρέπει να λειτουργήσει σαν κοινωνικός οργανισμός που δε μπορεί να περιοριστεί στα στενά πλαίσια του εσωτερικού του περιβάλλοντος, αλλά να αναπτύξει συνεργασίες με τη κοινωνία στην οποία ανήκει, δηλαδή με το Δήμο, για την καλύτερη και αποτελεσματικότερη επίτευξη των παιδαγωγικών του στόχων.

Επειδή μια δημοκρατική κοινωνία δε μπορεί να υπάρξει σε έναν κόσμο που αλλάζει γρήγορα, παρά μόνο αν αλλάξουμε τον τρόπο που προσεγγίζουμε τη μόρφωση, τόσο την τυπική όσο και την ουσιαστική (Τσόμσκι , 2003).

 

Καλούμε όλο το δημοτικό συμβούλιο να συμφωνήσουμε ομόφωνα στα παρακάτω:

 

1.    Να υπάρξει άμεσα  (για το δημοτικό συμβούλιο της Δευτέρας) εισήγηση για την επιχορήγηση των σχολικών επιτροπών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης με το ποσό των 240.000 ευρώ από το δημοτικό φόρο ηλεκτροδοτούμενων χώρων.

2.    Να ορίσουμε σήμερα διαπαραταξιακή  6μελή επιτροπή διεκδίκησης και παρακολούθησης των απαλλοτριώσεων, ανεγέρσεων και επισκευών, στην οποία θα συμμετέχει με ένα μέλος της η ΄Ενωση Γονέων.

3.    Καλούμε, ως δημοτικό συμβούλιο, τον ΠΑΟΔΑΠ, τη Δημοτική Βιβλιοθήκη και, βεβαίως, τη δημοτική επιτροπή παιδείας, στα πλαίσια των εκ του νόμου αρμοδιοτήτων τους, να δώσουν άμεσα λύση στα ζητήματα της θεατρικής παιδείας των μαθητών της δημόσιας εκπαίδευσης στην πόλη μας, καθώς και της άμεσης έναρξης δωρεάν προγραμμάτων αθλητισμού για τους μαθητές.

4.    Καλούμε, ως δημοτικό συμβούλιο, τη δημοτική επιτροπή παιδείας να συζητήσει εκ νέου και να λάβει απόφαση για όλες τις παραχωρήσεις, λαμβάνοντας υπόψη τις εισηγήσεις των σχολικών επιτροπών.

5.    Καλούμε, ως δημοτικό συμβούλιο, τη δημοτική επιτροπή παιδείας και τις σχολικές επιτροπές να συζητήσουν και να εισηγηθούν στο δημοτικό συμβούλιο τις αναγκαίες ενέργειες και δράσεις, ώστε να υπάρξει απογευματινή λειτουργία των σχολικών εγκαταστάσεων δωρεάν για όλους τους μαθητές, με τον αναγκαίο φωτισμό και φύλαξη και να σχεδιάσουν δράσεις και  προγράμματα προαγωγής πολιτιστικών και αθλητικών ενδιαφερόντων.

 

Γιατί πιστεύουμε ακράδαντα, ότι ως δήμος, ως δημοτικό συμβούλιο, πρέπει  με απόλυτο σεβασμό στις απόψεις του γονεϊκού κινήματος, να αξιοποιήσουμε τη δυναμική του, να διεκδικήσουμε κονδύλια, εγκαταστάσεις και το απαραίτητο εκπαιδευτικό προσωπικό, ώστε όλα τα παιδιά της πόλης μας να έχουν την παιδεία που τους αρμόζει.

 

Να αντιμετωπίσουμε την ΠΑΙΔΕΙΑ ως δημόσιο αγαθό.

 

Βασίλης Γιαννακόπουλος

 τ. Δήμαρχος Αγίας Παρασκευής